跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我係好時光有一個勁不快的經歷,也感受到d老師真正果一面係點樣對小朋友,校長既處事又係點,我好有經驗,一間學校的老師會因為小朋友喊而話你抵死,你自己攞黎,好極有限 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

之後點呀, 咁恐怖, 我比曬留位費了, 其實係咪真係咁差呢?? 因為這間學校好少人講, 我都想知多d呀

原帖由 babycoming 於 09-12-10 16:44 發表
我係好時光有一個勁不快的經歷,也感受到d老師真正果一面係點樣對小朋友,校長既處事又係點,我好有經驗,一間學校的老師會因為小朋友喊而話你抵死,你自己攞黎,好極有限 ! ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

I join their playgroup last yr but it's not useful for my daughter. I think it's 無主題 & quite bad arrangement. So I didn't apply their KG even I'm living very close to this school. It's just my own feeling.

別墅

可否講多D當時的情況,因我個女係07年12月出世,已報了明年2月下學期2歲班。

原帖由 babycoming 於 09-12-10 16:44 發表
我係好時光有一個勁不快的經歷,也感受到d老師真正果一面係點樣對小朋友,校長既處事又係點,我好有經驗,一間學校的老師會因為小朋友喊而話你抵死,你自己攞黎,好極有限 ! ...

珍珠宮

上教育王國search過呢間野, 真係幾可化!!

男爵府

各位,我幾經辛苦,用左45分鐘時間,搵返上年個post出黎,你地自己睇 http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=2
,第8個post我打左成件事出黎了 ! 你地慢慢考慮,我唔係要唱衰間學校,我都做人亞媽,唔會想自己仔女去一間咁既校,學唔到野唔緊要,最重要唔好影響小朋友既心智成長,呢樣係我覺得最重要既 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

你地睇完後,我再講一講,當時校長校監話佢地教n班係其他老師,絕對唔會係返呢位上pg的老師,仲話會通知我地再去面試,唔會因為呢件事而唔比我地面試,果時我地去報名交表先得幾個人交左表,佢仲話我地一定入到啦咁早報,放心,但係最終係無任何一封信寄比我地去面試又好,無得面試收滿人都好啦,咁樣都無一封信羅,我係有比報名費架,仲有回郵信封架,呢樣係教育者好大問題,錢就收左,連交代都無 ? 點樣教下一代 ?

仲有樣野係,我有朋友個仔係到讀書,佢個仔今年k1,佢仔呢2年都係染晒金毛返學,一時就係染粉色,一時係剷頭剷到唔同logo返學,比如係米字型又有等....每日返學gel頭再噴金粉or上色等....但學校因為只顧收錢,對我朋友個仔既每日不同造型都會大力稱讚,慢慢呢位男仔就越整越過份羅,當然最大責任係佢父母身上,返學點可能咁樣咁無紀律呢 ?
但學前教育者......到底如何教育下一代 ?
請大家3思 !

以前我好想報佢地好時光國際班,亦因為呢件事之後我卻步左搵n班比囡囡讀,最後唸清楚比佢讀n班後都係臨急臨忙搵間校比女女,反而囡囡而加真係好懂事,好開心,自理好ok !但而加我囡囡係火炭孫方中返n班,但係老師校長嬸嬸照顧得好好,好細心,教識佢好多野,對同錯既事都會教導小朋友,佢地先會識如何分辨是非,令佢既心智,成長都有一定幫助 !

別墅

其實我以前都同個個女上過2個月,後尾佢改左收費制度我覺得唔OK加上我唔得閒才無上
我知你講果個係咩老師, 其實你自己知唔知上pg時的程序, 當時上的好多都係得1 years old多d, 我明白好多父母係望子成龍, 對呢d pg好多要求, 最好係1year old 之前要識晒A-Z +/-/x/除果隻, 但其實唔係o甘樣教小朋友lor
我覺得當時佢地係好有sequence去做d野既, first一齊玩toys,佢都算多空間比你玩,then茶點, 手工/ 再玩另一邊再唱歌
我當年同個女上左2個月, 每次routine都一樣, 可能你你遲來or無問過人地個routine才覺得人地無routine
你覺得你個小朋友未warm up就拎左張手工做ice-cream cone完全係因為你覺得你個小朋友未warm up,人地無就你就講到調轉晒, 其實果位老師外表雖然唔係好in/young or 唔係native eng. speaker, 但佢絕對唔似清潔工呀???

不過我都覺得good time係幾commercial既, 正如大部份commercial kinder一樣架啦, 呢樣野反而我accept, 我亦會因其他reason而唔會考慮呢間讀kinder,但你講果位老師唔係真係o甘差lor
你說仍 唱歌一時莫華倫,一時克勤, 我覺得小朋友是鐘意聲調誇張的, 好多時大人用大人的角度去睇老師係會頂唔順的, 但每次上堂大部份小朋友都開心的
even我個女在上堂時係好唔投入, 但佢每次返去都會唱返晒d歌, 而且佢返左n1一年都仲記得呢個老師, 呢個老師係好惡, 但佢係要train D小朋友discipline,好多家長, 可能包括你, 唔捨得個心肝寶貝比老師嚴厲對待, 但又何必帶佢上pg or even比佢地讀n1呢?
申報< 我絕不是此校的工作人員, 而且我個女都唔係在此讀, 只不過我base on我當時上堂的時間比返d意見吧!
原帖由 babycoming 於 09-12-14 10:08 發表
各位,我幾經辛苦,用左45分鐘時間,搵返上年個post出黎,你地自己睇 http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1666757&extra=page%3D1&page=2
,第8個post我打左成件事出黎了 ! 你地慢慢考慮,我唔係要唱衰間學 ...

男爵府

我唸你有小小誤會我,
我唔係要個女有幾叻,天才果d,我報親pg比佢,止在比佢同小朋友玩下,開心呀,去幼潛都無唔係教字,只係同佢體能上郁動下,我上好時光既亦都無遲去上堂,我係早到,去到事實無老師理,亦唔係比小朋友同小朋友一齊玩toys,唔信都無計,唔係我一個家長係咁講,你地其實可以search下其他mami 既comments,我女到而加都仲係未識晒a-z我自己也無特別教佢,只想佢呢幾年係開心快樂咁成長同培養到返學的樂趣 !

男爵府

最怕呢d又要子女成材, 又要怕佢無人照顧, 搞到三不像...其實返學就係要有discipline架啦 <---呢個唔係我,我女而加係屋邨校讀姐,火炭既穗禾苑孫方中幼兒園,一樣返得好高興,反去只係純粹玩,無教字喎,如果我要佢咁成材做咩唔去九龍塘呢 ?

可能包括你, 唔捨得個心肝寶貝比老師嚴厲對待, 但又何必帶佢上pg or even比佢地讀n1呢? <--咁樣唔代表老師可以鬧學生抵死羅,教育唔係咁樣,只理下佢心智,我一直都無話要求呢個pg教佢識字做天才,只係無主題,連玩都無機會同其他小朋友一齊玩,咁事實返黎做咩?而如果返去只係比老師鬧抵死,突然係亞媽手中夾硬扯個細路埋身...呢d行為可以嗎 ? 你都識講得果歲幾,係咪要鬧抵死呀 ????? 只求小朋友開心姐,咁都唔得 ? 唔係呀嘛 ? 唔通返pg想比人鬧 ????? 真奇怪 !
我有晒video做證所講既無大話羅 ! 事實老師不止一次咁樣鬧抵死同你自己拿來羅,有d說話更甚 !!!! 我已經好有保留了 !

男爵府

仲有句,大家都係純粹分享,其實你都無必要人身攻擊 ! thx !

別墅

delete...
至於你說抵死
我無睇你的video
不過我估我理解佢講既係咩既 可能一句 ,不過我不在場當然唔會評論
我當時上的時間都有時會果位老師and other 在父母手中帶走bb & put back 佢個位, 用意是continue佢做緊既野
delete...

原帖由 babycoming 於 09-12-14 13:00 發表
仲有句,大家都係純粹分享,其實你都無必要人身攻擊 ! thx !

別墅

你同其他mami講的事實, 我其實講的都係事實
只不過想寫出來, 不是challenge你
而我地當時每次上都好清楚一定有老師在, 唔會真的無老師
亦知道可以玩咩唔可以玩咩
當然你上的時間未必同我同時間, 不過我見的就係o甘
that's it

原帖由 babycoming 於 09-12-14 12:53 發表
我唸你有小小誤會我,
我唔係要個女有幾叻,天才果d,我報親pg比佢,止在比佢同小朋友玩下,開心呀,去幼潛都無唔係教字,只係同佢體能上郁動下,我上好時光既亦都無遲去上堂,我係早到,去到事實無老師理,亦唔係比小朋友同小 ...

男爵府

咁其實你話你無睇晒我講咩,又唔知當情形係點,而你又無同我一齊上堂,你又唔知我係早到定遲到,又唔知我係咪無問過routine,而我又唔係因為佢唔係好似你所講 "native eng. speaker而不討你歡心", 再加上我都無話要我女係呢個pg變天才,你都對我唔多公平羅!

就算係點都好,都不應該鬧個小朋友抵死你攞黎衰 ? 其實個小朋友衰d咩呢 ? 你都識話1歲多d,未上慣pg喊下都唔多出奇姐,有心教育既應該solve個小朋友而唔係一手扯走人夾實個bb再鬧佢抵死 !!! 我相信無一個家長想會有咁既一位老師 ! 而且再講呀,我都係帶出佢呢方面做教育的不是者 !難道要鬧抵死先係好老師 ?如果將咁既事講出黎都話對佢唔公平既...我都無話可說...咁呢位老師又唔通對小朋友好公平 ?

sorry,真係唔好意思,可能我都串左d,哈....要你忍成年真係唔好意思喎

老實講唔係唱佢,如果做得好,我相信大把人上黎讚佢...要唱我做咩唔一見有講好時光所有post都答人,做咩唔係咁出news post出黎話佢姐係咪先 ! 都希望我地既下一代會遇到好既教育者教導下身心都健康成長姐

男爵府

好媽媽勳章

me 2 ar
原帖由 ShatinLi 於 09-12-12 22:40 發表
可否講多D當時的情況,因我個女係07年12月出世,已報了明年2月下學期2歲班。

別墅

其實我都係衝動左d, 因為你最主要係想講佢說抵死, 我認同你既說話< 如果佢真係講左呢樣野, 而當時的attitude係真係好似大人說的 '抵你死啦' 我覺得都係唔arm,不過要了解佢背後的原因
其實你上次post的時候我都想講有關我想講的, 我主要係覺得唔可以以外表去 judge人, 因事實上你真係一開始已經係用呢種attitude 去judge,而當時我覺得真係唔係如你所講o甘差, 因為好多mami在找學校時真係好擔心, 當然你講其他的野, 因為我不在場我都唔會加意見, 我只係講出同你見到的不同吧
但我覺得even佢做得好衰, 你可以講果d事出來, 說他似清潔工/莫華倫等我覺得是不洽當, 當然每人亦有言論自由, 我亦承認我最初的回應是有點不禮貌, 希望你不要唔開心! 在此講聲sorry

原帖由 babycoming 於 09-12-14 14:27 發表
咁其實你話你無睇晒我講咩,又唔知當情形係點,而你又無同我一齊上堂,你又唔知我係早到定遲到,又唔知我係咪無問過routine,而我又唔係因為佢唔係好似你所講 "native eng. speaker而不討你歡心", 再加上我都無話要我女係 ...

男爵府

happy-G,可能我用咁既words去形容呢位老師係有d過份,但佢在於只係小朋友不想坐係到想離開而喊就將佢扯過黎再鬧抵死,實在唔可以係教育者身上出現 !

anyways,我相信所有天下父母都係為仔女著想,無論大家既想法,教育有多不相同都好,但係想自己仔女好的想法無可否認,大家都係為仔女著想先會係bk出現,大家都係沙田mama,實在不應該咁樣同你講野既,sorry晒,唔好嬲 ! 沙田咁細分分鐘有機會大家見面say個hi飲個茶都得架 !

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

伯爵府

畀面勳章

我bb12月12日已經interview咗,老師都係好求其, 昨天收到信都收咗
但我見到大家的comment,我仲考慮緊比唔比留位費好
又唔想害咗bb第一個返學機會
但見好時光comment真係無咩係好
點算 ?

別墅

大家好呀~我本來都係12/12 in好時光架..不過阿b病了所以改到19/12...
睇到大家既comments, 好矛盾...因為真係譭譽參半...仲要bad comment多過good comment....

原來我只報了half day class...而嘉德麗已accept左pm class....報多間只想多個choice同埋考慮location較佳....
(kln tong對n1來說又似乎太遠了~my opinion only)

而家因為想唔要工人姐姐(婆婆可幫忙照顧但又不想她太辛苦)...所以打算改報全日...但如果好時光真係唔ok...
就唔知仲俾唔俾阿仔讀好~

畢竟, 係阿b第一間學校, 都想俾一個好開始佢~

原帖由 boobecky 於 09-12-18 10:19 發表
我bb12月12日已經interview咗,老師都係好求其, 昨天收到信都收咗
但我見到大家的comment,我仲考慮緊比唔比留位費好
又唔想害咗bb第一個返學機會
但見好時光comment真係無咩係好
點算 ? ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至