婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

哇,樓主, 乜原來你c6並唔係第一次對你動手架 ? 你阿哥講得啱, 打老婆係有習慣性架,如果你唔反抗或對呢樣野啞忍, 佢只會變本加厲, 到時受害嗰個,唔單止係你一個, 你認為佢打得你, 唔會打個女咩 ? (大個d)

當然, 做女人有邊個想離緍, 邊個想bb有一個唔完整的家,但人一世, 好短暫, 既然一齊係唔開心,點解要委屈自己 ? 你都有阿媽生架!!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

嘩....仲唔係第一次....睇到都火起, 佢個人一D都唔冷靜!!! 咩你針對佢亞媽啫, 平時有咩你都唔出聲啦! 點會以前好地地, 生完先針對佢呀?! 你都係想為左個小朋友好, 講到自己仔女邊個都無情講啦!!! 最大問題喺你C6到, 星期日傾到就傾, 佢一發癲就唔好理佢即刻走人, 要佢識得冷靜, 唔係到亞女大D, 兩歲開始百厭既時間點算呀?

男爵府

唔好意思,, 我又黎8卦...
恭喜你接返bb走..
你哥哥同你c6傾電話個段..
我覺得你c6好似覺得自己無錯..
o岩晒咁.. 大家都係為bb好..
但佢有無關心過bb??
sorry我覺得佢冇....
如果你離婚,, bb無左爸爸,,
家庭唔完整真係好慘ga..
但係又怕bb大d 你c6連bb都打..

男爵府

你c6好得喎, 完全唔覺佢有咩悔意
佢咁mother boy, 叫佢同佢亞媽瞓啦
使咩娶老婆呀
咩都亞媽好, 亞媽啱
佢自己就唔去solve problem
個人一d都唔成熟, 第日bb大d, 周圍搞搞震佢咪連女都打
佢有無諗過你都好辛苦, 你連佢都要養埋
呢d咁嘅男人, 食軟飯, 仲要大聲夾惡
係我, 佢唔跪地我都唔會so佢
如果第日仲一齊, 一定要請工人, 唔好比你隻9掂
如果佢伙又嘈, 你話係你(c6)話99辛苦架, 我而家唔使佢辛苦喇
總之以後咩都唔使問你c6, 通知佢就算

單親對小朋友唔好
向d咁嘅家庭長大仲唔好呀
樓主, 堅強d~~~ 好彩你一家都support 你

禁止發言

大宅

男人既野,打人一開始會有鋪引嫁....唔好再返去
如果你話返比你屋企人知佢唔係第一次打你我諗佢地都唔會再比你返去佢身邊囉
仲有呀,佢打得你第時一定會打你個女

但如果你仍然返去既......我諗你唔可以再讓步,同佢地約法多章,講明你想點....佢再打人你一定會報警.....有咩唔對路就走路喇,不過記得帶埋女女走

大宅

你老公係咪男人嚟架? 打完老婆仲要大聲夾惡?

搵唔到工唔等於無野好做, 頭家佢無份架? 你出錢請工人又阿芝阿左, "唔想有外人係屋企?" 咁咪你番工佢湊女囉, 點解仲要你一腳踢?

佢根本就未大, 成個小朋友咁, 樣樣順境時當然就OK, 一有唔合佢心意就攞你發脾氣, 男人可以粗魯, 但打老婆就唔係男人, 如果佢仲想維持個家同你嘅關係, 真係應該好好反省.

大宅

十年好耐咩?? 你唔放低, 仲有幾十年你捱呀.

唔離婚就係對個女好架咩? 如果個老豆成日對個亞媽拳打腳踢, 係屋企好食難飛, 你覺得對個女好好咩?

有D野要自己衡量一下. 唔係話唔離婚就一定對個細路仔好.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你c6一句講哂----賤人一個:tongue: 同吾同返佢一齊你自己諗下la....如果你想繼續養一個打你既人,想個女得吾到應有照顧,想個女生活响家庭暴力之下...你就同反個c6一齊la...

大宅

我好明白大家的意見同關心... 其實我以前同佢拍拖果陣佢唔係咁, 但自從無野做又搞唔成生意後就開始變到好易發脾氣. 一發脾氣就隨手拎起咩就掟, 我試過俾佢一部DC掟中隻眼, 搞到要入醫院, 仲睇左幾個月醫生... 不過果次係我係佢好唔開心果陣 (佢養左10年果隻狗岩岩去左), 我發佢好大脾氣, 覺得自己都有唔岩, 所以就原諒左佢...

我阿哥都有同佢講, 話第時阿囡大d, 見到我地咁鬧交, 會對佢好大影響. 我都知, 所以我而家都學緊點樣control自己情緒 (我以前都係好大脾氣), 就算阿囡點樣無故大喊, 我都唔會打佢; 但佢就好似唔知, 成日都心情唔好, 阿囡喊果陣試過一把打佢塊面, 同佢講咁樣唔得, 佢就話好細力. 佢完全唔明佢的細力對阿囡可能已經好痛...

我阿哥都話佢仲係好小朋友...

大宅

原帖由 chaklongma 於 09-10-21 10:55 發表
你c6好得喎, 完全唔覺佢有咩悔意
佢咁mother boy, 叫佢同佢亞媽瞓啦
使咩娶老婆呀
咩都亞媽好, 亞媽啱
佢自己就唔去solve problem
個人一d都唔成熟, 第日bb大d, 周圍搞搞震佢咪連女都打
佢有無諗過你都好辛苦, 你連 ...

無辦法~~ 屋企得佢一粒仔, 加上佢阿爸對佢阿媽唔好, 所以佢咪成日痴實阿媽, 覺得要保護佢囉... That's why佢阿媽覺得我應該自己返屋企, 因為佢都慣左我62對佢唔好, 之前佢試過同62嘈完, 黎我地屋企住左幾日, 之後又自己走番去...

由以前拍拖果陣到而家有埋個囡, 佢阿媽都一日起碼打5個電話俾佢! 問佢係邊度呀? 食左飯未呀? 食早餐未呀? 有時仲好無聊, 叫佢開電視睇邊個台有人唱歌跳舞, 有時又話星光大道邊個win左邊個俾人out左. 有時又話無野想打下俾你咋嘛.. 總之就有理無理都call個仔! 有時我都覺得我同c6中間, anytime都會夾住佢阿媽...

再加上以前佢阿媽成日要個仔做咩買咩都好少逆佢意, 但而家我會叫c6諗下先好做, eg. 99差不多隔日就叫c6買珍珠奶茶俾佢飲, 但我話老人家唔好食咁多甜野; 佢咳果陣我又叫佢唔好買凍飲, 可能咁佢覺得我好似好囉唆, 搞到佢個仔唔so佢啩...

我都有同c6呻過好辛苦好攰, 又要返工, 工作時間又長, 通常成7點幾先放工, 食完飯去99度湊番阿囡, 返到屋企已經10點幾, 之後又要搞阿囡食奶同訓覺, 自己沖完涼都要訓, 完全無晒私人時間... 佢有時都會幫下我, 但我一有要求, 佢就開始唔耐煩唔體諒, 問佢可唔可以早d係99屋企走, 又係咁夜走 (after 10點), 又話6299想見多個孫一陣. 有時掉轉佢呻話係屋企湊囡都唔輕鬆架, 我都想返工多d架, 你估我無野做唔煩架!? 我都唔敢再同佢講...

男爵府

原帖由 mokcnine 於 09-10-21 12:50 發表

無辦法~~ 屋企得佢一粒仔, 加上佢阿爸對佢阿媽唔好, 所以佢咪成日痴實阿媽, 覺得要保護佢囉... That's why佢阿媽覺得我應該自己返屋企, 因為佢都慣左我62對佢唔好, 之前佢試過同62嘈完, 黎我地屋企住左幾日, 之後 ...

佢咁講即係無諗過你地兩母女啦
佢都知佢老豆對佢亞媽唔好
佢又咁對你
第日個女好似佢咁咪死
為咗個女同你將來
你要好好諗吓同佢嘅關係

伯爵府

畀面勳章

其實, 咩原因咩理由都好
動手打人就唔駛再諗,
仲要原來個女咁細都打埋
我係你,會考慮究竟呢個環境仲適唔適合你同囡囡長遠生活先囉
根本呢個都唔係男人,叫佢同佢阿媽做人世啦
快快快d離開佢,仲可以有返自己的人生,at least你都可保護個女先吖
一個人係要變就變, 10年感情又點 ? 或者佢已經唔係你當初識嗰個人,又或者, 你根本從來未認識過佢

男爵府

原帖由 boobecky 於 09-10-21 16:01 發表
其實, 咩原因咩理由都好
動手打人就唔駛再諗,
仲要原來個女咁細都打埋
我係你,會考慮究竟呢個環境仲適唔適合你同囡囡長遠生活先囉
根本呢個都唔係男人,叫佢同佢阿媽做人世啦
快快快d離開佢,仲可以有返自己的人生,at ...

講得好~~~要變就變
佢跟本唔覺自己錯, 亦唔覺佢有去諗過點解你走咗去
一部dc 車過黎都得
如果大d脾氣咁咪打死人, 你就識走
你個女點呀, 走得去邊~~~~~
雖然話 "零"教人打仔, 莫教人分妻
但係唔通次次打你又走又返去, 走又返去咩~~

大宅

今日隻c6打俾我個fd話想知阿囡而家係我度點, 99又打俾我阿媽問阿囡點... 我阿媽話如果唔係我接左阿囡, 佢地真係當我無到~~

我99仲同我阿媽講話鬧左個衰仔, 又話問過佢點解咁燥, 個c6答: "我一世人得你一個阿媽, 唔通我唔幫你咩!?". 原來係佢心目中, 始終都係阿媽排第一最重要! 阿媽一世人得一個, 唔通佢諗住老婆可以唔止得一個!? 佢又唔諗下邊個會同佢過埋下半世...

我真係好心淡... 我真係開始考慮係唔係應該同佢離婚... 佢阿媽而家都話我恰佢, 如果第時佢阿媽叫佢同我離婚, 我估佢都會, 我唔想將來先俾人厭棄"dum"走...

星期五阿囡上playgroup, 99話會叫c6黎車阿囡去上堂; 我阿媽話如果到時c6黎左, 就算數唔好再嘈. 但我覺得佢黎車阿囡係應該, 佢係阿囡個daddy喎! 本來我諗住果日work from home自己帶阿囡去上堂, 我而家情願返office避開佢...

大宅

你女女幾大?咁細個打面會好容易打到d神經線嫁!連我叔公個個年代都同我媽講話點打都好,唔可以打小朋友面,,佢會有好大陰影,,
我唔明點解佢一黎搵返你地就要讓步囉..
最起碼佢地要識專重返你先囉..

伯爵府

畀面勳章

你99+c6睇黎只緊張個女
擺明要仔唔要乸, 咁你真係要認真考慮, 同佢一齊仲有無幸福
樓上講得啱,bb面仔咁細,佢認為細細力打,對bb都好大力,仲會好唔開心,你c6咁唔識控制自己情緒,根本唔適合湊小朋友
你若果離緍, 個b一定判比你,一來你有工作,二來,你c6有前科打過你2母女

大宅

原帖由 mokcnine 於 010-21 12:38 發表
佢就好似唔知, 成日都心情唔好, 阿囡喊果陣試過一把打佢塊面, 同佢講咁樣唔得, 佢就話好細力.

前日睇到書上講, 幾十年前, 小朋友失聰聽唔到嘢, 最大原因就係俾人掌摑塊臉時, 失控打到耳膜.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得你c6要去見下社工同心理醫生!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至