自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

szesze_lam 發表於 24-2-13 13:47
努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

唔好同人比較之餘,凡事量力而為。記住任何結果,都係自己嘅選擇。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真的要遠離一下social media….

睇唔到,唔知人地係點,自然唔會比較…

況且好多野就算你親眼見到,都未必係實況

伯爵府

每天媽媽 發表於 24-2-13 14:17
我明白樓主感受。我都曾經同你一樣,羡慕我女性朋友有自己層樓,有份好穩定工作,公司福利好到爆,年年年尾 ...

多謝各位用心回覆,恕我未能逐個答返

其實我冇睇social media, 係返工嘅地方,我避唔到,硬食

我知道自己成日咁諗唔啱,我都不斷同自己講啱好比較,但有時真係控制唔到,中年危機嗎?可能都係,付出同收穫不成正比嗎?都可能係。隔一排又會出現lee d諗法⋯

珍珠宮

mln 發表於 24-2-13 14:31
在華人的血統一出生基因就如此,喜歡妒忌,所以只好靠自己去平衡。

唔係淨係華人血統,全世界人都係,特別是有咗社交媒體之後

男爵府

2024年龍年勳章

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:04
咪係!好多人都係表面風光架咋!我見唔少啦!

係呀,越晒恩愛既好多都係假。

伯爵府

你睇人好 人睇你好。比贏哩個朋友,你又會同更好的人繼續比較,不停loop無盡頭直至虛秏自己。

已刪除用户

琥珀宮

努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

放閃果啲真?

我識個朋友好買名牌,常在社交平台曬,但事實係佢經濟壓力好大,錢搵到但捱到生癌,現實唔覺得佢快樂。只睇表面?你就會俾人呃咗。

你老公要返工,即佢唔係不作為,無所事事嘅人,做清潔咪慢慢做囉,過咗年,一樣做得,我琴晚至抹浴室嘅窗。

唔使吓吓規範自己,做得幾多得幾多,做唔嚟咪做唔嚟囉,要比賽清潔間屋咩?

beebee67890    發表於 24-2-14 01:05

珍珠宮

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:03
至少你仲結到婚搵到伴侶,你睇下隔離碗西湯,成日呼天搶地話得自己一個咪仲煩
...

西湯⋯⋯
果個根本就唔願意放下,真心覺得好煩!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:04
咪係!好多人都係表面風光架咋!我見唔少啦!

無錯

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

記住“比上不足比下有餘”,咁樣就會開心啲

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

szesze_lam 發表於 24-2-13 16:09
多謝各位用心回覆,恕我未能逐個答返

其實我冇睇social media, 係返工嘅地方,我避唔到,硬食

去多啲諗下自己擁有嘅,唔好強求任何人和事

珍珠宮

我記得之前有jm 講過,你睇到人哋好係因為人哋要俾人睇到,裏面係點只有當事人自己最清楚。原生家庭有家底冇得羨慕,至於恩愛,我見過太多例子就老公人前人後好錫老婆,但竟然俾我哋成班朋友撞到當街當巷攬住個小三;我亦見過喺IG時常放閃嘅夫婦原來日嘈夜嘈,個老婆亦喺外面另外有男人…唔好同人比較d未必係真嘅嘢,咁樣令到自己唔開心真係好儍。

伯爵府

樓主我比你嘅忠告:
心理質素不高不要睇咁多social media, 網上只會po最好一面,而且不同生活圈子有不同生活方式,你身邊呢pair無謂follow la unfriend算啦,睇完唔開心你仲睇來做乜。
買樓方面,屋企人買貴咗但你地仲未買,樓價跌咪有機會「溝淡」不是壞事。
另一半冇乜計劃,樓主我送你一句話「女人能擔半邊天」,你自己學儲錢理財學投資,定時定候打下斧頭,唔洗理佢。
至於執屋,我已棄新年執屋,幾時心情好想執咪執下。

珍珠宮

有比較心唔係最差,最差的係只搵好過自己的人比,睇唔慣別人好過自己,再將一切歸咎命運。
無助於改善於日常生活上的不滿。

水晶宮

annie133 發表於 24-2-13 16:58
樓主我比你嘅忠告:
心理質素不高不要睇咁多social media, 網上只會po最好一面,而且不同生活圈子有不同生 ...

新年從來唔執屋,反正都無人黎我屋企!

公爵府

樓主有健康有精神工作、執屋已經要感恩,凡事懂得感恩自然會開心。

珍珠宮

減齡達人勳章

cyyiu 發表於 24-2-13 17:10
新年從來唔執屋,反正都無人黎我屋企!

我都係

我女話帶朋友上屋企拜年,我話一係你執屋,你唔執就唔好叫人上來 一係你朋友想拜年就直接book餐廳食lunch啦,我可以埋單

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有乜好比較啫,同我同輩又已婚嘅已經買咗樓,無買樓嘅屋企有樓供應不愁住!我哩d三無夫婦(無樓無孩無車),在新年就受盡白眼同欺凌,*不*過*你*要*信*地*球*係*圓*嘅*,某親戚就年年冷嘲熱諷我三無,不過今年佢就開始佢孤苦老年人生,佢後生時40幾年前未婚懷孕去落仔,因為未到結婚合法年齡,佢話係仔嚟,之後佢生咗兩件,一件病逝一件移英。講真唔覺佢有幾好囉!

大宅

樓主,其實某程度上我明白你。6-7 年前我嗰陣單身,有次同班好姊妹出來食飯,佢地係咁講籌備婚禮同移民D嘢,我返到屋企忍唔住係咁喊,我唔係妒忌佢地,我係好鄧佢地開心,但始終人就係咁,有比較控制唔到自己。
到咗而家我有個都叫圓滿屋企,有小朋友又會好羨慕人地有二胎,人地小朋友考到好學校。其實一切都係比較,要控制其實好難,但我而家就睇少好多IG嗰D,或者睇D自己鍾意既嘢例如點樣可以keep fit之類,少睇D朋友show off . social media 的確有好有唔好。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊