論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

廣告Feel

大宅

最近我都剛签左個孟加拉工人,希望正正常常

大宅

回覆 wing_lwy 的帖子

其實主要請佢番黎都係家務買餸煮飯,而BB我就自己湊番,始終吾放心,不過如果佢係肯學又乖又鍚BB甘我都諗住之後搵佢協助我湊,不過呢d係後話

複式洋房

回覆:心情好興奮期待、第一次請工人、孟加拉女傭。

因我兩公婆是在職的,工人同阿女係要獨處架,沒有其他人幫,我話我可能呢兩年再生,咁佢就不建議我請孟姐,因為佢地不太主動,要樣樣野有人跟住會好啲,我地要反工,婆婆不是日日來,所以老公打消左孟姐念頭我傾左好耐個位叫candy,very nice!

象牙宮

wing_lwy 發表於 13-5-28 14:56
前幾日簽哂合約、好期待佢黎呀、、唔知有無jm請左呢??我簽合約個時個人問我諗清楚請佢地未?我問點解咁問、 ...

雇主想要的, 孟若都能滿足到. . 还理佢什么國籍. 肤色. 年紀!.
- 願意去學
- 勤力
- 放唔放假 彈性放假
- 唔會玩電話. 唔係机不離手 小六 . 手機電池爆炸. 菲/ 印行為 可否會 克制d?

不是「講多過做」就是了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

C蓓媽 發表於 13-5-28 17:45
我打左去問啦, 都傾左好耐, 不過佢最後建議我如果湊咁細個小朋友(1.5yr) 同埋打算呢1,2年再生bb的話就最好 ...
i have contacted few agents and they said the same to me.

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

佢地唔係講英文,又唔識廣東話,連坐車,用電器都唔識.... 你地真係夠膽放佢地O係屋企咩?

333s  詢問查清了未?  發表於 13-5-30 22:56

禁止訪問

複式洋房

引用:我打左去問啦,+都傾左好耐,+不過佢最後建議

原帖由 C蓓媽 於 13-05-28 發表
我打左去問啦, 都傾左好耐, 不過佢最後建議我如果湊咁細個小朋友(1.5yr) 同埋打算呢1,2年再生bb的話就最好 ...
你可以考慮斯你蘭卡吖,我最近請左,快三個星期了,已經學識煮幾個餸同煲湯,佢自己煮,不用睇著佢煮的。用英文溝通,個人衞生完全ok, 最吾好就成日要求放星期日law

333s  pm agency info to my inbox. thx  發表於 13-6-10 09:08

禁止訪問

引用:Quote:wing_lwy+發表於+13-5-28+14:56+前幾

複式洋房

引用:Quote:原帖由+C蓓媽+於+13-05-28+發表我打

大宅

其實有D印都不懂英或中文,如有心學總被那些公主好

複式洋房

回覆:C蓓媽 的帖子

象牙宮

首批孟傭抵港 下周開工
-A+A明報 – 2013年5月12日星期日上午5:10

【明報專訊】首批11名孟加拉女傭昨晨乘坐直航飛機抵港,她們年約20至30歲,大部分接受過初中教育,抵港後隨即由外傭中介公司安排做身體檢查,會在公司候勤宿舍暫住,下周正式到僱主家中開工。

這批新來港孟傭已於當地訓練中心接受3個月訓練,中介公司相信她們對港式生活已有基本認識,部分女傭亦學懂講簡單粵語,又會分辨紙幣幣值等基本技能。親身到機場迎接女傭的孟加拉駐港總領事Mohammad Sarwar Mahmood(後排灰色西裝者)相信,女傭經過多月訓練已懂得如何在港料理家務,有信心她們能適應。連同已到港的11名孟傭,現時共有75名孟加拉婦女獲香港僱主聘用,其餘60多名將於6月前陸續抵港,第二批孟傭亦將在當地展開訓練,孟國總領館期望首年可為本港提供5000名女傭。

孟加拉國民接近七成信奉伊斯蘭教,譬如不吃豬肉還有每天得五次跪拜真主等,這些都是僱主應先了解的地方,並予以包容。

牛丸非牛 牛丸無牛肉」--> 外傭們可知?

星州用男傭 負責照顧年長男性
75名孟加拉籍女傭即將加入香港外傭大軍,首批11名已經抵港,並已全部獲聘。新加坡則對男傭需求增加,首名緬甸籍男傭,已於當地開工。
當地首名來自緬甸的31歲男傭Lum Hkawng完成課程後,上周五已到新雇主家中上班。
新加坡現時有33名外籍男傭,多來自菲律賓,另有約40名外籍男傭已完成看護課程,正在待聘中,他們主要負責照顧年長男士,而當地外籍女傭人數則多達20.9萬人。

新加坡《新明日報》

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

象牙宮

孟加拉人工資低,在工廠打工月薪約六十美元在中東一帶當女傭月薪亦不過二百美元,來港當女傭月薪可達五百零五美元,另有假期等福利,絕對是一份筍工!「人工雖高,但相對地香港人要求較高。」率先來港的十一名「孟傭」已抵新僱主家工作,黃國泰指,香港僱主樂意聘請孟加拉女傭,最大原因是她們在港沒有朋友「帶壞」,感覺較單純和「聽話」。「她們初來報到,不介意工作量的多寡。這一行有兩大『極端』工作,一是家庭人數較多,例如有五至六人的大家庭;另一類是地方大,如擁幾千方呎花園、三架車五隻狗的宅第。」問到女傭們的夢想,她們異口同聲說是「賺錢買田」!黃國泰補充:「當地一塊田約需十萬港元,以前她們不敢想像自己可以擁有十萬港元!」

教授使用電飯煲,學習烹調簡單中菜,如蒸魚、蒸雞、炒麵、煲湯等。

印尼女傭也由零開始,到現在女傭人數高達十六萬人.

理性討論交流者。

複式洋房

引用:yiusiub+發表於+13-5-29+20:22+係細公司叫h

原帖由 333s 於 13-05-29 發表
yiusiub 發表於 13-5-29 20:22
....

Yes, u can see the Video to see whether their English is ok.

333s  PM  bangladesh info thru my inbox. thanks  發表於 13-6-10 08:59

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+C蓓媽+於+13-05-28+發表我打

禁止訪問

引用:「提示:+作者被禁止或刪除+內容自動屏蔽,

首頁
12345...9

尾頁

跳至