跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:fmc+發表於+13-6-21+05:28+小二插班

原帖由 hl2003 於 13-06-21 發表
銀禧今年有插班生考試,果日我見到,老師話系2-5年級嘅,其他學校校網上都有通告,但幾年級有位就唔知喇 ...
我見8號都有人去考插班

伯爵府

回覆:金仔媽媽 的帖子

連黃褔x都無位,其他所謂好學校都唔會有位

大宅

金仔媽媽 發表於 13-6-21 11:44
我見8號都有人去考插班

若果冇位就唔使要人地去考喇

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 hl2003 的帖子

我個人唔會去插班

如果成績好, 係現時小學教學模式兩者配合得宜, 萬一轉校後成績唔理想, 又或者不及舊校好時, 孩子會接受到嗎, 尤其高年班面對既升中呈分試, 真係唔係講玩...

hl2003  但若果系派到果d小五/六成績再好也只可考慮band2 的學校,不如在p2果時試下  發表於 13-6-21 13:19

大宅

mrs.so 發表於 13-6-21 13:06

我個人唔會去插班

Mrs.so,講到呢度,想請教,以你了解,大埔d小學插班系一年一次,定系一學期一次?

公爵府

hl2003 但若果系派到果d小五/六成績再好也只可考慮band2 的學校,不如在p2果時試下 發表於 1 分鐘前

派到果d小五/六成績再好也只可考慮band2 的學校---邊個講你知呢個謬論?

每間小學小六生總數除開1/3係B1學生, 肯定係B1學生的話一定係區內B1圈派位, 唔會因為你係某熱門小學既B3就會派B2中學

插班係隨時隨地你都可以WALK IN去問, 只係學校有無位

公爵府

B1就係B1, 唔會因為係某熱門學校既B3學生就會派B1中學!

唔好做個愚蠢家長,坊間真係好多家長死爭難爭入熱門小學,我通常給既意見先校風考慮,學生成績係B1係邊間小學都係有機會派B1

亞Q精神,如果係一間普通小學名列前茅都可以入鄧顯,小五小六呈分試係小學各自出卷,根本唔會有絕對既公平,好多熱門小學會務求令成績拉上,就會調較出卷難道,所以我唔認同熱門小學考第尾叻過普通小學考第一,荒謬!

所謂B1中學, 只係收得最多B1學生, B1學生升中派位一定優先過B2學生派位, 當所有B1學生有學位之後先會到B2學生派位, 所以B1學生輸隨機編號都可以係派所謂B2中學

hl2003  明白,受人誤導,但今年真是好難  發表於 13-6-21 13:44

複式洋房

回覆:mrs.so 的帖子

其實每間小學都有band one 生,只是多與少的問題!但要留意不是學生總數除三!不要誤導其他家長!

hl2003  請問應該點計?  發表於 13-6-21 13:44

公爵府

回覆 cautionchan 的帖子

教局既指引都係除1/3, 即使UNCLE DOC, IAN呢班教育學家都係叫家長除1/3係學生BANIDNG

如果你係學生係B2混入區內, 有機會係B1, 學校當然知道每年既B1位大概有幾多

因為教局會將呈分標準化, 穩定既小學係會最少1/3

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

請參閱中學學位分配辦法

複式洋房

回覆:叩門仲未有消息...

好小學都有band three 生,同樣地多與少的問題,band three 生是派band three 中學,冇論你嗰間名校與否!還有,考插班的心態我又明wor!未試過總想去試下!米去試下囉!自然會有system 淘汰0r調節!正如大抽獎入了好小學,你唔用功,家長唔用心,升中米知囉!

複式洋房

回覆:cautionchan 的帖子

甘我就唔係好明,如Mrs S0你甘講,為何派位有甘既差異?田小有50-60人派band one , 同時八舊只有30-40個呢?甘計八舊大班理應多人D!

mrs.so  B1中學可圈可點, 有某小學叫B2至B3學生揀心誠, 話心誠係B1學校...  發表於 13-6-21 13:53

公爵府

回覆 cautionchan 的帖子

因為教局會抽呈分試卷審閱, 並且會參考過去指定年份既PS1考試成績作為指標, 調整該年既小六學生呈分試三次考試成績及用全港標準化既方程式分數, 會得出全港及全區既BANDING

教局既短片非常清楚講出如果分配BANDING

並且有小學高估該年B1人數, 所謂估錯BANDING 令家長選錯校, 每年都有發生, 所以有承擔既小學就會以1/3作為基準, 亦會向家長講及邊緣人情況

hl2003  就系話,保守d應該按三分一來計  發表於 13-6-21 13:57

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我都睇到有點唔明

別墅

回覆:金仔媽媽 的帖子

無謂爭拗了、只要你的孩子“成績要好“才有機會上band one 中學、否則幾多幾多的坊間規則也是徒然!!

大宅

你好,Mrs So
請問知唔知黃建常會有幾多個位俾叩門生?今年收得多唔多垮區學童?
我小朋友只剩餘這間學校既機會,希望多人參加返回機制啦
多多指教!

別墅

回覆:pojing 的帖子

派了哪間學校?

公爵府

好多家長比數字遊戲誤導

近年幾間小學都已經唔再用"派入英中%"字眼show off 派位, 而係派入<開設英語授課班>%字眼, 目的想家長非集中入英中人數

其實心水清既家長就會知道, 近年教局宣佈微調開設英語授課班, 即係部份中學已經合乎7年觀察期可以開設英語授課班, 例如:圓玄, 何中, 康樂等, 雖然以上三間係家長眼中叫做b2中學, 但都合資格開設英語授課班, 所以以後所謂既英中將會陸續有中學加入, 只係能否開設全部英語授課

複式洋房

其實你俾個條link 有看過,它指出以區內已標準化的分數去排學生次序而分banding !我找不到那處寫了每校學生除三就是band one 生的總數!請指教!你所講的是約數嗎?甘A校有60人全級100人入了band one , b 校120人有 40人入了band one區 ! 甘如果該區band one 中學有限額,那A校米蠶食了其他小學band one 的學額?事實亦在現實見到,為何八舊同浸小入band one 的人數有分別?只可以答以標準化後成績分數高低來排次序,熱門小學有多D人數排在band one 區內,所以多過三成!相反亦言!所以除三來估學生banding只是一個參考,冇理由在浸小,黃褔X都叫人除三去估banding,那就真的誤了人 ! 應該問老師以往大概考全級幾多是band one , 如老師肯答你!當然都係一個參考,始終教署排位是以學校過往成績來排次序!當然亦有小學愈做愈好,排序上升,對嗎?

公爵府

請參考以下

http://www.singtao.com/archive/f ... &id=20050711g06

複式洋房

回覆:pongip88 的帖子

其實不是爭拗,是討論澄清!

首頁
12345...6

尾頁

跳至