自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 Natpy 的帖子

以上JM講應該係入學的情況, 如果係暫託, 就唔好期望太高. 暫託的意思係你小朋友暫時託管喺間學校度跟住上學的同學一齊活動, 老師都會自己學生為主, 常規, 食野, 戒片老師未必會幫你處理

別墅

1314625 發表於 24-1-31 10:18
回覆 Natpy 的帖子

以上JM講應該係入學的情況, 如果係暫託, 就唔好期望太高. 暫託的意思係你小朋友暫時託 ...

咁講即係純粹幫你望下 有野食
換下尿片?俾玩具玩?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Natpy 發表於 24-1-30 09:43
多謝你提醒(emoji) 我仔仔未識自己食 剩係識抓住面包咁食 同未戒尿片 ,有樣野都煩惱緊 ,佢平時好曳 冇 ...

你而家都要同佢預習一下,教佢坐好同佢講多D學校正面嘢,例如會有好多朋友仔一齊玩,一齊食茶點,睡午覺可以帶一些佢平時睡覺會抱住瞓嘅東西,等佢安心。

水晶宮

Natpy 發表於 24-1-31 10:38
咁講即係純粹幫你望下 有野食
換下尿片?俾玩具玩?

暫託是

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Natpy 發表於 24-1-30 09:26
請問有冇人試過俾小朋友去幼稚園暫托全日或半日既經驗?我得到一間幼稚園提供既暫托名額,唔知我需要做的咩 ...

點解唔搵間全日班托管嘅直頭俾佢開始返學,我個女2歲開始返全日托,在學校好多嘢都會教,我個女重係老師幫手介片,生活有規律,學自理,唔係困住12個咁慘,係12小時有好多不同嘅嘢要學習,午睡有1.5小時,我以前還會去學校當義工,見D小朋友真係好忙。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

noodle_noodle 發表於 24-1-31 10:11
可以留到7點半又幾好,我仔果間只可以去到7點,不過我趕住6點前湊唔洗俾錢
...

其實學校唔建議7:30接架,如果食灴埋晚餐6點零放工去接又差唔多既

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

adaho123456 發表於 24-1-31 11:07
點解唔搵間全日班托管嘅直頭俾佢開始返學,我個女2歲開始返全日托,在學校好多嘢都會教,我個女重係老師幫 ...

咁似我仔女以前讀嗰啲,同一類型,個個都返得好開心架

別墅

adaho123456 發表於 24-1-31 10:56
你而家都要同佢預習一下,教佢坐好同佢講多D學校正面嘢,例如會有好多朋友仔一齊玩,一齊食茶點,睡午覺可 ...

我都要準備下(emoji)

別墅

adaho123456 發表於 24-1-31 11:07
點解唔搵間全日班托管嘅直頭俾佢開始返學,我個女2歲開始返全日托,在學校好多嘢都會教,我個女重係老師幫 ...

我地太趕搵唔撤 同頭頭都冇諗過會有需要搵人湊既問題 同附近既幼稚園都冇位入

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

noodle_noodle 發表於 24-1-30 09:33
起初真係有d掛住,但後來就無乜,我直頭有個仔而家去左寄宿,一星期先見到兩日,我半年都仲未適應
...

學校寄宿?

翡翠宮

減齡達人勳章

Natpy 發表於 24-1-30 09:31
小朋友一開始點樣適應?我擔心到時仔仔唔肯留低 平時好痴我身(emoji)

一開始可以揀幾個鐘先架,即係唔食飯,適應左就可以食埋飯,再之後就挑戰埋訓覺,全部適應哂就可以全日啦。

以上係我囡細個的經驗。

別墅

florapang0426 發表於 24-1-31 17:52
一開始可以揀幾個鐘先架,即係唔食飯,適應左就可以食埋飯,再之後就挑戰埋訓覺,全部適應哂就可以全日啦 ...

多謝你分享(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Natpy 發表於 24-1-30 09:26
請問有冇人試過俾小朋友去幼稚園暫托全日或半日既經驗?我得到一間幼稚園提供既暫托名額,唔知我需要做的咩 ...

先搵你屋企附近或者嘅工作附近暫托名單,打去睇下有冇位
如果有食物敏感要盡早通知
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 24-2-1 09:58
先搵你屋企附近或者嘅工作附近暫托名單,打去睇下有冇位
如果有食物敏感要盡早通知
...

搵到公司附近一間幼稚園有位 不過都搵左好多間都冇位 托兒所更加難

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Natpy 發表於 24-2-1 10:00
搵到公司附近一間幼稚園有位 不過都搵左好多間都冇位 托兒所更加難

hit嘅託兒所係或育嬰院一有有出世紙就去排隊

如收左,想適應好D就帶小朋友去參觀(如果可以)同埋有啲可以睇下裡邊,睇下環境同佢講下
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 24-2-1 10:08
hit嘅託兒所係或育嬰院一有有出世紙就去排隊

如收左,想適應好D就帶小朋友去參觀(如果可以)同埋有啲可以 ...

約左聽日上去報名 帶阿仔一齊 (emoji)

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-1-31 10:09
我讀主流幼稚園果個,而家間幼稚園都可以返埋星期六,不過我無返,仲有其餘兩個仔都要俾人湊,返兼職就無 ...

你有4個小朋友 ,jm,你好勁呀,仲要返工添

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊