論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 Connielai 於 10-12-23 20:51 發表

12月20號先入immigration, 起碼6星期先出visa啦,而且agent好興話無機位, 又延遲多2星期, 你預2月尾啦。

唔洗6星期咁耐,3-4星期就ok了

大宅

唉,要請好的工人真的好難呀。
我依家工人1月尾完約,想轉用賓賓要識湊初生BB+3歲細路。搵左個幾月都未搵到呀。之前搵到個好合心水,但我地無即時confirm, 到最後要confirm的時候,她已經被其他人請左。

其實好的賓賓都唔少,但似乎要湊BB就難搵D。

依家好頭痛呀。。。。

男爵府

I Bun Bun resigned and will go also on 5/1/2011. She came only for 2 months.

別墅

原帖由 ff88 於 10-12-27 00:09 發表
I Bun Bun resigned and will go also on 5/1/2011. She came only for 2 months.

咁你揾左新工人未呀? 我現在日日都要check住immigration呀~~~ >.<

珍珠宮

開心吸收勳章

我請左工人, 是湊 NB 的
我2星期前搵左4-5間 agent, 留底左資料到而家都冇人覆我
好彩當時立即在其中一間 agent confirm 一個工人

複式洋房

好媽媽勳章

原帖由 cloudwingwing 於 10-12-28 13:21 發表
我2星期前搵左4-5間 agent, 留底左資料到而家都冇人覆我
好彩當時立即在其中一間 agent confirm 一個工人

你就好啦!!!
我都唔知係唔係我黑仔, 定我要求高.
早2日收到AGENT FILE, 話個工人有 NEW BORN 經驗....有 N年HK 經驗, SEND 得俾我睇即佢係肯湊BB. 點知今日打去佢話這個呀...好串, 但唔肯湊BB要SERVE 老人家WOR , 成日推APPOINTMENT WOR. 呀!!!我話佢唔湊你又 SEND 俾我........
之後仲要 REPEAT 我有2個小朋友搵到好難. 係咁 SELL 我搵菲律賓工人.

別墅

原帖由 Connielai 於 10-12-23 15:49 發表
你起碼有2個月無工人用。

connie,

我個新工人今日出左reference number了, 快的話可能下個星期出到visa! 祝我好運呀!

別墅

我個賓賓,煮飯及對小朋友都OK, 今天31嵗,未婚, 在香港做了8年多, 有經驗.
因為我仔仔讀書問題, 須要辭職take care his study,
如果有興趣, pm 我, 3月份就走了

民房

回覆 1# RYANHEBE 的文章

湊BB得唔得架.......

大宅

RYANHEBE:

please check pm, Thanks!

複式洋房

回覆 23# 濼晴 的文章

小心被人利用
''現任僱主日日心情起伏不定 不停鬧人''
咪好可能就係因為佢囉
佢地最叻利用香港人的同情心達到自己目的

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 charmaine0301 於 10-12-28 17:24 發表

connie,

我個新工人今日出左reference number了, 快的話可能下個星期出到visa! 祝我好運呀!

charmaine0301,

真係?乜出左reference number之後1星期就出VISA咩?你就好啦, 咁快就有新工人。

別墅

原帖由 Connielai 於 10-12-29 13:31 發表

charmaine0301,

真係?乜出左reference number之後1星期就出VISA咩?你就好啦, 咁快就有新工人。

我都付出好多架... 我日日send信去immigration, 又係咁打電話...
唔係有reference number之後1星期就會有VISA, 只係如果最快可能下星期, 不過應該2個星期內都ok嘅...
你點呀? 試左嗰個工人得唔得呀?

伯爵府

原帖由 charmaine0301 於 10-12-29 13:58 發表

我都付出好多架... 我日日send信去immigration, 又係咁打電話...
唔係有reference number之後1星期就會有VISA, 只係如果最快可能下星期, 不過應該2個星期內都ok嘅...
你點呀? 試左嗰個工人得唔得呀? ...

個斷約BUN試左2日, 做野都好快手, 屋企野好快PICK UP到, 吾駛點教。但問題係佢係斷約, 雖然都聯絡過前僱主, 但係......。另一個完約印, 我老公話OK, 但得23歲, 怕又好似上個印咁做2星期就RESIGN, 因為有太多地方相似: 都係2年完約, UNDERPAID, 23歲。我就鐘意個BUN多D, 28歲, 但問題係斷約!!!

伯爵府

有另一間AGENT比個完約印我見, 又係得23歲, 唉!我都費事見, 點解D印咁後生?我怕佢地吾定性, 貪玩, 吾專心工作,我吾想湊多個女呀

別墅

原帖由 Connielai 於 10-12-29 14:45 發表

個斷約BUN試左2日, 做野都好快手, 屋企野好快PICK UP到, 吾駛點教。但問題係佢係斷約, 雖然都聯絡過前僱主, 但係......。另一個完約印, 我老公話OK, 但得23歲, 怕又好似上個印咁做2星期就RESIGN, 因為有太多地方相 ...

咁你覺得個賓會唔會古惑吖? 如果唔古惑, 做野又快的話都ok吖... 咁佢前僱主對佢有咩comment呀?

伯爵府

原帖由 charmaine0301 於 10-12-29 14:51 發表

咁你覺得個賓會唔會古惑吖? 如果唔古惑, 做野又快的話都ok吖... 咁佢前僱主對佢有咩comment呀?

佢想你請佢梗係會做到好好啦, 2日真係睇吾出D乜,只係睇吓佢清潔得乾吾乾淨, 做野程序,亦都比佢知我屋企要做D乜, 平時既運作, 等佢有心裡準備。
佢前僱主咪話佢OK囉, 幾好咁啦, 無講佢有咩吾好, 吾用佢係因為而家有老人家幫手, 吾需要工人。其實我都覺得好勉強, 又會突然吾需要?點解吾用多1年?(佢做左1年)

別墅

原帖由 Connielai 於 10-12-29 15:05 發表

佢想你請佢梗係會做到好好啦, 2日真係睇吾出D乜,只係睇吓佢清潔得乾吾乾淨, 做野程序,亦都比佢知我屋企要做D乜, 平時既運作, 等佢有心裡準備。
佢前僱主咪話佢OK囉, 幾好咁啦, 無講佢有咩吾好, 吾用佢係因為而家有 ...

都係一句, 希望大家都能夠揾到個好工人啦~~~
p.s. 我新請個賓都young架... 得26咋...

男爵府

畀面勳章

原帖由 cloudwingwing 於 10-12-28 13:21 發表

HEY cloudwingwing... 你confirm左了?
我都搵左5-6間... 有1-2間都有send過d information 俾我, 可惜都唔岩...
我1月都要confirm, 否則好難3月底有工人到...

你搵邊間? 可以pm我嗎??

伯爵府

原帖由 charmaine0301 於 10-12-29 15:13 發表

都係一句, 希望大家都能夠揾到個好工人啦~~~
p.s. 我新請個賓都young架... 得26咋...

26都好過23, 你同我23時都掛住玩啦, 邊有心機做野呢。我請第1個BUN時佢都係26, 做左10年。

首頁

尾頁

跳至