單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

dordor1207 發表於 12-6-20 16:58
我布話唔比 係覺得好奇怪唧
點解係淘寶問旅行同淘寶野就會比人誤會

樓主係我朋友
我緊張,我幫口好出奇???

咁你咁大反應又做咩呢?

由頭到尾好似最敏感係你
咩換個身分冇人知- -
你唔係以為樓主開合新ID問問題呀 =-=
你會唔會真係諗多左呢=-=""""

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 irisleung1225 的帖子

我都唔係講緊樓主.. 舉例子比佢知咋.. 你唔知就咪出聲啦.. 你理解能力真係好有問題... 你有咁多時間就由呢個 post 第一個留言開始睇下....

人地唔知以為你幫緊另一個人出頭咋...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

別墅

咁你表達都有小小問題
我一睇就以為你講緊樓主
咁一場誤會

dordor1207  我唔可以開名話邊位架, 不過好多人都知我講乜囉  發表於 12-6-20 17:15

侯爵府

irisleung1225 發表於 12-6-20 17:05
樓主係我朋友
我緊張,我幫口好出奇???

講到明新入或者做開 cd-rom 唔知我地講緊邊個.. 就咪對號入座啦....

由頭到尾我都溫馨提示樓主, 有需要就去申請, 千其唔好咁高調問太多野, 會易引起其他人誤會.. 唔通我就等同我話樓主呃亞公呀...

我反應大???? 打中文快左o者事實我真係打得好快 wor..唔好意思, 引起你誤會 tim....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

回覆 irisleung1225 的帖子

真係好笑... 你睇下有無人識答我??? 都話你唔知就唔好咁大反應攪到大家係度爭論啦....

男爵府

點解對孩子的責任推比了政府?
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

大宅

回覆 sein 的帖子

咁不如推比孤兒院.會不會更好呢??没$去照顾饿死左同比唔到生活先叫做負左责任??政府推出一定要照顧小朋友,而不能工作.照顧已經係責任.如果因工作疏忽照顧反而係個人沒責任!

男爵府

回覆 fung88888 的帖子

孩子是你生的,父母就得對孩子盡最大的責任,不要理直氣壯把責任比政府,如果你無能力養他,就送比孤兒院吧
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

大宅

回覆 sein 的帖子

你咁大責任.你唔好用佢9年免費教育..唔好要政府個6000蚊AR..笨

大宅

睇完一輪大家對話,,,其實樓主跟你朋友都已決定拿綜援, 又何必在這裡一唱一和呢?? 反正都系亞公錢,,,香港就系有這些福利才吸引咁多人來, 實際應份攞又有幾多個呀....

但始終一句,,,兒女生出來前,,要諗下自己能力,,不要有事就倚賴人地幫...這樣做只會影响子女長大後的做人處事..

大宅

其實拿綜媛有咩問題呢??有需要的人先會去拿JA..如果有$.邊個會去拿AR??又唔見李X成去拿.有需要咪去申請LOR.同埋政府會去審查..如果你講到咁有負責..咁E個世界咪有$人先可以生小朋友???

一個人的家庭破裂我諗應該沒人會想LOR..你估佢地單親好開心咩?幫下人地都唔係好過份姐!!!

別墅

我冇決定拎綜援 我是全職媽媽 不是單親媽媽

大宅

我又唔係咁睇LA..有D人可能會假離婚去呃綜媛!

但係如果係真正離婚2單親GA佢去拿都沒問題..咩你地覺得幫人係好大罪KA咩??

我就覺得有需要咪去拿LOR..你又唔會拿一細.只係你有需要GA時候來幫你JA!

我就唔會睇唔起..反而我覺得佢地好慘姐.你好似要睇住拿綜媛D人一定要死先安樂!

人地真係有需要你地有知幾多AR??

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔好太天真,就算單親既綜援,都糸有個期限。

當阿b讀幼稚園,阿媽就要出黎搵野做,除非糸返半日既;不過拖得一時,去到小學,都要出黎做野,唔好話唔得,因為我真糸唔知家下仲有邊間糸半日既小學。

糸拎住呢份錢既同時,有無為將來做返一d野?如果樓主果女已經糸2歲,咁小朋友返左學,佢又點打發時間?會去進修?會做下兼職?

如果有既,先至糸令人覺得俾得值得幫。不過我所知,太多以單親之名,拎左錢就唔願再出黎做野。一路拖拖拖。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

回覆:irisleung1225 的帖子

依!你兩年前咪話自己係未婚媽媽問過點樣申請綜援既?

恭喜你而家做左"全職媽媽"

大宅

回覆:chowqv 的帖子

我夠知啦!如果用得政府錢,幫政府做野都好合理啦

別墅

回覆:dordor1207 的帖子

你真係留意我@@
兩年前我係問過
不過我係幫朋友問

sorry!打錯左
係在職媽媽~.~

侯爵府

回覆:放棄贍養費一問

好有義氣呀!我恭喜您啫無需同我解釋架!唔得閒留意你,只需一個 apps 大家都可以睇番舊 post!

所以先發生咁多事啫!

爭論完畢!散啦!

樓主,有需要申請政府資助唔使計太多!盡快去屋企附近既社署查詢!

網絡世界分享的經驗參考後自己都要行動!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

fung88888 發表於 12-6-20 19:00
我夠知啦!如果用得政府錢,幫政府做野都好合理啦

知咩呀,邊個話你拎綜援要幫政府做野呀?

唔該你理解下我打咩先啦。

你知既,就唔會寧願放棄ex既錢都要去拎綜援啦。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

回覆:放棄贍養費一問

呢個 post 好似分裂幾個人出來!明明樓主問緊單親!講講下會可憐人地!

真係睇到一頭煙!

首頁

尾頁

跳至