自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以有外傭嘅家庭,我覺得最好乜都鎖起,以減少損失,唔係講笑,曾經有印傭連我對鞋都偷,嗰對係Chanel Ballerina,本來唔肯定係邊個偷的(因2個姐姐),但有次一個姐姐放假,叫另一個姐姐揾我對鞋出嚟時,佢特登攞另一對錯顏色俾我,明明之前佢都攞啱色的,因趕住出街,我就冇理,正常揾唔到鞋會直接講揾唔到,唔會唔出聲攞另一對出嚟頂替,之後我就好認真叫佢哋揾鞋,嗰日放咗假嗰個仲一早同我揾鞋櫃,仲話我聽揾咗3次都揾唔到,咁我話我同佢再揾一次,一開鞋櫃,我要揾嗰對鞋就喺鞋櫃內出現返,我同哩個姐姐兩個對望,偷我鞋嗰個就喺廚房做緊嘢,又咁啱,哩個姐姐腳Size係同我一樣。雖然知係邊個偷,但又冇證據,炒佢我又再蝕Agent Fee,亦唔知請下一個係咪又係賊,所以冇炒佢,但可能佢都知喺我度會較難落手,佢自己後尾辭職走。

珊瑚宮

SmallTungmama 發表於 24-2-20 20:49
以前我妹妹個外傭好厲害! 我妹妹條保險箱鎖匙幾乎24小時跟身. 外傭都可以偷到, 攞曬保險箱裏面嘅金器包括 ...

膽生毛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SmallTungmama 發表於 24-2-20 20:49
以前我妹妹個外傭好厲害! 我妹妹條保險箱鎖匙幾乎24小時跟身. 外傭都可以偷到, 攞曬保險箱裏面嘅金器包括 ...

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rich8 發表於 24-2-20 22:31
但改名又可避到

申請visa有問有冇改名,第二,指紋唔係已經露底咩?

放下自在

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 24-2-20 23:41
申請visa有問有冇改名,第二,指紋唔係已經露底咩

哩個係我心中的問號,佢哋嚟香港,入境處有Check佢哋指紋嗎?

伯爵府

SmallTungmama 發表於 24-2-20 22:42
係!佢第一次被偷唔敢同我哋講!佢就係怕我哋逼佢報警!因為當年佢剛離婚, 得工人湊住細路, 佢又要返工, ...

咁唔怪之得啦...阿妹好傻。
當鋪都好好人喎...

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 24-2-20 23:42
哩個係我心中的問號,佢哋嚟香港,入境處有Check佢哋指紋嗎?

整id時有嘛
放下自在

象牙宮

cattz288 發表於 24-2-21 00:04
整id時有嘛

哦~我都忘記了整ID時的程序了

翡翠宮

回覆樓主:

家賊難防

象牙宮

mickeyeva 發表於 24-2-20 19:55
好離譜!

請個印傭變「捉隻老鼠入米缸」 番工做直播hea爆仲要做埋賊仔! (youtube.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

正無賴

大宅

2024年龍年勳章

VenusTang_FB 發表於 24-2-20 23:13
但開保險箱唔係要畀銀行睇身份證嘅咩?佢唔係連身份證都偷埋咁大膽呀?

保險箱喺房入面

大宅

2024年龍年勳章

meinatmn 發表於 24-2-20 23:45
咁唔怪之得啦...阿妹好傻。
當鋪都好好人喎...

好似係警察同當舖講話佢連續兩次接收賊贓, 所以第二次就半價贖返!兩次夾埋我哋都贖咗6,7萬!

大宅

從來都對啲外傭冇好感

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

你個妹都傻傻哋,
明知偷嘢仲繼續留佢喺屋企.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

講嘢又要公平啲,
我用過三個工人姐姐,
前前後後15年,
冇一個偷嘢。

侯爵府

回覆樓主:

小心外傭

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 SmallTungmama 的帖子

姐姐知保險箱係邊?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我當年姐姐走咗幾年之後,我先發現唔見咗一個LV手袋,一對鑽石耳環同一隻鑽石戒指,仲要係最大嗰隻因為我已經好耐無用,所以一直唔發現無咗,直到有次去飲宴,想攞返出來用先發現無咗!

我同佢關係好好,佢又好乖咁,又錫我d仔,真係無諗過佢會偷嘢,其實佢走後無耐已經有追數公司打來屋企搵佢,好彩我證明咗佢無做先無咩麻煩嘢,已經對佢好失望,點知幾年後仲發現佢偷嘢(我都唔知仲有無偷其他嘢添),所以表面幾好嘅工人,都係信唔過

大宅

2024年龍年勳章

hkgra 發表於 24-2-21 09:05
回覆 SmallTungmama 的帖子

姐姐知保險箱係邊?

保險箱喺我妹妹房間

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊