婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 minnayan 的帖子

完全一樣呀, 我當時都要同C6咁講.
不過好在我一早已經同C6 報定案我有呢個問題
C6都好主動上網SEARCH 有關呢個病O既資料.
同埋當年我o地一齊住大學宿舍有d 朋友係讀醫o既, 都問晒有關o既資料
c6就知道唔係一個咩大問題

但當時c6都未知自己有無...所以我只係一路擔心佢都有
不過c6後來同我講, 如果佢 唔好彩都有, 咪最多唔生小朋友, 或者有o左就check 真d

好在佢唔介意我有地貧,
仲第一次幫我反駁佢媽.....

d上一輩唔興check 地貧...所以好多人都唔知其實輕型地貧同正常人無分別
只係個紅血球比一般人細小, 帶氧量少o左...

咁其實我唔上有輕至地貧咁簡單...
我眼 & 甲狀腺都出現少少問題...
不過我見c6個媽咁鬼煩, 我叫c6唔好同佢媽講我有病...
點合結婚之後4日我要去醫院覆診( 係urgent o個種, 明明排o左半年期, 點知醫院打黎話有問題要即刻返寺睇醫生, 我同醫院講我要結婚, 先可以推遲幾日)
返醫院睇醫生之前一日要同c6 & 99 返99澳門娘家....
咁即日來回都無咩大不了...加上我要睇醫生, 99事前同我講叫我過夜我都推o左 (加上有不愉快經歷, 真係唔想o係佢娘家親戚屋企過夜...)
99問我咩事, 我話之後o個日要去醫院睇醫生
99竟然話睇醫生無咩大不了, 過夜留多晚緊要d (在我o黎睇, 過夜完全係無必要囉...)
[p.s. 99 自己都有睇政府醫生, 仲要個個月起碼覆一次診, 無碳由唔知排政府醫生有幾麻煩]
真係火起...好想爆一句 "咁你個個月唔去政府度睇醫生, 量血壓得唔得呀?"
我都費事同佢嘈...
一句到尾: 我覺得去睇醫生好重要喎, 我唔會過夜ga la

[99仲衰到為o左想我過夜, 叫我提早一日過澳門, 即係結婚第二日, 我個要回門, 佢話唔回都得, 真係嬲到爆, 好在c6 即刻同佢講, 又係你話擇日, 而家擇到第二日要回門, 無得唔回喎...]
如果c6唔出聲, 我會小爆99
其實我都唔知99為咩事咁鍾意叫我地去過夜...
講真都唔同佢同一間房ga la....

子爵府

bubu7123 發表於 12-4-27 10:11

完全一樣呀, 我當時都要同C6咁講.
哈哈, 唔話1樣都唔得呀
我都係甲狀腺有少少問題, 不過就唔使成日check 住, 1年check 1次就ok.
99知道, 又話我多病痛, 又話我唔夠肥...又話我唔健康..
總之咩都講1餐...

我c6咪同佢爸媽講, 咁而家我搵個肥婆返嚟, 係咪包冇病痛同包生仔先....
如果你話係...我咪搵囉...
咁事實唔會架嘛, 係人都會病架啦....
99仲成日周圍同人講好擔心呀....又咁瘦弱.....
我c6又話, 你又唔整d好嘢比你新抱食下...

所以我幾時都話, c6撐自己...係好緊要~

男爵府

c6 o係病痛上面都大部分撐我o既, 因為唔係我想ga ma
甲狀腺我而家都唔駛check ga la
不過係每年一次o既婦科檢查, (o係政府做檢查好平, 年費只係$310, 但幫你check到好足, 出面私家好貴哦...)
醫生成日都覺得我甲狀腺問題嚴重o左
年年都幫我抽支血驗o下, 托賴結果係正常無問題

不過99成日都唔滿意我因為腸胃炎ga, 話我成日都病...
鬼咩....我屋企人係做廚, 覺得乾淨好重要
就算o係碗櫃拎隻碗出o黎都會抹或者用已煲過o既水清潔o左先
食物用已煲過o既水清潔o左先食, 唔會就咁用水喉水
何加唔會洗都唔洗就放入口...

可惜99屋企好多野o係街市買返o黎都唔洗就煮...
有咩辦法唔腸胃炎...
有年冬至上去食飯, 見識到99煮飯"技術" , 我即時O晒咀...不過我無出聲ga
c6 見到我 (當時未結婚)O 咀, 竟然鬧我
"就係你屋企咩都洗到乾乾淨淨, 搞到你無晒抵抗力, 你先咁容易病ga ja, 總之我媽講o既做o既都係o岩o既..."
唔係之後見c6 d 阿哥家姐返緊o黎食飯...我一定離開佢屋企...

自此之後, 99煮o既o野我都唔食...
就算係拜神d 肉, 都有d 香灰o係度...佢地都會照食ga...真係好恐怖
如果知道佢係煮飯唔係落街食, 我上去之前一定會打定底先
當然無咩事我唔會想見到佢, 更加唔想同佢食飯....(出街食都唔好)
因為佢一定寸我揀飲擇食
我唔食蔥, 佢就話佢地順德人日日都要有蔥落肚
我同c6講, 俾我見佢佢有一餐無蔥佢就死...

子爵府

bubu7123 發表於 12-4-27 10:54

c6 o係病痛上面都大部分撐我o既, 因為唔係我想ga ma
如果買返嚟唔洗就煮...呢個好大問題.
而係而家d細菌咁勁....而係分分鐘好易出事喎!
有d人腸胃係差d既...就算食得好乾淨既食物,都會容易腸胃炎啦...
你避到就避..唔好食咁多佢d嘢呀...為自己健康著想...病咗又係自己辛苦~

我就每年都係照1照甲狀腺...
因為我唔係鉀高/低..而係整體發大...有咩事就只有做手術.
不過so far 咁多年都冇咩事....
每年check 1 check 都係想屋企人放心d~

男爵府

我同你差唔多, 我係不斷增生
如果大個左某個size, 只有做手術...
不過政府而家無得俾我睇...
所以就婦科o個度一年驗一次血, 有事就只有轉介睇醫生...

男爵府

回覆 bubu7123 的帖子

其實女士有月經..裝香比先人..係對先人不敬..
因為傳統黎講.. 月經係代表不潔..
我62上個月過左身.. 因我有月經.. 道長都話唔洗上香.. 99都明白~

男爵府

回覆 Vijoyce 的帖子

我o個99佢好迷信拜神
但唔知點解佢唔介意M到係dirty 囉....

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

小偉b 發表於 12-4-27 10:10
唔好介意我咁講,你老公都好衰

絕對唔會介意,我都係咁諗架~
如果唔係為左個仔生活,
又怕離婚既話佢會同我爭呀仔,
我諗我一早走左啦~
佢人前會做到對我好好,我就惡人咁,
但人後就唔多理我,覺得自己係皇帝,
又成日蝦個仔,又要整佢又唔佢還手,
望住佢會有一種極度厭惡既感覺,
因為佢個樣實在生得太似佢呀媽啦!

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

別墅

回覆:sharonhwyc 的帖子

其實我未結婚,仲讀緊書,所以好難好了解做媽媽的你的情況,但我會覺得如果佢唔錫小朋友,咁就唔好覺得要為左個仔忍,我諗小朋友都知邊個對佢好。點都好,辛苦你了!!希望你同你小朋友開開心心!激死賤奶奶!

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:我陀b時,迫我去政府生(我屋企一定要我去私

原帖由 dy0905 於 12-04-24 發表
我陀b時,迫我去政府生(我屋企一定要我去私家生,仲出埋$)
我永遠記得中秋食做節飯,c6全家(包括c6)不斷問我點 ...
你老公:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:有D長:生完呀仔5個月意外又有左,C6同99講,9

原帖由 sharonhwyc 於 12-04-24 發表
有D長:

生完呀仔5個月意外又有左,
你老公叫你落。你99賤,你老公仲賤。

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:我都有2件事係永遠都做唔到原諒佢地.(有D長

原帖由 minnayan 於 12-04-26 發表
我都有2件事係永遠都做唔到原諒佢地.
(有D長, 希望大家唔好介意)
你好可憐。點解你會肯嫁?你媽媽都唔會想你嫁啦好似要求人地,人地先肯娶你咁。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

小偉b 發表於 12-4-27 22:59
其實我未結婚,仲讀緊書,所以好難好了解做媽媽的你的情況,但我會覺得如果佢唔錫小朋友,咁就唔好覺得要為 ...

冇辦法啦,
我自己一個養唔到個仔,

話說果個99,
呀仔生日前幾日明明已經食左生日飯,
正日果日咋咋帝帝又想叫我上佢屋企教佢禁電視遙控,
其實就係想帶呀仔買野,去玩,
好彩果日我一早帶左佢去海洋公園二人世界姐~
老公之前提過話想同埋佢地一齊去喎,
我即刻話唔好,唔想同佢地去,
佢都係果句"怕咩姐,同我爸我媽咋嘛..."咁~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

RAY媽 發表於 12-4-27 23:21
你老公叫你落。你99賤,你老公仲賤。

我信報應架,
上年99先發癲同62嘈,
嘈到入左青山住左1-2個星期,
姑仔之後又入埋,
之後仲送左佢去喜靈洲戒毒,
出返黎冇耐,
我心入面真係o係度笑架~

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有D長:生完呀仔5個月意外又有左,C6同99講,9

原帖由 sharonhwyc 於 12-04-24 發表
有D長:

生完呀仔5個月意外又有左,
我都係,99叫我落仔,到我死果日我都會記得!

36日咋...緊張緊張

公爵府

我好想原諒佢但個心好難放得開
指住我鬧, 話我駛晒佢個仔D錢!!
唉雖則話係病人, 但我唔可以當無聽過.
62有事無人想, 佢自己想駛錢關我咩事. 我係有駛佢個仔D錢, 但佢養家唔係責任黎既咩? 話我住私人樓, 佢要捱公屋....大叔, 層樓既首期係我父母比我既嫁妝黎架, 你自己散晒D錢係女人度都唔買樓怪得邊個?? 話我有工人駛繞埋手唔駛做, 係我係有工人, 但我都要出去打工架...話我成日去旅行洗腳唔抺腳, 就算係又點丫, 錢係我自己揾既, 點駛都要你批淮? 我點樣洗腳唔抺腳, 呢D野邊個都無資格講, 我淨係幫你個仔還賭債都還左二三十萬, 無人幫過我地, 都係我嘔晒D積蓄出黎, 你唔係唔知, 果年仲怪我地無比錢你過年, 其實我個戶口只剩得$1000,之後又 比你話點解比細佬封利事得$20. 其實我真係無欠你架!!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:未結婚前事件一而家C6+個後父過身,+o係大酒

原帖由 bubu7123 於 12-04-23 發表
未結婚前

事件一
我阿爺唔o係度果陣, 姑媽表哥想燒野俾阿爺, 靈堂d staff (堂官?) 話佢地既祖先會分左阿爺既野, 剩番3 成俾阿爺, 因為佢地算係外姓人. 連親生女都咁講, 何況你當時未入門? m 到無直屬關係唔好點香架, 可以鞠躬, 我阿爺果陣我都係m come, 堂官話我同阿爺感情好就無大問題, 點1 支香俾阿爺 (其他人好似點2 支?) 何況果個係你c6 後父, 都唔係生父, 正式黎講你c6 都唔應該為佢帶孝啦.... mouth:

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我個99奸到出汁,成日係人面前辦好人,係我面前就露出真面目,仲要屈我,呢d都可以原諒,但嗌我落咗個女,我真係好惱,仲話全家人都唔同意唔俾我生,事實係屋企人不知幾開心(太99話我聽距好開心,叫我唔好落,生出來,我先知隻99亂講野)!仲叫距細佬打嚟帮手嗌我哋唔好要個b,到後尾生咗,嚟我屋企,自己走咗去,仲用好難聽嘅說話閙我,轉過頭走去太99度聲淚區下,話我趕距走,汚蔑我!呢樣係我唔可以原諒嘅!好彩當時c6在塲,當太99打嚟問咩事,c6講翻件事,但距哋都唔信,話99喊得好凄涼,話c6帮住老婆!我就同太99話,夠膽叫距當面同我對质!後尾太99距哋打俾距,又話自己冇乜野啦!轉過頭同姑媽講話要我打電話同距講對唔住叫距原諒我,話距走都唔挽留距乜乜乜!當時真係惱到我c!依家同距冇野講啦!

子爵府

RAY媽 發表於 12-4-27 23:26
你好可憐。點解你會肯嫁?你媽媽都唔會想你嫁啦好似要求人地,人地先肯娶你咁。

...
我肯嫁..係因為我真係好愛我c6, 我地經歷咗好多嘢先可以係埋1齊.
我媽比我嫁....係因為佢知道呢個男人...真係會好愛錫佢個女--我.
不過其實中間好多嘢我自己受咗...冇講過比屋企人聽架...
我媽媽病得好勁, 我唔想佢為我呢d嘢而唔開心所以我媽只知道過大禮d嘢
唔知其實咁多嘢架...

講真果句, 其實...99以前比人果種感覺唔係咁架...個個都覺得佢係1個好人..
點知就係過大禮呢件事...就睇得出佢係d咩人...
不過我媽都心知....我都唔係1個弱者....
我唔會比人蝦而唔反抗....

大宅

回覆:6299有無做過d咩大家呢世都原諒唔到?

我地因湊bb出了問題,吵架的時候還罵我痴線,拉c6走,仲同c6話我有病,帶我睇精神科,嘈得妳勁令我勁憎佢地,我之後冇見過佢地!最好笑佢地過幾日因為想見孫,話之前d野唔記得左,我心諗,咪玩啦,你罵人罵得咁爽,轉頭扮冇野,sorry,我唔得囉!

首頁

尾頁

跳至