自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

YKU_123 發表於 24-3-25 13:31
有冇呢方面家長?文盲中英文唔識字,有咩工種做 ?

心力交碎,點學習,冇咩進展咁! ...

你小朋友幾大?
我個個都係咁,我有時都覺得佢係文盲,當然唔係完全唔識字,但。。。真係好差囉!有時我都會諗,唉!大個做得乜?考警察都要基本中英數合格啊!雖然明知,每個人自會有佢既命運,但仍然少不免擔心。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

虎到金來勳章

我女初中, 有中文讀寫障礙, 睇同寫都好辛苦, 人地背默一首詩只要溫15分鐘, 我女溫8個鍾才背及默到, 但佢無放棄, 辛苦但最終能完成, 佢就好開心. 我女中文唔OK, 基本上長期不合格, 但英文則幾好, 仲有喜歡畫畫, 本來諗住做時裝設計行業, 但佢話依家AI甘勁,驚易被取代, 搵唔到食, 所以再諗下有咩出路.
(我女才中二, 已經諗定中四選科同埋日後向邊方面發展)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 24-3-25 22:09
你小朋友幾大?
我個個都係咁,我有時都覺得佢係文盲,當然唔係完全唔識字,但。。。真係好差囉!有時我都 ...

是是但但,打個招呼先,long time no see

我仔都係文盲,唔識中文字,中文唔合格,中默次次都係得10分20分,已經係老師鬆手比d鼓勵分數,其實應該0蛋
有做過評估,但又唔係讀寫障礙。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

晴B媽 發表於 24-3-25 22:24
是是但但,打個招呼先,long time no see

我仔都係文盲,唔識中文字,中文唔合格,中默 ...

晴b媽,Hello !真係好耐冇傾計啊!真係 ,我仔一樣,所有中文字有關科目都死哂!原先想入英文班,但佢就只得聽講ok,作文reading, grammar 又唔係叻,結果又入唔到英文班。 我仔默書都係咁,補默又補默,都係食蛋。當然加埋佢懶啦!

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔中文太差,估將來DSE中文好難會合格,運動差怕痛怕跌怕辛苦,而家只有培養下樂器,睇下可唔可以學到演奏級,得就將來做樂器導師、伴奏....多一條路行。

樂器唔得的話,成年就叫佢考車牌、大車牌,渣車揾食應該基本生活都應付到掛....

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我仔只有中文障礙
小學時寫幾行中文字就頭暈
作唔到字、默唔到字
佢話每個字都好似一幅畫

我幾乎每晚陪佢讀一篇文章
大聲朗讀,由幼稚園到整個小學
已經八年
宜家中一
近期買《大偵探福爾摩斯》俾佢自己睇
佢開始睇得明,仲話幾好睇

不過離寫作仲有好遠
希望哩五年努力提高閱讀能力
中文DSE可以拎2
到時就可以報副學士

不過,我仔英文強,樂器又學得幾好

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原來唔係得我仔認中文字困難,但佢中文默書又唔係好差,只係要花多些時間溫習,但一到做作業,考試,佢學過既中文字全部唔記得晒...全部抄晒,好彩佢英文還好..我都十分擔心唔知點簡中學....

珍珠宮

回覆樓主:

一門手藝,剪髮,設計,化妝等

公爵府

你search 下 黃重光醫生
佢都係有讀寫 但佢的成就
唔只一般醫生

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我阿妹細個係有讀寫障礙,尤其中文字,那個年代我哋唔知道發生乜事,只知佢溫書成日喊,好彩我哋讀英文小學,所有科目英文,用中文嘅情況可以少一d。之後高中我細妹去咗美國讀書,咁就完全唔同,佢完成雙學士,兼讀埋碩士,完全冇問題,而家年薪過百萬,佢成日都講嫲嫲叫佢將勤補拙,但原來佢唔係拙,不過養成左勤力嘅習慣,終身受用。所以如果你仔女有呢啲問題,不要太氣餒。

男爵府

識人讀障做髮型師,仲開鋪做老闆

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

讀寫障礙唔代表文盲,只係比平常人學習得慢,佢唔放棄一路咁學,畢業都會識到大部分常用字。

一般藍領工作都無問題,廚師,售貨員,侍應,收銀,地盤,美容化妝,剪髮… 最緊要睇佢興趣,學一門手藝都唔錯

水晶宮

回覆樓主:

我呢排的教法,淨記生寫字,只要詞彙建立起來,自信心都會建立的。

唔好成句記,只寫生字,内容可以常識不供詞填充的字概可以溫考試又可以練習,要將默的字打印出嚟,用彩色筆將劃分開或畫圖幫助記。1日要3次望到呢d字,每日都要默寫。將短期記憶轉化長期記憶記左佢。當詞彙建立到2000個時就不難。

我寶只可以寫到20個中文字,呢排用呢佃方法,寫到100個字了,過程艱苦但會值得的。

呢類細路,星期一到5唔可以玩手機,不然更加難記入腦。

男爵府

回覆樓主:

盧冠延 和 黃之鋒 是讀寫障礙。

盧冠廷早年就讀銅鑼灣嶺英中學[4](小學部),童年時隨家人移居美國,患有讀寫障礙,說從小考試就沒及格過,而且記憶歌詞和閱讀樂譜也比較困難。他後來考上了西雅圖華盛頓大學和科尼許音樂學校。他曾憶述讀書時先不理會礙於讀寫障礙無法學習的內容,其他能學習的就盡量去吸收[5]。

黃之鋒於1996年在英屬香港出生,自小患有讀寫障礙[6][7][8],在父母的教育下,經由大量閱讀改善讀寫能力,之後逐漸趕上其他人。

男爵府

晴B媽 發表於 24-3-25 22:46
我仔中文太差,估將來DSE中文好難會合格,運動差怕痛怕跌怕辛苦,而家只有培養下樂器,睇下可唔可以學到演 ...

男仔做水電好好搵呀!

男爵府

麟媽媽 發表於 24-3-26 01:12
我阿妹細個係有讀寫障礙,尤其中文字,那個年代我哋唔知道發生乜事,只知佢溫書成日喊,好彩我哋讀英文小學 ...

勤力習慣最重要,做咩工作,就算家庭主婦都需要勤力
同埋你妹妹可能都因此培養咗,克服困難既毅力,呢樣亦係好重要!
所以,讀書成績唔好都要想辦法去克服困難,唔係為達到咩成績?係為咗培養克服困難的毅力!

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-3-26 07:59
勤力習慣最重要,做咩工作,就算家庭主婦都需要勤力
同埋你妹妹可能都因此培養咗,克服困難既毅力, ...

我同你差不多的想法

大宅

selinako^^ 發表於 24-3-25 19:15
考試 時
例如: 我有個小 _ _ 不會告訴任何人知的(答案:秘密)
佢一直學 係小妹妹 小弟弟 佢當然係字果 ...

我覺得讀寫障礙個答案正好多

珍珠宮

讀寫障礙不等於文盲
我仔女冇,不過老公有
細個中文字真係「方中sir」啲朋友,英文都好麻麻
佢依家學歷CV一流,專業人士
最神奇係佢大學遇到恩師,令佢英文大躍進

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Goldfat 發表於 24-3-26 08:40
我覺得讀寫障礙個答案正好多

圖書館排列著一行行的_ _( 答案:書柜)佢就寫汽車
3547 睇佢果d 測試卷笑死,佢阿媽就喊死, 佢阿媽話:老師以為佢智力有問題
我同佢講: 佢唔係! 佢反而好聰明 好叻,我睇唔出佢有乜問題... 係唔諗就寫上去

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊