婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:好困惑,個心型住型住羅羅攣,唔知係邊版問好

太迷信

大宅

bearsa 發表於 12-11-8 12:22
回覆 哈哈hahaha 的帖子

我只係抱住,信側有,不信側冇, 另可信其冇,你唔信可以唔理~我自己都係想屋企人安心 ...

公司同事都話應該99去姑9屋企照顧佢,

因為姑9自己有樓,唔係同佢老爺99住架。

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

大宅

回覆 mamibbchu 的帖子

但99都規定我地結婚起3個內唔可以去喜宴喎~(包括親戚,好親嗰啲都唔得)

所以我好朋友結婚都無得去飲

侯爵府

醒目開學勳章

引用:回覆+mamibbchu+的帖子 但99都規定我地結

原帖由 gwenpurple 於 12-11-09 發表
回覆 mamibbchu 的帖子

但99都規定我地結婚起3個內唔可以去喜宴喎~(包括親戚,好親嗰啲都唔得)
3個月!?!你99真係大迷信喎,人地通常一個月內唔去得咋

當年我地係月中結婚,姑9就月尾結但淨係註冊,佢地兩公婆咪一樣嚟飲,總之成家人大大細細老老嫩嫩都安好

你地同住,去飲唔講佢知又唔得,戥你慘

複式洋房

其實最主要係自己點諗者,以前夠聽講話大肚婆唔好去飲(結婚),話新娘殺氣大,會沖BB,但都好多人都有去飲啦

男爵府

我絕對唔相信沖唔沖喜呢D嘢,
其實係睇你自己迷唔迷信姐.....
擇好日結婚, 上頭, 過大禮, 做足晒全套就=唔會離婚喇咩??

我反而係驚屋企人多咗, 磨擦多咗, BB又嘈住你正常作息就真

男爵府

我諗你唔係樣樣迷信野都信,係你自己選擇信,因為:
1)你想要bb,驚無。
2)根本心底裡你就唔想佢黎坐月!
放鬆D喇,我大肚仲飲坐幾次,阿b出世不知幾得意!況且你都未有bb,沖乜,到你有左,佢個b都唔係初生喇。

侯爵府

超級無聊

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

好困惑,個心型住型住羅羅攣,唔知 係邊版問好←←←←←

相沖??

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我新結婚時,我妹之也有回我家坐月~

~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

到你自己有左都會想返媽咪度坐月

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

回覆:gwenpurple 的帖子

如果你夠膽咪開聲叫姑奶唔好黎坐月!不過層樓又唔係你的,你開聲咪多事囉!想做好人又唔想出面就叫老公試下講,不過咁大個風水師睇過ok,你老公會講得贏?? 調節下自己心態好過啦!

今晚又OT!!!!

大宅

我就覚得太迷信啦,你自己要清醒D自己意願。不過我係呢度見到好多人同99住,我覚得你地好勁,因為我EQ勁低,就算唔嘈都黑口黑面。同阿媽嘈過兩日就冇事,同99嘈,雙方都記一世

大宅

引用:Quote:showman+發表於+12-11-5+17:21+但你

原帖由 gwenpurple 於 12-11-05 發表
驚有沖突,會難有囉,有咗都會無囉,(咁樣話自己真係要touch wood)

係老人家同姐姐級講我知架,宜家搞到 ...
有錢就搬,無錢就硬食。仲可以點?

別墅

gwenpurple 發表於 12-11-5 16:53
背景:

1.新婚,同99住

我屋企人都好迷信, 所以搞到我都好八卦, 成日聽埋聽埋一大堆, 但我都冇聽過話呢樣會沖, 唔駛咁擔心既~

我聽講過會沖既係:
1. 如果你同個FD同一個月結婚, 本來大家都唔應該邀請對方去飲, 咁樣會相沖. 如果你地都好想對方出席自己果餐見證你人生重要一刻, 你地可以 "請"對方黎食飯, 但千祈唔好派帖&賀禮, 同埋如果你個FD出席左你個婚宴, 你都要去返個FD既婚宴, 要打個和 (呢個我覺得幾有趣XD)
2. 如果你有個FD岩岩生左BB, 而你又岩岩有左BB, 為免相沖, 你可以探B但唔好抱B (迷信既人話免得自己個B小器)
3. 紅白相沖 (呢個好common & 大家都明解)
4. 如果你想有BB, 抱下初生BB, 沾下孕氣係一個唔錯既方法.

都係果句, 信則有, 不信則無, 唔好自己形住形住就OK啦~~

大宅

michelin888 發表於 13-3-3 08:21
超級無聊

各位,見大家又回覆尼個POST,我又再補充啲資料呀:

上2日老公啲姨媽姑爹上尼聚會,要睇我哋結緍啲相同片斷,

咁好順應就講番當日的話題,

我聽到99講:“係呀,我都有提前叫XX(我姑9)大住肚唔好坐係度飲茶,會沖架”
(注,當時我姑9仲有個幾月生得,飲茶係飲我斟嗰杯茶)

99繼續講“人哋話大肚婆唔可以坐係度飲新娘茶,唔係個B唔會高”

請大家評理,咁係佢思想即係會有相沖喇,只不過係99選擇沖邊個啫,
當然結果係我99選擇沖我,而唔要自己個女受沖。

講完

男爵府

放鬆d啦好多野整定既,相沖好多時係不幸事情發生時大家搵出來既藉口,唔係紅事沖白事呢d大忌既我認為可以放鬆心情黎睇既。如果樓主仍然都型住型住,搵d反沖既野黎應對黎減個心既唔安樂啦。

男爵府

引用:Quote:michelin888+發表於+13-3-3+08:21+超

原帖由 gwenpurple 於 13-03-04 發表
各位,見大家又回覆尼個POST,我又再補充啲資料呀:

上2日老公啲姨媽姑爹上尼聚會,要睇我哋結緍啲相同片 ...
人有私心,如果真係要沖,我都選沖個新抱而唔係自己個女,人之常情bor

首頁

尾頁

跳至