自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

kwhkwh 發表於 24-1-16 08:09
米就係。乜都懶北上,外遊果批點解唔數?
懶得就懶

好多把日本當作是鄉下的人開關後直接定期去日本進貢買日本貨,釣輻射魚進食,不再去香港一田及日式百貨了

子爵府

BKFinder 發表於 24-1-16 08:22
好多當日本這鄉下的人開關後直接去日本進貢買日本貨,釣輻射魚進食,不再去香港一田及日式百貨了
...

係囉, 都唔同市場, 有咩關係, 買開一田, 好少會走上去買山娒的內地品牌喎

琥珀宮

athruzala 發表於 24-1-15 20:41
個人覺得:沙田一田自己裝修由三樓落到地下,生意就差左好多!佢裝修係好大因素!另外又有一班中上資產嘅人 ...

裝修前佢地一定冇揾過蘇檸檬睇風水啦
通者財也,路唔通人唔去,自然冇錢黎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

xyz_yy 發表於 24-1-16 07:45
放假每日北上人數佔5%度,仲有95%人在香港,其實唔關北上事。

北上有一定影響
但講到嗰5%至係人上人咁,係咪攪笑

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實百貨公司一向難撈
先施幾乎摺晒咁滯
永安Sogo以前減價幾噓冚,而家都唔見人去搶貨

學樓上話齋,選擇唔多,買電器都去豐x啦,邊個會去百貨公司,唔減價根本打唔贏

以前新界北有大量自由行頂住
而家自由行來港都唔會大手入
香港人又改變咗消費模式,我幾年無認真行街買衫(疫情前無嘢做會行吓買吓,每隔幾星期約次飯局,而家好多時宅在家中)

買日本嘢嘅去日本啦,日元平。一田賣嘅只係平價日貨,唔係名牌,一嚟已吸引唔到高消費力嘅一群 (我講緊幾千蚊件衫,上萬一個袋嗰種貴)

複式洋房

而家寧願飛去日本買,好過比佢哋賺
Sorry呢度係香港

水晶宮

回覆樓主:

根本貨品唔啱呢個潮,價格又係,方式仲停留20年前,超市都開始轉型。香港的零售,沒自己的產品,傳統一的套帽式商場,貨品單1化,租金貴。這是地產拖累的副產品,魚翅撈飯的年代嗰代富打差經濟發展平衡,只不過問題而家慢慢浮出嚟

伯爵府

蝦米豬 發表於 24-1-15 19:52
朋友講我都唔信,以為要執剩個超巿。

我相信繼續會有…(emoji)

不好賴曬北上,自從一田裝修後,好少行了,買野不就手,東一突,西一舊,又沒有美食區。
就算買了,扶手電梯又要兜上來。好不方便。

侯爵府

畀面勳章

kk80400 發表於 24-1-15 20:16
我唸主要係日本貨問題,自從污水問題,我自己就少買咗日本貨。

侯爵府

畀面勳章

spikenard 發表於 24-1-16 09:14
根本貨品唔啱呢個潮,價格又係,方式仲停留20年前,超市都開始轉型。香港的零售,沒自己的產品,傳統一的套 ...

仲有佢啲貨品同其他超市價格貴一截

伯爵府

6299 發表於 24-1-15 20:05
根本佢裝修後唔好行,先係主因
行入超市要迫人經過佢全部鋪頭,又窄又迫先到,空間感好壓迫
...

裝修後,尤其是行經2樓,重重壓逼感,好不舒服,好少行了。

男爵府

回覆樓主:

從來都唔覺得一田好行 就算未流行北上消費都唔會去 ,個場好細人又迫,入停車場仲要打蛇餅,買嘢買到咁辛苦為乜

子爵府

回覆樓主:

關北上購物乜事?
咁大個場,咁大個決定,你估話縮就即縮?同商場傾租約/租金/改裝商場都唔會係一時三刻就達成共識。

珍珠宮

20091 發表於 24-1-16 09:24
裝修後,尤其是行經2樓,重重壓逼感,好不舒服,好少行了。

仲要設計無咩規劃性分區,左轉右轉搵唔到方向,買唔同類的迫晒同一層

男爵府

一味只係想要多d空間 整多幾個鋪位

好似餐店咁,要個客覺得迫,辛苦
自然唔想嚟,一田賣既野又偏貴

子爵府

沙田是一個幾特別的地方,可以方便地去最少3個關口,東鐵去羅湖+落馬州,仲有宜家新開的B巴士,大人十幾蚊老人2蚊,就有位坐到香園圍口岸,仲方便過出香港。

疫情後多咗人唔出街,多了宅男宅女,就算出街,都少了去夜街,就選逛街,都在疫情期間熟習了網購,減少實體消費,吃喝除外。就算行街,多望少買。

寄望自遊行,來港買名牌人少咗,拖喼碌到腳情況少咗,現在多咗窮遊,去石澳,去看煙花,不過夜寧瞓街。

話港人去日本買嘢所致?現在機票價無法回復疫情前理想,仍然有點貴,一年去嗰一兩三次,影響有限,相比深瞓可天天去,影響較少。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

水晶宮

2024勳章

蝦米豬 發表於 24-1-16 20:31
沙田是一個幾特別的地方,可以方便地去最少3個關口,東鐵去羅湖+落馬州,仲有宜家新開的B巴士,大人十幾蚊 ...

睇吓學者點講

四個死因︰港人遊日、日圓匯率低、網購盛行、對手夾攻
中大商學院亞太工商研究所名譽教研學人李兆波,則對一田百貨的前景感到悲觀。他分析,港人北上消費並非主要死因,反而恢復通關後港人到日本旅遊、日圓匯率屢創新低、網購及代購盛行,加上759阿信屋及優品360等同類型競爭對手夾擊,才導致一田百貨出此下策。
一田百貨縮舖|港人北上非主因‎學者指日本旅遊日圓匯率影響更大
https://www.hk01.com/article/981409?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

伯爵府

一田d野好貴
如果平大把人去買啦

男爵府

回覆樓主:

樓股跌何來有心情消費? 加上網購代購平實體店一大截,實體零售遲早玩完

男爵府

回覆樓主:

如每個名牌可以在香港賺一世錢,八佰伴就唔會執笠,人的生活和購買習慣係會變。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊