自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 24-5-10 09:22
我去學個興趣班都要左諗右諗,終於揾到個星期六上午,阿仔起碼訓到12點先起身,即係我仲可以返黎同佢食午 ...

對得啱
作為一個媽媽 正常就係以仔女為首要,佢以經唔使湊有工人,淨係帶下返學 放學 都話冇左自己,後期郭湊 接放送

咁我地可以講 好偉大 (雖然覺得係一般媽媽做既野,宜家有比較 就有傷害)

侯爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 24-5-9 23:12
求分身家。愈來愈年輕。 開心。
被分身家。衰老。不開心。
供到個老婆讀書有2個學位, ...

心痛,心中男神
佢值得更好。

男爵府

Sebastian@ 發表於 24-5-10 08:58
女是專業人士,揾錢能力應無問題,又要考慮仔女的主要照顧者是誰,如果仔女都歸男方所有,咁女方仲有冇得分 ...

唔好玩啦,單係層匡湖居都三千二百萬,歐打工有咩能力搵到?

男爵府

回覆樓主:

咦,太長,係咪小丸子要分一層樓?

上得法庭,即倾唔掂数,咁應該幾薑吓

女人幫佢生仔,等男人無後顧之憂去拍戲,就算女人冇供過,小丸子應該分到

男爵府

tictaccandy 發表於 24-5-10 09:55

有十幾年婚齡,法律上肯定分到,但好少做到咁絕一早注落查冊

別墅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mariefish 發表於 24-5-10 08:54
係囉…咬牙切齒咁款,真係好奇怪

唔知點解人地離婚,個個外人咁激動,仲要不停話個女人….

做人媽媽同老婆後,好多野永遠有苦自己知,外人睇到好風光,做女人果個要承受好多野,永遠無人知同明白

幸福花    發表於 24-5-10 14:38

大宅

B.BB 發表於 24-5-10 09:05
人地家事..... 估唔到外人咁多意見

咪係,講到離婚就是女的錯。

琥珀宮

selinako^^ 發表於 24-5-10 09:32
對得啱
作為一個媽媽 正常就係以仔女為首要,佢以經唔使湊有工人,淨係帶下返學 放學 都話冇左自己,後期 ...

D人又話咩女人唔可以有自己事業咩,ftm去進修有咩間題,但根本ftm其實係冇咩時間可以進修,尤其係夜晚
有細路就係好困身,基本上佢唔係返學嘅時間就要陪住佢,嗰啲咩重質不重量嘅親子時間,全部都係自欺欺人
講得唔好聽係屋企訓係床煲劇都好,都要陪住仔女,等佢唔會覺得只有自己一個,人類嘅成長就係要有人陪伴,但好多人都唔太明白呢點

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 24-5-10 08:46
其實點解要講到個女人係錯晒…個男好似受害人咁

咁多年來人地兩公婆經歷過d乜,無人知…

因為個男人仲要拍劇
衰佬唔受師奶歡迎

別墅

回覆樓主:

家庭角色不同,分開時家產平分絕對公平,男的負責搵錢,女的生了兩個小朋友,雙方都同樣為家庭付出,沒有高低。

當雙方知識水平有距離,價值觀差異大,勉強一起也不會開心。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-10 08:02
你是在他們床底住?
或是郭生的律師?

高峰期坐擁市值近9,000萬的物業,而持有人分別為安仔本人或他名下的公司。前年,他就出售了紅磡駿昇中心一個商用單位,持貨15年,賺了$1,324萬元。由於近年樓市回軟,他現時持有的4個物業,總市值約6,000萬元。

高峰期近9000萬即係邊年?
兩年前賣出商用單位,帳面賺1324萬
現時4個物業市值約6000萬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 24-5-10 10:25
D人又話咩女人唔可以有自己事業咩,ftm去進修有咩間題,但根本ftm其實係冇咩時間可以進修,尤其係夜晚
有 ...

係啦!有d 又話 ftm 好忙 叫晒救命,轉頭又有時間進修

選擇得做 ftm 就預左所有時間都係比屋企 仔女,我身邊有d ,話頂唔順 請工人又好搵長老湊都好
其實條路自己選既

象牙宮

回覆樓主:

我係女人都唔幫佢!已經結婚唔使返工,又唔使下下湊仔做家務,而家有能力走就自己走啦…點解要分人身家呢?如果一直有返工搵錢建立屋企,先應得拎資產囉!

侯爵府

環保接龍勳章

離婚咪分身家囉.
所有物業都無歐名.
唔揾律師點爭取到呀.

做女人唔使24/ 7 奉獻晒先為之係好媽媽.
唔返工就等如嘆世界?
讀書就係錯,
而家唔係古代社會,
無才便是德
有得食有得住有衫著就要滿足感恩要跪謝男家

琥珀宮

selinako^^ 發表於 24-5-10 11:16
係啦!有d 又話 ftm 好忙 叫晒救命,轉頭又有時間進修

選擇得做 ftm 就預左所有時間都係比屋企 仔女,我 ...

我好忙因為冇工人,全部自己一腳踢
本來都想進修下,但一見一星期有幾晚唔係屋企就唔放心,我老公放工好唔定,基本上係唔使預佢

珍珠宮

333s 發表於 24-5-9 23:08
向法庭申請分身家

入行近40年的安仔,喜歡買「磚頭」保值,高峰期坐擁市值近9,000萬的物業,而持有人分別 ...

宜家手持物業市值6000萬,歐倩怡要匡湖3200萬,唔計其他,差不多安仔身家一半

男爵府

karshing 發表於 24-5-10 13:03
宜家手持物業市值6000萬,歐倩怡要匡湖3200萬,唔計其他,差不多安仔身家一半 :mon ...

唔只啊,900萬嘅太古城都註左落契,都係分身家嘅一部分

子爵府

2018復活節勳章

tictaccandy 發表於 24-5-10 09:55

我成日都唔明,點解話生仔係幫老公生? 自己無份架? 我都係人母,我從來無呢個諗法。

另外歐娛樂事業好紅咩?郭唔拍戲邊個搵錢?仔女讀國際,歐唔洗操心,仲可專心讀書,兩個degree 一個master,仲有d 船牌健身教練牌。。。錢從何來?時間從何來?

有d jm 講到pt 讀書好輕鬆,唔係咯,但讀top up 都可能係嘅。。。
我只見郭以前好靚仔,而家殘晒仲打醫美唔好。。。相反歐容光煥發,保養得宜,仲可以做到自己想做嘅事。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

selinako^^ 發表於 24-5-10 09:32
對得啱
作為一個媽媽 正常就係以仔女為首要,佢以經唔使湊有工人,淨係帶下返學 放學 都話冇左自己,後期 ...

如果歐做到咁都算係稱職媽媽,會不會太睇唔起班辛苦付出,日夜付出,真心為頭家付出,重視家庭嘅FTM或雙職媽媽。無人話FTM唔可以讀書唔可以出去做嘢,但歐將家庭放在太低的位置

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊