懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-03-26+發表我驚

原帖由 mondymondy 於 13-03-26 發表
係呀!生bb真係由有左到陀住佢都有好多關要過架!你而家8w,希望你平平安安咁渡過~ 不過你流啡使唔使睇下 ...
我琴日照左7w5 CRL 1.41cm.. 心跳正常!不過我琴日應該係8w3.. 慢左幾日.. 醫生話正常!仲有好多關要過!希望阿b捱得過啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-03-26+發表我驚

原帖由 mondymondy 於 13-03-26 發表
係呀!生bb真係由有左到陀住佢都有好多關要過架!你而家8w,希望你平平安安咁渡過~ 不過你流啡使唔使睇下 ...
如果明早仲有啡先去睇醫生啦!訓一晚睇下點先!

公爵府

引用:Quote:原帖由+mondymondy+於+13-03-26+發表

原帖由 hahahe 於 13-03-26 發表
如果明早仲有啡先去睇醫生啦!訓一晚睇下點先!
加油呀!

大宅

回覆 hahahe 的帖子

我都係8wks去產檢先知道有個瘤

複式洋房

hihi, 我都係確定懷孕時(約7週)醫生才告訴我左邊卵巢有畸胎瘤, 最激氣係我自08年開始半年做一次婦科檢查, 2012年6月先做完, 2013年1月初有bb時先話有, 之後我再睇多2個私家醫生聽意見, 一個照到一個照唔到, o個時個瘤大約2.6cm大.

同上面的jm講一樣, 如果決定做手術一定要14週或之前做, 同埋醫生講晒明有機會流產(原因是做同有關卵巢的手術會今到子宮收縮, 但每個人手術後的宮縮情況不同, 同埋麻醉藥對bb的影響未必即時知)

如果唔做最壞情況係個瘤會令到連接卵巢的血管扭住, 卵巢最後壞死

同老公商量後決定博一博等bb出世再算, 12週個瘤最大去到5cm, 17週細番到2.8cm

政府醫院話o甘細, 完全不當一回事, 叫我自己去私家check密d, 一劇痛就入院

大家唔好太擔心, 祝媽o米bb都健康平安

大宅

回覆:有無懷孕後先發現子宮有瘤既Jm?

原來咁多jm都有呢個情況,我睇左幾個e生,都話唔洗理住,所以我唔諗佢,私家e生無幫我monitor 住,佢話棧自己擔心,無謂睇,一痛就入院。
我本身book廣華生,產檢e生都唔幫我睇個畸胎瘤,所以唔理勒,生完先算。而家30wk,仲有10wk.
Btw, 我個瘤係左邊卵巢附近。

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-03-26+發表如果

原帖由 mondymondy 於 13-03-27 發表
加油呀!
琴日同個朋友傾開,佢同我講話佢阿媽係婦科醫生,問我係咪有野要幫手? 之後我同佢講左我情況,佢琴晚即刻叫佢阿媽今日睇我,之後佢阿媽叫我今日6:30去佢診所睇,頭先見完醫生,醫生很詳盡地用左半小時照,由左至右慢慢照,只發現1個4cm左右既向左邊既畸胎瘤,並唔係之前法國講既2個一左一右,之後我話咁其實要唔要做手術?之後佢話做唔做都有唔同風險,你要自己行量!向言語之間我感覺佢係想我做!之後我覺得好奇怪無左右邊6.5cm果個畸胎瘤,之後佢再照,都係無!而家真係暈了! 究竟右邊大畸胎瘤去左邊呢?

大宅

引用:hihi,+我都係確定懷孕時(約7週)醫生才告訴

原帖由 Cathylns 於 13-03-27 發表
hihi, 我都係確定懷孕時(約7週)醫生才告訴我左邊卵巢有畸胎瘤, 最激氣係我自08年開始半年做一次婦科檢查, 2 ...
我已經睇左5-6個醫生,個個醫生講既野無一個相同!我明天去屯門醫院,而家真係訓唔著...

大宅

引用:原來咁多jm都有呢個情況,我睇左幾個e生,

原帖由 titibb 於 13-03-27 發表
原來咁多jm都有呢個情況,我睇左幾個e生,都話唔洗理住,所以我唔諗佢,私家e生無幫我monitor 住,佢話棧自 ...
如果醫生比我生果陣開刀順便割埋,我都會考慮!

公爵府

引用:Quote:原帖由+mondymondy+於+13-03-27+發表

原帖由 hahahe 於 13-03-28 發表
琴日同個朋友傾開,佢同我講話佢阿媽係婦科醫生,問我係咪有野要幫手? 之後我同佢講左我情況,佢琴 ...
有時部超聲波機質素都影響到照出嚟嘅結果,又要睇下醫生嘅經驗。可能我個瘤大,但係廣華都再約我幾日後照多次,佢有講過我除左呢個10cm嘅之外,隔離都好似有個5cm(不過佢照左兩次都唔sure5cm果個)去私家道再照,醫生先見到10com果個瘤,佢又話只係睇到呢個瘤。所以真係唔同醫生有唔同結論架!睇下你信邊個多啲啦~~~

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-03-28+發表琴日

原帖由 mondymondy 於 13-03-28 發表
有時部超聲波機質素都影響到照出嚟嘅結果,又要睇下醫生嘅經驗。可能我個瘤大,但係廣華都再約我幾日後照多 ...
頭先見完屯門醫院醫生,醫生話過2個星期再睇個瘤有無大,先再決定要唔要開刀,聽佢口氣應該唔駛開,不過要睇過2個星期個瘤變大情況再考慮,初步確定左邊係水囊,4cm左右,水囊會自己消失,可以不理!右邊有個不規則最長6cm右邊係瘤,未確定係畸胎瘤,但多數係畸胎瘤,今日照果個人好細心,慢慢幫我照,感覺良好,仲慢慢解釋比我知左右個瘤位置,又話埋比我知手術風險,又話埋比我知做手術同唔做手術要諗既問題!真係好好! 令人感覺好安心!

大宅

引用:Quote:原帖由+mondymondy+於+13-03-28+發表

頭先見完屯門醫院醫生,醫生話過2個星期再睇個瘤有無大,先再決定要唔要開刀,聽佢口氣應該唔駛開,不過要 ...
咁屯e幾好喎。我打算順產生完先搵私家做微創。

公爵府

引用:Quote:原帖由+mondymondy+於+13-03-28+發表

頭先見完屯門醫院醫生,醫生話過2個星期再睇個瘤有無大,先再決定要唔要開刀,聽佢口氣應該唔駛開,不過要 ...
咁咪好囉…… 唔使太擔心啦~ 遇著個咁好嘅醫生~ 你唔開心bb知道架!所以要保持心境開朗~

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-03-28+發表頭先

原帖由 titibb 於 13-03-28 發表
咁屯e幾好喎。我打算順產生完先搵私家做微創。
屯門醫院講明唔會做微創!

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-03-28+發表頭先

咁咪好囉…… 唔使太擔心啦~ 遇著個咁好嘅醫生~ 你唔開心bb知道架!所以要保持心境開朗~

...
好彩!

大宅

...
我C6話如果個瘤可以頂到生果陣,想我去私家開刀,一刀過開刀生bb+割埋個瘤,唔駛分2次,要2個傷口咁橙! 所以呢幾日會問c+.. 睇下個瘤情況同埋問下價錢,之前問過法國淨係做個瘤都6萬幾.. 而家問另一個醫生掛單仁安,睇下佢點講!

公爵府

原帖由 hahahe 於 13-04-01 發表
我C6話如果個瘤可以頂到生果陣,想我去私家開刀,一刀過開刀生bb+割埋個瘤,唔駛分2次,要2個傷口咁橙!:pi ...
淨係割個瘤都6萬? 嗯嗯… 你睇多個醫生睇下有啲咩建議同報下價啦。如果你生bb+割瘤 埋單 可能要十萬喎……

大宅

回覆:有無懷孕後先發現子宮有瘤既Jm?

我有咗7w時突然肚痛到call白車入院,原來右邊卵巢有個7cm的水瘤,本來話有咗唔建議做手術住咗三日院就返屋企,點知唔夠一個禮拜又痛到要再入院,打咗4枝止痛針都冇用,第二日tkoh的顧問醫生建議即刻做微創切除,當時痛到冇得揀就叫c6即刻來簽紙即做,手術後醫生話個瘤自轉了一圈令卵巢缺血壞死發黑,好彩及時做了,唔係會影響其他器官同個胎,之後到出完前每日都幫我照陰照確保bb有心跳,同俾安胎藥塞到12W,有驚無險阿b平安過渡,2012年10出世了,樓主同其他有類似情況的媽媽都要加油呀!

大宅

引用:我有咗7w時突然肚痛到call白車入院,原來右

原帖由 sasacatma 於 13-04-01 發表
我有咗7w時突然肚痛到call白車入院,原來右邊卵巢有個7cm的水瘤,本來話有咗唔建議做手術住咗三日院就返屋 ...
你邊間醫院?我向屯門醫院講明你微創做!:;pppp: 好驚呀!好彩你阿b無事!

大宅

引用:Quote:原帖由+hahahe+於+13-04-01+發表我C6

原帖由 mondymondy 於 13-04-01 發表
淨係割個瘤都6萬? 嗯嗯… 你睇多個醫生睇下有啲咩建議同報下價啦。如果你生bb+割瘤 埋單 可能要十 ...
問埋喇!如果連埋生bb要8萬幾!埋單分分鐘十幾萬

首頁

尾頁

跳至