興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 裝了xp, 我部機就壞了, 請幫忙!

大宅

Hey, 我記得好似佢出個一次問過我揀幾多位...但我唔識..我就無理, 我就按f3放棄, 因為我驚又選錯...之後我再重新做過, 就無左呢個選擇....

禁止訪問

大宅

我己跟你們教我的做法, 揀了20000mb劃了區域, 跟住真係可以比我揀fat 32做format! 然後xp自己自行安裝, 但當佢做完第一部份複製檔案後, 要重新啟動電腦時, 我部機就有同一個問題出現, 就係出現己下文字:-

Boot failure
Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device.

自從用係廠買左套碟, 雖然安裝失敗, 但最麻煩係連本身本機都boot唔起!

我昨晚都用左Dos 6.22去boot 部機, 但佢只係比我睇到dos自己的File, 只係係A碟做野, 但就去唔到c drive.

我現在可以點做?

大宅

有無人可以幫下我呢

禁止訪問

大宅

ha8mo,

其實我隻復原碟, 都用唔到, 都係出左error, can't find the hidden driver等字句.

我諗我部機都係唔得, 我都唔知CALL師父整, or 買個部好?

大宅

你話可以用 a: dos 6.22 boot 機。咁你用 dos 6.22 行 fdisk,然後 format c:/s ,試下用 c: boot 唔唔 boot 到機。

侯爵府

畀面勳章

佢個c: corrupt左,dos 6.22未必認到出黎....

男爵府

做定隻 Windows ME boot floppy 開機片
http://spock.uccs.edu/pub/bootdisks/bootme.exe

按 ha8mo 所說
用 Windows ME 開機 floppy 試 boot 起部機
出 A:\> 後
打 fdisk /mbr
按 enter
重寫主要開機磁區

再用 Windows XP CD boot 機
進入修復控制台
用 diskpart 將全部 partitions 刪除
再建立一或兩個 partitions

之後用 Windows ME 開機 floppy 再 boot 起部機
今次要選擇 Start computer with CD-ROM support
出 A:\> 後
打 format c:
格式化之後就係 FAT32 格式
將隻 Windows ME CD 放入 CD-ROM
在 A:\> 後
打 setup
按 enter
看看可否進行安裝

禁止訪問

大宅

如果 fdisk/mbr 都搞唔掂,咁可以換機/harddisk 咯。

不過,六年機,我就成部換咯。

大宅

多謝大家回答, 由於今朝番工司先可有電腦用, 所以剛刪睇到你們的留言, 我今晚會遂一用你們的建議...希望得啦....

男爵府

ha8mo 兄您好

只不過提供另類方法
希望幫助樓主解決問題

禁止訪問

大宅

路過的人,

我都會試你個方法, 大家只係想幫我, 我明白架...

對於我呢個電腦白痴, 部機一壞, 我就唔知點搞佢好, 唯有救人, 再唔得先買過部!

真係多謝大家比左咁多意自我...真心架...

首頁

尾頁

跳至