基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止發言

禁止發言

水晶宮

agape 發表於 11-10-3 18:39
拜偶像是神清楚禁止的.絕不會因人的靈性感覺不同,已有所改變.
所有未信,初信,假基督徒,異端異教徒的靈性也 ...

你的話我認同
但我們是被造的,也是被揀選的,有些人有些事不到我們控制,就像你將道理說給別人聽,但其他人聽不進去也沒辦法,要神和他直接有溝通才行,說得太多太直接反叫人跌倒就不好了

alicegoh78  所以我吾認為話多了就有用.  發表於 11-10-4 02:42
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止發言

禁止發言

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 alicegoh78 的帖子

答案是b.
原因是:
上香本身就是一種好煩的事,又危險(因為有火),又要錢,又要詳細解釋清楚一輪,如果有鼻敏感仲死,所以我吾鼓勵上香.(樓上有講原因)

求神親自為你挪開 一切的攔阻.樓主,你有沒有事情,需要我為你禱告.我願意為姊妹一同分擔.

alicegoh78  謝謝!我知道這是我的十字架,神有佢的美意.  發表於 11-10-4 02:09

大宅

我認同裝香呢個行為對基督徒本身無影響﹐但喺中國傳統文化嘅背景當中﹐喺人地面前向祖先嘅照片靈位之類裝香﹐讓人地接收到一個與聖經教導有違嘅信息。燒香喺中國歷史中係非常悠久﹐在系統宗教未普及出現前嘅周朝到漢朝係為祭天﹐漢朝以後佛、道、儒都有燒香儀式﹐到後來儒家衰微﹐佛道兩家融合﹐佛教用佢來供養三寶(唔係叉燒、白切雞、燒排骨﹐係佛、法、僧)﹐道教就用佢來招魂。到現在我相信大部份中國人(香港人)燒香並唔會去考究背後嘅歷史緣由同宗教意義﹐普遍係為取悅祖先﹐祈求祖先因此而保祐自己。
首先呢個行徑同不可敬拜別神嘅大原則有抵觸。聖經當中無話「不可敬拜祖先」﹐因為以色列民嘅神學先入為主就知道陰陽相隔、人鬼殊途﹐係不可跨越﹐舊約中甚至對靈魂不滅嘅概念亦比較模糊﹐到新約耶穌喺路加福音16就更清楚表明呢方面嘅神學。中國人以祖代神﹐亦大概同系統宗教混亂有關﹐與其滿天神佛唔知邊個真﹐倒不如敬拜祖先實際﹐呢一點並唔係獨一無二﹐世界各地都有同樣嘅薩滿教思想。
其次係聖經教導人死後係等待審判﹐行善的復活得生﹐作惡的復活定罪(約5:29)。燒香敬拜祖先會畀人一個信息﹐係原來死後係可以被取悅﹐可以保祐後人﹐而且祖先根本唔須要信耶穌都可以有咁正斗。
以上兩點都可以話係比較理論性﹐可以係基督徒同基督徒之間嘅辯論。非基督徒就根本費事理。大家都唔係一出世就信主﹐都曾經經歷過唔認識神嘅階段﹐可以想像下自己唔係基督徒時見到基督徒裝香拜祖先會點。我唔知你地點﹐以我當年咁賤格就一定會揞住半邊嘴笑喇。「車.... 你地D基督徒﹐又話只係拜上帝﹐咪一樣拜祖先﹗」「又話愛神愛到點﹐結果咪又係聽家人話多過聽神話﹗」 「家人黑幾下口面就認低威﹐咁無骨氣...」你當然可以同我講聖經原則點點點﹐你係出於愛家人的心諸如此類﹔但我理鬼得你﹐真係睬你都有味啦﹐唔好唔記得我係未認識神嘅﹐我仍然在黑暗權勢之下﹐我想推翻你多過想諒解你。
條路真係好難行﹐我知。到底我係先妥協﹐搏下家人會因此對基督徒有好感﹐覺得基督徒唔硬頸﹐話唔定第日會肯聽我權導而信主﹖還是係堅持大原則﹐讓佢地知道我對於我所信嘅係絕對認真﹐我願意為你死、但我必為我的神而活﹖我相信神已經賜予智慧畀我地﹐我地更多時候需要嘅係勇氣同盼望。

858D  Your information had helped me answer KNT for one of his question about ancient Chinese culture  發表於 11-10-4 10:43
858D  What is 薩滿教 in English? KNT always talk to me about the ancient religion(s) and culture(s)  發表於 11-10-4 10:42

大宅

54heima 發表於 11-10-3 11:09
每個人的靈性不同,聽從自己內心聖靈的引導就可以了,如果你在那件事上有少少猶豫和不平安,便要聽從對靈的引導不要去做...所以我覺得凡事沒有絕對標準,我們可以入世但不要跟隨 ...

之前喺挪威自稱係基督徒嗰條友仔殺左91人﹐我估佢都覺得自己聽從內心聖靈﹐都好有平安。
凡事沒有絕對標準﹖你呢句係唔係絕對標準﹖

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 54heima 的帖子

你的話我認同
但我們是被造的,也是被揀選的,有些人有些事不到我們控制,就像你將道理說給別人聽,但其他人聽不進去也沒辦法,要神和他直接有溝通才行,說得太多太直接反叫人跌倒就不好了

站在弟兄姊妹的立場, 我們當然希望和諧共處, 因為出於愛, 所以不想有太大的紛爭.

站在牧師/傳道人的身份立場, 他們是宣講神的話語, 教導信徒有正確的聖經觀念, 這是他們的職責, 我想牧師/傳道人不會怕"說得太多太直接反叫人跌倒就不好了", 因為真理就是真理.

這裏是一個公開的論壇, 我們千萬不要忘記, 有信了的, 有未信的, 有初信的都會看, 所以我們確實有責任講出正確的聖經真理. 這才不致絆倒人. 所以, 信徒做不做到, 行不行到某些事(例如, 不裝香), 什麼背境原因下引致做不到, 則是另一個要處理的問題. 亦因為, 這是公開的論壇, 有好多人會看到的, 所以我們要持手最大的原則: 彼此相愛. 但彼此相愛, 又不等同完完全全站在對方的立場上, 就可以完滿解決了事件.

我們在世上會遇到好多挑戰自己信仰的事, 聖經都話: 日光之下冇新事. [人在江湖, 身不由己] 真的很切合我們的感受, 我們可以做很多事, 可以用我們的自由去選擇做事的方式, 但要訣在那裏, 就是要想清楚這做法是不是"真的合乎神的心意".

對於樓主的情況,其實我們都體諒樓主的苦況, 明白樓主的處境, 我們作基督徒未必可以一時三刻做到所有聖經上面的教導, 因為我們都有軟弱(有各方面不同的原因引致到肢體有軟弱) , 好多情況都情有可原的. 但我們有神, 我們可以一同求神幫助樓主挪開這一切的阻攔, 這是樂觀的, 這是積極的做法. 最重要的是, 是我們愛她的緣故.

alicegoh78  謝謝!因為我認為在不犯罪的情況下去愛人是合乎神的心意.  發表於 11-10-4 01:58

水晶宮

sshoi 發表於 11-10-3 21:39
之前喺挪威自稱係基督徒嗰條友仔殺左91人﹐我估佢都覺得自己聽從內心聖靈﹐都好有平安。
凡事沒有絕對標準 ...

我投降啦,你這番話叫我這個單純無知的基督徒很不安

我頭先係度諗,唔怪得甘多人唔中意基督徒啦,你甘講野連我都差點唔中意你這個弟兄了,不過諗到神愛你同愛我一樣,就唔敢嬲你鳥

estw  相信sshoi弟兄都是善意提醒姐, 吾係有心傷害你的.  發表於 11-10-4 12:18
alicegoh78  不要投降,不要因人的話語而不安,人能把你怎麼樣呢。  發表於 11-10-4 02:26

禁止發言

大宅

54heima 發表於 11-10-3 23:13
我投降啦,你這番話叫我這個單純無知的基督徒很不安
大家理性討論啫﹐唔使講到鐘唔鐘意咁感性嘛﹖我舉一單新聞、問一條問題啫﹐你唔須要玩人身攻擊卦。

alicegoh78  無錯,大家都係理性討論啫!  發表於 11-10-4 02:28

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[我認同裝香呢個行為對基督徒本身無影響]引用sshoi
好多謝你的認同,
好多謝你說這是基督徒同基督徒之間嘅辯論,而不是異教徒同基督徒之間嘅辯論。
我認為聖靈就是真理的靈,所以我要有聖經根據,我都知道裝香呢個行為對基督徒本身無影響,所以我認為算不得什麼.
由於我有解釋清楚,讓佢地知道我對於我所信嘅係絕對認真﹐我願意為家人燒香、但我必為我的神而活,感謝神,家人沒有推翻我的信仰,有無諒解我就吾知.(我知道sshoi可能情願死都吾燒香,但家人沒有要求你死呢,燒香高難度個死好多,死左可以見主,燒香就好煩,條路真係好難行.)

大宅

alicegoh78 發表於 11-10-4 01:50
[我認同裝香呢個行為對基督徒本身無影響]引用sshoi
好多謝你的認同,
好多謝你說這是基督徒同基督徒之間嘅辯 ...

曾經都有親人叫我裝一注香﹐我話唔得喎。之後佢地話唔裝都得﹐鞠個躬啦﹐儀式啫。我話既然係儀式﹐祈禱得嗎。佢地話好。咁我就企喺個靈位前﹐唔係默禱而係開口祈禱﹐因為我要佢地聽清楚我祈禱嘅對象係神﹐感恩讚美對象都係神﹐感謝神賜畀我有親人﹐希望救恩同平安都臨到佢地身上。咁佢地都好受落。
其實喺多數情況下都有彎轉嘅﹐既唔會得失親朋﹐又可以唔會失見證。

alicegoh78  你就好啦,唔裝都得,我話唔得,佢同我死過呀!有彎轉就好哪  發表於 11-10-4 02:38

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 agape 的帖子

要知道10無左1是等於0.
妳吾不回應論點1,只回應2,3,4,所以會等於0.
由於[凡事都可行,但不都造就人],所以我強調[愛能造就人(林前8:1)],如果吾係為左愛都吾造啦,因為能造就人,這就是(林前6:12和10:23)所講的[益處]這不是斷章取義.

水晶宮

引用:Quote:54heima+發表於+11-10-3+23:13+我投

原帖由 sshoi 於 11-10-04 發表
大家理性討論啫﹐唔使講到鐘唔鐘意咁感性嘛﹖我舉一單新聞、問一條問題啫﹐你唔須要玩人身攻擊卦。
...

下次開口之前先諗下說話講出來別人會有什麼感受就更理性

如果你覺得我在人身攻擊我倒是願意在此講聲對不起

sshoi 大家咁話。你唔須要打官腔話如果﹐有定無你自己知。 發表於 30 秒前

我有自己的感受,但我唔會將自己感受太當一回事,尤其是這裏大家在討論信仰上的問題,“我”的感受算得了什麼。但我尊重你的感受,所以才願意講對不起。
但看看你是什麼態度

sshoi 如果佢係真誠講對不起而唔另外加一堆說話﹐我倒是願意接受 發表於 半小時前

你真的看不到自己的驕傲嗎

不要浪費時間來猜測我的真誠,那不值得,弟兄啊,我已在後悔和你爭論,對你對我對大家都是沒得益的,這算見證嗎...就此打住,好嗎,願主祝福你

sshoi  如果佢係真誠講對不起而唔另外加一堆說話﹐我倒是願意接受  發表於 11-10-4 19:22
alicegoh78  54heima已經願意在此講聲對不起,就咁算了吧.  發表於 11-10-4 18:09
sshoi  大家咁話。你唔須要打官腔話如果﹐有定無你自己知。  發表於 11-10-4 12:41

大宅

alice
我知你個point放在 "愛" 上面,我並不是指責你錯,可是我不讚同用這方式去表達 愛。
在中國人的社會,裝香就代表向神台上的神、佛、祖先敬拜。
例如:你入到廟、或家族祠堂,見到有兩個人裝香、燒衣等,你會不會先假定這裝香者是認為神台上的神、佛、祖先牌位是流料、是偶像?
不會吧.......

大宅

回覆 sshoi 的帖子

858D: 薩滿教 = shamanism

男爵府

唉! 其實真係吾想再講, 我怕再討論落去會吾小心得罪弟兄姊妹. 不過又真係好想再講吓, 講完今次就算喇, 之後就交比主去判斷啦!

面對家人強硬冇灣轉就更要承認自己的軟弱, 更要依靠主的幫助為你感動家人願意接受你拒絕這行為, 咁樣才能經歷神的實在, 將榮耀歸比神, 而吾係找理由去說服自己作出妥協. 我相信我地每一個人都好自己家人, 我地都有機會為左堅持真理而遇到家人的不諒解, 但我知道我的幫助從何而來, 我知道誰能真正使人和睦. 我愛我的家人, 但我最緊張的還是他們的靈魂是否得救, 怎樣將他們帶到主耶穌面前才是最重要.

alicegoh78  無錯,怎樣將他們帶到主耶穌面前才是最重要,大家的目的一樣.  發表於 11-10-4 18:48

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

alice
真是要小心,你懂得"愛",撒旦也懂得"愛"。
像亞伯拉罕那時代,異教會殺嬰兒給魔鬼,以求一家族之幸福。
或河伯娶妻等故事。
都是出自村民、族人、對家族長者的愛,而犧牲一些真理去滿足之。
小心、小心!

首頁
12345...6

尾頁

跳至