自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

識好多家庭長假期一定留港,尤其有老有小,因為旅行會好貴,而且長者行動不便,通常飲茶商場買下野就算,所以逢長假我唔會飲茶,有排等位

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vincat 發表於 24-4-2 17:08
而唔肯承認最有能力消費嗰班人移哂民 ---> 呢句我真係認同唔到, 我身邊移民個班本身都係窮人, 特別係移英個 ...

Same. 我識去UK嗰班都唔係乜嘢大富大貴.

伯爵府

疫情後我地所有長假都飛,歐洲都去咗幾次,真係飛到有D怕,今次首次留港,前幾日去深圳行下(好多人),之後兩個星期都會留港,可能去Ocean park (聽講少人),小朋友安排每日打波或游水,而家D場地易book咗,再約下朋友出去玩,都好充實了。

侯爵府

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-4-1 23:23
我自己、我仔同學家長、學生家長,全部中產甚至有錢的,又土生土長的,呢個假期都北上。

唔知你住邊區? ...

我見深圳街上三五成群係香港有錢中年中產,女嘅著背心熱褲涼鞋,打扮casual但高尚,出乎我意料之外。當然更多係親子T恤環保袋平庸媽媽look
諗諗下公司女高層都返過幾次了

子爵府

vincat 發表於 24-4-2 17:08
而唔肯承認最有能力消費嗰班人移哂民 ---> 呢句我真係認同唔到, 我身邊移民個班本身都係窮人, 特別係移英個 ...

最近多人話因為移民潮,有消費能力既都走晒,導致本地消費力低,呢個係完全唔合理

我身邊都有親戚朋友移民,全部都係好普通既家庭,只係賣咗層自住樓就走過去,以前都係正常消費,如果仲留香港相信都會北上玩、去旅行,對本地幫助有限

首先每逢假期外旅既人無少到,周末北上消費既人流一直無減少,證明消費能力還在,只係少咗人係本地消費

同時來港旅遊既人消費減少,令本地商家生意唔好。

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-2 17:21
Same. 我識去UK嗰班都唔係乜嘢大富大貴.

我識大都是中產賣樓套現袋咗D錢,本身在香港讀國際都有D肉赤,咪趁機過去BNO, 並唔係大富大貴。
真係有錢個班唔會過去同你交稅/遺產稅/香港過百萬被動收入全要徵稅。
人哋在香港出入私人會所,仔女入國際,病入私家,有工人司機,住千幾二千呎(英國D屋都唔見得好大,仲要自己做工人),才不會移民降低生活水平同人分身家。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

annie133 發表於 24-4-2 17:31
我識大都是中產賣樓套現袋咗錢,唔係大富大貴。
真係有錢個班唔會過去同你交稅/遺產稅/香港過百萬被動收入 ...

Exactly

子爵府

我識大都是中產賣樓套現袋咗D錢,在香港讀國際都有D肉赤,並唔係大富大貴。
真係有錢個班唔會過去同你交稅 ...

無錯,香港請到工人梗係唔會移民,醫療教育又好

公爵府

香港人本身鐘意去旅行㗎啦

伯爵府

小華子 發表於 24-4-2 17:35
香港人本身鐘意去旅行㗎啦

其實搵到錢,有多餘錢洗咪去旅行
點解D記者要講到咁負面

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

貼錢買難受
出嚟消費仲要睇人臉口
頭盔先,白兔無講外地(包括國内)唔會
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

我識大都是中產賣樓套現袋咗D錢,本身在香港讀國際都有D肉赤,咪趁機過去BNO, 並唔係大富大貴。
真係有錢 ...

我識果d bnoer都係香港子女讀唔起國際學校或者覺得太貴的,話為左細路好,諗住過去有得免費讀“國際學校”, 賣左層樓去,自認是有能力先過到去。或者四大階空的無樓無細路單身無咩錢的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊