自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

baby668 發表於 24-3-25 08:32
所以咪引證咗大陸嗰篇文章,抽油煙機冇任何技術可言,純粹智商稅

個摩打噪音低小小,但係仍然嘈,就可以賣天 ...

係。但你而家300蚊仲平過抽氣扇

大宅

bobomia 發表於 24-3-21 17:16
大陸牌子抽油煙機有人推薦"方太"

我屋企以前都用過大陸牌子嘅抽油煙機,華帝普通款完全無問題,宜家用緊T ...

我用緊佢部excel又唔係好嘈喎,個隔油網你可以試下用熱水+梳打粉浸,我一星期浸一次so far都算乾淨。

珍珠宮

2024年龍年勳章

lolomaymay 發表於 24-3-25 16:49
我用緊佢部excel又唔係好嘈喎,個隔油網你可以試下用熱水+梳打粉浸,我一星期浸一次so far都算乾淨。
...

你个抽油煙機轉速少SENSE 一半,應該係冇咁嘈嘅,但係抽力又會減弱左囉

TGC EXCEL馬達轉速(每分鐘轉動):

1020 高
900 中
800 低

TGC SENSE馬達轉速(每分鐘轉動):

2250 高
1880 中
1000 低

複式洋房

cibewong 發表於 24-3-22 19:33
有冇人廚房用緊煤氣公司嘅抽油煙機?

我屋企係,嗰陣跟消委會推薦買左部excel,去埋門市試機,吸力大得黎唔算嘈,而家用左幾年都覺得唔錯。

瑪瑙宮

回覆樓主:

而家好多人響淘寶買抽油煙機回港安裝,機連運費都係一千D,仲有藍牙又有聲控,唔識安裝比幾百蚊電器鋪搵師傅安裝都得。我家果部新安裝,我隻佬自己一手一腳攪掂。但都有3個風力,都會有嘈,同埋換番個香港三腳插攪掂。

子爵府

orezo 發表於 24-3-25 13:54
係。但你而家300蚊仲平過抽氣扇

所以你咪知道係幾咁暴利

子爵府

moonlight9198 發表於 24-3-25 20:17
而家好多人響淘寶買抽油煙機回港安裝,機連運費都係一千D,仲有藍牙又有聲控,唔識安裝比幾百蚊電器鋪搵師 ...

又會有好多人彈出嚟,乜乜唔合規格,又要自己換插頭有風險

瑪瑙宮

baby668 發表於 24-3-28 10:35
又會有好多人彈出嚟,乜乜唔合規格,又要自己換插頭有風險

我去樓下五金鋪買野,個老闆娘都話,而家係好多人響淘寶買抽油煙機番香港安裝,佢有些客都係咁,香港抽油煙機貴,仲要好多包裝另計 。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

象牙宮

sky2015 發表於 24-2-2 00:08
請搵有無價錢相宜幾抽油煙機介紹?謝謝。
我家金雅典牌子超差

為何不試 國產 抽油煙機?

反正香港牌子超差
淘宝先看呎寸。
55CM 70CM .......

38CM 都有。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 24-3-28 13:43
為何不試 國產 抽油煙機?

反正香港牌子超差

最緊要睇清楚尺寸有幾大,同埋佢哋啲相都會影到部機好似好大,實際上收貨部機就好細,我喺大陸間屋,已經揀咗部最大size,結果送過嚟,原來都係好細個

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊