自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

KATHY3706 發表於 24-3-31 13:26
60 蚊 lunch 夠?
其實閑閑哋 45 -55 蚊 lunch
好難儲 特別夏天 買多杯飲品都好緊

係!飲支飲品都十元8塊!

大宅

回覆樓主:

冇限,但我飯$及零用是分開比

水晶宮

我比我仔$100一日。我會數住佢那個星期返幾多日,才比幾多日錢。佢有本事學校有測考放半日,捱到返家煮午餐,那日佢全儲係佢算事,我不干涉。但我有說明不準浪費錢課金遊戲,因為同賭沒分別,玩上癮就收不返。

男爵府

pig_tiger 發表於 24-3-31 12:50
仔初中,每天返學會比$60佢做午餐錢+零用,有剩的他會自己儲起。。。儲起的錢,大家會限制他點用嗎?
...

自己儲起啲零用錢,買自己想買啲嘢,唔會限制佢點用!

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-4-1 08:04
我比我仔$100一日。我會數住佢那個星期返幾多日,才比幾多日錢。佢有本事學校有測考放半日,捱到返家煮午餐 ...

要坐車?

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 08:04
我比我仔$100一日。我會數住佢那個星期返幾多日,才比幾多日錢。佢有本事學校有測考放半日,捱到返家煮午餐 ...

你平時咁慳,仔零用竟然咁多?
我一個同你同區都係$80/日
另外一個過九龍都係俾$90(包車錢$2x)
你仔應該儲到好多錢

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-4-1 08:55
你平時咁慳,仔零用竟然咁多?
我一個同你同區都係$80/日
另外一個過九龍都係俾$90(包車錢$2x)

我係對仔女大方架,我捨得比佢哋讀私立(小學)、額外學野,幫定佢哋儲錢添。有咩出奇?

我夠不明有啲人豪洗晒自己度,但對子女刻薄到死。(我大姑呢種)

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-1 08:35
要坐車?

要,要地鐵(有學生價)加一程上山巴士短程。放學佢步行下車去地鐵站(省錢)

我仔好識慳,佢自己儲到錢(不計我幫佢儲那舊)。

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 08:57
我係對仔女大方架,我捨得比佢哋讀私立(小學)、額外學野,幫定佢哋儲錢添。有咩出奇?

我夠不明有啲人 ...

唔出奇,我都知道有人係咁,唔知你係咁啫!

既然你唔明,我講你知,我自己都豪既,買名牌食好野
至於仔呢,對你來說叫慳啦!零用咁少
我係唔想佢哋未學賺錢先學洗錢
覺得學生應該過簡樸生活
我豪因為我現在搵到
佢想豪就自己將來搵多啲
呢個係我點解唔俾咁多零用利是佢哋既原因

不過我唔識你大姑,唔知佢係咪一樣啦!
(不過佢同我出街咪一樣豪囉,坐的士坐私家車住靚酒店食高級餐廳)

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-4-1 09:16
唔出奇,我都知道有人係咁,唔知你係咁啫!

既然你唔明,我講你知,我自己都豪既,買名牌食好野

其實你同你仔點消費係不關我事,我也沒興趣知。只是回應返你,你話我慳,但捨得比$100一日比個仔呢回事。

因我仔由細到大都學左我理財方式,我比$100佢,佢點都會有剩。中學生點都有野會想買,同埋我係逐星期比一次錢,數住佢返幾多日才比。對我來說,呢筆錢我仲比到,不會刻薄佢。我都講明,佢入到大學,佢就自己借政府錢去讀,將來自己慢慢還返。呢樣嘢係我俾佢嘅一個目標。我個仔生活都係同我一樣好簡樸。

我係好討厭啲人豪食豪洗係自己度,但對仔女好刻薄嗰種,即係我大姑那種。

水晶宮

(續)我仔讀書不用我擔心,仲考到啲獎學金返嚟,佢係一個好難得好乖嘅一個青少年,我好感恩。

佢以考獎學金入大學為目標。佢仲話第時唔需要話我資助佢買樓首期。冇幾多個小朋友識咁樣諗。我生日時,我仔用支付寶賀利是俾我。有幾多個青少年識咁樣做?

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 10:28
其實你同你仔點消費係不關我事,我也沒興趣知。只是回應返你,你話我慳,但捨得比$100一日比個仔呢回事。
...

你睇清楚
我係回應你話唔明大姑點解咁做?
我話我自己都係咁做,因為⋯
係答緊你問題

子爵府

奢侈品我要阿仔買,喺自己利是錢度扣,每月最多用500,我唔理佢課金或買玩具,飯錢慳啲咁就快啲達標。要佢學習忍耐,唔係所有嘢即要即買。

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-4-1 08:59
要,要地鐵(有學生價)加一程上山巴士短程。放學佢步行下車去地鐵站(省錢)

我仔好識慳,佢自己儲到錢 ...

男爵府

pig_tiger 發表於 24-3-31 13:41
我仔唔鍾意出街食,佢覺得好嘥時間,所以買學校飯只要$30一餐,唔洗搭車,放學下午茶我會買定,所以佢每日 ...

我家初中生都學校買飯$25-30餐,一個星期$250連搭車有錢淨,知道佢好慳儉及有計劃洗錢,唔會過問佢點用餘錢,只會問佢有冇錢洗,唔夠即刻俾佢。

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-4-1 08:57

我夠不明有啲人 ...

你都係每日比多佢十蚊八蚊,
但係講到你好似畀好多咁!
我都覺得你個仔好乖

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-1 10:54
你都係每日比多佢十蚊八蚊,
但係講到你好似畀好多咁!
我都覺得你個仔好乖

咁每人價值觀不同的。咁我仔讀書方面幫我慳到,咪又係一條數。有啲一升中學科科補,條數仲大。

佢有時額外儲多左,問返我幾時會做定期,叫我幫佢做定期添。(費事啲人又質疑,我用虛銀做定期,幾百元都做到的,不用下下5-6位數才可定期。)

大宅

yanswy 發表於 24-4-1 00:35
其實都夠嘅,因為好多時佢地有學生餐比較平,我仔學會慳住嚟用,唔似佢啲同學可能一曰好多錢,所以每次明 ...

我理解平有平食 貴有貴食
我覺得預鬆少少 有點彈性
總不能 日日 米線
唐記 飯 又可以一餐
茶記又一餐
預鬆左 佢可以彈性d
費事想食多dd時又 晤夠錢 同同學借錢 就晤好la

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-4-1 10:34
你睇清楚
我係回應你話唔明大姑點解咁做?
我話我自己都係咁做,因為⋯

哦,不好意思,本人理解力低。因為我只留意到你問我比$100一日比自己仔係多,所以我回應。而呢筆錢,我都係用緊我啲利息去支付,沒太大問題。

至於你解釋話點消費,而我又可否理解你解釋我大姑的消費理念係同你近似呢?如果係,我又可否理解為其實你同佢係同類人呢?如果係,咁我同你不同channel.先說句抱歉。不同channel就好難溝通的。

By the way,我係沒興趣理別人點消費。我只係做返我做阿媽量力而為的事。我哋生活係很草根,因為白手起家,四大長老零資助。所以用錢好小心。

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 10:32
(續)我仔讀書不用我擔心,仲考到啲獎學金返嚟,佢係一個好難得好乖嘅一個青少年,我好感恩。

佢以考獎學 ...

出生基層嘅我細時每日有50飯錢,對比當年十幾蚊一盒飯算多,所以童年覺得自己唔使用錢煩好幸福,見身邊同學食串魚蛋都要諗,其實話人哋豪,有冇諗過連小息想食D嘢都唔得有幾慘,你自己會為買串魚旦檸檬茶而煩惱嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊