自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

知,但我依然會揀企右邊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

開始見到左右都有人企

別墅

其實最大問題就係唔會排隊
大部份人會係電梯口由左邊打尖插入右邊
左邊既人要等右邊既人讓位而頂住左邊
右邊排緊隊既人就因為左邊既人打尖而行慢左
咁令到左右都塞住哂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

howmuch 發表於 24-2-6 12:45
搭扶手電梯,仲有一樣好重要,如果前面有長者/BB車/行動不便的人,入電梯時, 請預留幾及空間,因為當出電 ...

試過,前面老人家,我預佢慢,唔緊要我打算行另外半邊出
但估唔到佢個女突然轉身block埋另外半邊,扶佢阿媽

我差d直炒埋去,一炮三響

複式洋房

當年左行右企太深入民心,很多人現在仲係習慣空出左邊。。。變相浪費時間浪費資源。。在外國生活了幾年在發現左行右企只有香港咁變態先有。。

大宅

回覆樓主:

知道好耐,不過都會照企右邊

琥珀宮

amywong0965 發表於 24-2-6 17:37
當年左行右企太深入民心,很多人現在仲係習慣空出左邊。。。變相浪費時間浪費資源。。在外國生活了幾年在發 ...

唔係香港變態,係香港人太多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

知左好耐但又點?香港人喜歡玩死自己都沒辦法,以前人少只用扶手電梯一邊是可以疏導人流,但現在跟本就是自己浪費自己時間,係電梯口「樽」左位塞一大輪,其實用晒兩邊企定定大家都快,可惜總有自私的人不理其他人安全非要步行上去,企左係左邊怕會被問候。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

wan_sosin 發表於 24-2-6 12:36
知咗好多年又可以點?實行唔到!
都多得幾十年前地鐵極力宣傳左行右企,香港人點都係算守規,到現在改唔到 ...

太古城站又係,條電梯又長,人又多,啲人唔敢企左邊,搞到排曬長龍。

大宅

monkeymoney12 發表於 24-2-6 15:55
好似日本同新加坡係左企右行,有時去唔同地方旅行一時三刻都係唔小心變左左行右企,打醒十二分精神先得 ...

日本各處鄉村都各處例㗎。
大阪同香港一樣,左行右企,但東京同京都就左企右行。

珍珠宮

SeeseeLau 發表於 24-2-6 14:25
係,有啲人好趕時間

如果得自己企左邊,但右邊企滿晒,就要迫住行。但有時係同小朋友一齊企,好大壓力。

宣傳過啦「握扶手 ,企定定」講咗好耐。
到真係企係左手邊,就冒住要比人鬧。

大宅

其實搞到咁煩,d家長拖小朋友都成日逼住上下企,咁不如直接分2條單人扶手電梯,咁咪唔洗煩左邊囉,又唔洗扶手lift 怕重心不均。

趕時間既行樓梯啦

大宅

2024年龍年勳章

左邊有人行就跟住行,企定定就跟住企, 唔洗諗到咁複雜

大宅

tristawan 發表於 24-2-6 18:15
其實搞到咁煩,d家長拖小朋友都成日逼住上下企,咁不如直接分2條單人扶手電梯,咁咪唔洗煩左邊囉,又唔洗扶 ...

其實拖住小朋友,上下企係安全過左右企。
左右企,不論上定落,大人永遠企喺低一級,護住個小朋友。
左右企,如果小朋友忽然間腳軟,或者被人撞到,就只可以目送小朋友碌落去。

子爵府

EstrellaDamm 發表於 24-2-6 12:40
我認我唔守規矩,我會行。明知都照行。

個個企晒右邊,我個人又心急,好難唔行。

同你一樣,灣仔站好多人照行,香港人係快

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

414928 發表於 24-2-6 17:57
知左好耐但又點?香港人喜歡玩死自己都沒辦法,以前人少只用扶手電梯一邊是可以疏導人流,但現在跟本就是自 ...
我一個人真係唔敢企左邊,但同老公一齊就唔同
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我認我心急、所以會係左邊行

珍珠宮

回覆樓主:

一直都應該係要揸實扶手企定定!
因為部電梯一突然停,慣性係會前或後衝,如果你企定揸實扶手,仲安全D,行進中一定跌C...

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我知,但有時真係忍唔住行,我知,行樓梯吖嘛,我都有

子爵府

其實在電梯上行走是非常危險的,1,有機會撞跌側邊的人,2,有機會在走動時腳踏空滾落來,累及旁人,3.電梯有時會突然急停(我遇過),如果行走中,後果不堪設想,所以大家都應該企定定。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊