論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

LUCUSMaMa 發表於 11-7-28 17:10
其實你有無真係問清楚勞工署呢, 有無叫佢地SEND EMAIL, BLACK AND WHITE比你呢, 你會唔會比姐姐大到架, 如 ...

有收到勞工處發嘅信.

你好似吾係好相信呢件事會發生, 但真的有...

男爵府

heidicyli 發表於 11-7-28 16:48
以前d工人做滿7年都無話要打官司做永久香港居民!! but而家有....

以前d工人做滿2張約無話要遣散費!! but ...
我都覺得你講得啱.... 否則點會肯比遣散費.... 依家班人有人教, 有乜野係做唔出???
只要有錢分, 仲可以搵到多 d point 呢同我地玩, 我地仲要有排接招, 好似而家居留權一樣....
始終呢 d 過期既法例, 真係好 out 啦.... 以前佢地唔識玩, 而家識飛 tim 啦..... 反而係我地
唔夠佢玩呀....

禁止訪問

子爵府

heidicyli 發表於 11-7-28 16:41
因勞工處話 你吾再請佢 係當你吾想比長期服務金, 所以就要比遣散費!!

其實件事情已過去, 錢亦已付了, 只 ...

根據你個case, 你唔續佢係因為你自己臭返小朋友, 唔會再用工人, 無論你同佢續左一個約定兩個約都係要比遣散費!

但勞工署話當你唔想比長期服務金呢個係假設, 唔係事實, 勞工署邊條茂某利咁講? 佢咁講係誤導市民!

禁止訪問

大宅

睇左咁耐, 令我只係覺得請姐姐就好似開左個頭的無底深潭...終有一日會唔用姐姐, 就要預左俾遣散費

有無高人可以出來指點一下實情係要俾定唔俾?

別墅

LUCUSMaMa 發表於 11-7-28 17:33
嘩, 原來真係咁架! 咁即係話只可以有3個方案者

(1) 只可以簽一個約

如果佢做得好, 就情願繼續請佢啦! 因遣散費 同 長期服務金 計法一樣. 如遲早都要比, 不如遲d比.

46 ?

46 :

( × 2 / 3 ) × *

*

禁止訪問

禁止訪問

別墅

LUCUSMaMa 發表於 11-7-28 17:54
咁係唔係比長期服務金就唔駛同時計遺散費架啦
YES.

45 ?

45 2 4 理由 。如 5 解僱或 ,僱 便

LUCUSMaMa  謝謝資料  發表於 11-7-28 18:09

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

heidicyli 發表於 11-7-28 17:22
有收到勞工處發嘅信.

你好似吾係好相信呢件事會發生, 但真的有...

就算係, 我覺得係勞工處 d 人 屈你唔識法例/怕事.

如果上到法庭, o個官無理由會咁判.

俾我一定唔會比. 邊條例規定一定要同同一個外傭續約架? 是但搵 d 理由都可以啦....

大宅

衰d咁講,話之佢做咗三年、五年、定十年...
只要係工人自己唔撈,就乜都唔駛俾!剩係俾張機票囉~

子爵府

LUCUSMaMa 發表於 11-7-28 17:37
DIAMOND,

咁係唔係話如果諗住繼續請就唔駛比呢???

YES~

別墅

個agent都提醒過我, 唔續約or炒都千其唔好話你唔再請工人!!
你可以話會請二個, 正在找!
兒家找工人很難, 找多過6個月唔出奇.

伯爵府

delete

資料有誤導成份,唔好意思

男爵府

我清楚講一次, 等大家清楚d, 吾駛估估下.
如果你地用左個maid兩年(或4年),你吾再續佢, 但你仍要continue請maid, 只不過不請現在這個, 這個職位仍在, 你會請另外一個, 咁你就吾駛比遺散費. 你當然吾可以告訴你個maid, 你做full time mum, 吾請maid喇, 咁佢只要做滿24個月, 就可以要你比遺散費.
另外, 做滿5年就吾比長期服務金.

男爵府

畀面勳章

heidicyli 發表於 11-7-28 15:06
賓賓做完第2張約, 我們打算自己湊返小朋友, 吾再同佢續約, 佢話要比遣散費, 佢又稱話已去勞工處備了案, 如 ...
你話比佢工人/勞工處知,你只係驚佢害小朋友,其實暗中已請個第2個工人頂替佢,切勿不要說自已湊返,那就不用給所謂
費.

珍珠宮

sasatt 發表於 11-7-28 21:08
我問左我工人啦,
佢話好多顧主都唔想比長服,
但又覺得個工人都幾好,唔想請新WOR,
點辦呢?佢地就同個工人講定唔比長服,
如顧主好人,工人都多數會續約,
因搵新顧主都要比成4個月人工個AGENT,
又未必遇到好顧主.
而顧主會點做呢??
1.叫工人簽一份自動要求放棄長服的信
2.叫工人簽一份已收長服CASH $$$$$的信

叫僱員放棄任何法例俾佢地嘅嘢, 都係違法............
舉例:叫佢簽我自願放棄放假......... 我自願收一半人工, 你以為可以甩身?
你重 black and white 叫佢簽埋做証據!重要佢冇$收而簽收長服 !
不如叫佢簽收埋之後d 人工啦
唔該唔好做害群之馬, 令到d 官以個個僱主都迫簽!

sasatt  但點解真係有好多人沒比長服個工人??但先聲明,我是預了要比的  發表於 11-7-28 22:27
sasatt  aiya,佢啱啱咁講完我都未諗清楚就打出來係我唔啱la,得未  發表於 11-7-28 22:26
sasatt  妳做咩話我係害群之馬,妳可以話我比d錯資料,妳係咪痴架  發表於 11-7-28 22:24
mcboa  白紙黑字寫底...... 我犯法, 比晒証據佢第日告你.  發表於 11-7-28 22:23
sasatt  真架??唔係我諗出來架,是我工人話佢fd的顧主咁做咋,到最後真係冇比佢地  發表於 11-7-28 22:23
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

回覆 heidicyli 的帖子

人都癲 !!! 唔怪得知個個外傭都要香港 , 福利好人工高

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至