跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 有冇讀p2的媽咪, 入來傾下

ok la!!!! but need more effort ......... many careless mistakes!!!!

大宅

cindybb,

黙又係原先亞女講咁啦, 勁差, 真係想打佢一餐勁.

但我發現每份試卷都起碼有7-8頁紙, 最離譜的數學真係有11頁, 須然唔係好難, 但係p2仔wor, 消化都來唔切啦, 竟然做咁多頁, 真可憐.

你亞仔數學有機多分??

我亞女就衰在太大意, 明明原本識都竟然做錯, 她一向都係咁ga 啦, 我問佢點解你咁差, 點解考唔到100分, 佢就話自己stupid, 我話冇stupid人只有lazy人, 佢竟然話自己冇媽媽咁聰明. 所以考唔到100分.
真係比佢激死

大宅

judytocp & cindybb,

你地去家長日時會唔會去投訴下點解測驗都咁多頁ga, 我就諗住去complaint 下, 起碼比間學校知道, 多成咁啲學生真係做唔晒就唔係咁好啦. 另外你們諗住會問乜ga.
share 下, 費事到時唔記得問.

民房

DOn't be so angry la!! don't only look at the mark la!!Your daugther has payed effort ga la!!!Our child still young , Careless mistake are very common! The most important thing is to teach them how to be not so careless lor!!! HAHA..... anyway I will ask the teacher about the condition among the class........ I don't think all the student are very good!!!The fact is the school didn't train the student before but why the test paper have so many pages......... also is not so straight forward....... the teacher not teach them before/.......... This issue need to bring out!!! I personally very welcome teacher gives them worksheet to do!!!

大宅

judytocp,

我唔係angry, 好早己經angry完啦, 只係呢機晚都發夢夢到好多有關亞女成績ga野, 自問覺得自己做得唔夠好咁!

我本人feel到間學校好似真係球分數多啲, 唔通我地選錯學校?? 工作紙我覺得就機好, 有趣啲, 又生活化啲.又實際上用得著.

anyway, 大家努力啲啦!

其實你地有冇心德可以如何train下啲小朋友自己溫書呢? 我唔想咁辛苦啦! 呢機日返工都做到死下死下咁, 你地返工多唔多野做ga.

:-( :-(

民房

v94656181,
I still try to train my son study by himself! but still not so work , sometimes I ask him to finish work within certain period without my aid OR when I at work I will phone him to remote control him! You know we go working , is really hard to train our child cuz no constance train, esp I am on shift duty.......... Sometimes I even cry as my son not so listen to my husband..... even feeling burn out!!!! Try our best la! This school is really stress on the mark but I don't think they have put much effort :-( :-(

大宅

judytocp,

乜你返shift ga, 咁即係做乜ga, 我八卦下唧.
我俞來俞覺得有壓力來自間學校, 點算. 定係我們應該take it easy. 看開啲呢? 但係如果而家lazy開, 再落去的話可能不堪設想. 佢地會失控ga, 係屋企你係咪做開惡個個ga, 所以亞仔咪只係聽你講law
返工己經有好大壓力ga la,年尾通常係咁,你係咪,
而家連學校都有(每人我都幫亞女查機次功課及課本,因為己經有一交义啦, 我係咪神經緊張佐啲呢). 好悲哀.

別墅

放鬆D啦,唔好俾咁大壓力自己。

大宅

你地先機日填學校啲問卷有冇寫啲乜ga, 我就好老實不客氣話成日都測驗&評估, 唔通日日返學就係為佐考試咩, 會唔會過份佐啲呢?
而家都好啲啦! 早兩個禮物真係好自責, 先兩日看回亞女小一的成績, 原來上年考全級四十名以內, 今年都冇望啦!!!
點算?? 有有好辦法???

男爵府

其實只要家長放開D, 幾多測驗評估都唔係一個問題.........heheheeeeeeee
我個仔不嬲幾時評估都唔知...佢係一個今時今日都未抄得整手冊的人, 上堂唔知做乜, 成日唔知要寫乜生字........所以我一開始巳由得佢評估自由發揮, 一方面可以知道佢究竟識幾多, 另一方面大家唔洗咁辛苦!!

今次測驗, 我都無同個仔温, 最大原因係而加加多咗一個BB, 我跟本唔係太多時間! 再加上攞起本書都唔知同佢温乜.......
結果比上年年尾成績靜睇分數平均每科無咗十分!!
我諗今次名次會大跌囉!!!
不過我睇返佢錯乜嘢後, 其實都無得好講, 根本係錯一D非書本上的東西, 就算温完都係會錯架啦!!

v94656181

唔洗咁緊張, 放鬆D !! 唔好比太大壓力自己同個女呀!!我個仔上年年尾全級考第十,今次唔係話全級啦! 全班都唔洗諗.........但我覺得唔係咁大問題!! 始終名次分數呢D嘢都係數字來, 最重要究竟個小朋友識唔識先係最重要!!

你要求個女要100分......我覺得.......唔係咁好囉@@!反之我睇完個仔數學,同樣地都係錯埋D無聊嘢, 如連減法算式要分開兩行寫, 我個仔就一行算數....仲有其他一大堆操心大意的東西, 我只會笑他, 叫他下次小心D !!!!!大家開心!! 因知道他"識"!!
但中文就真係知佢唔識, 錯得好勁!! 我就會話佢知係應該點點點.........因佢錯個D係無得温的, 若有得温而他錯, 我就真係會鬧啦!! 唔係錯與對, 係因為無用心温習結果唔識!! (佢今次自己所謂温習係一邊看電視一邊温!)
至於交叉.........我個仔.........巳有四大個!! 佢上年操行得C 咋!! 今年老師話佢仲差過上年, 我都唔知會出乜出來!!
我試過一星期聽了班主任, 主任, 社工........一連幾個電話, 頭都痛埋!! 其實你個女巳好乖, 比我個仔你激C你呀!!
**仲有, 我個仔係唔温書的!**

都係個句, 每晚實在太忘, 仲要教二哥做功課又要湊細妹...所以佢本手冊我都唔得閒日日睇, 呢頭話睇唔得閒轉頭又唔記得咗!唔好講話佢D功課呀!! 不過就好肉酸咁比老師寫上要日日簽閱手冊囉!!

睇完係唔係覺得自己其實巳做得好足呢.............比起我! :mrgreen:
你太緊張啦!!

大宅

hinhei

你說你的小朋友上堂唔知做乜, 但全級考第十 (p1), 他是否智優呀 !!

男爵府

佢未係..仲差少少!! 佢只係一個有"亞氏保家症"的學生!! 係麻煩友一名!

民房

HINHEI, u really right!! In p.1 , i always stress on the mark! I feel too stress and even hurt my body! But now in p.2, i learn to look into the test paper see how is he getting wrong.... it will be better! My son schoolmate cry int he class when he receive the test paper cuz he only got 70+ but his mom want him must to have 90+ otherwise, he will be published ! I'm very sorry to hear that..... BE RELAX, IT WILL BE OK!! For me, i really need to relax cuz my son have some problem in verbal expression & speech development!!! Try our best la

大宅

"亞氏保家症" 是否情緒病, 可否看醫生有用 ??

男爵府

.....要看的話都係心理醫生, 或去上堂架咋!! 不過我個仔情況唔嚴重, 係好輕微, 所以無跟進!!
加上我個仔表姐係社工, 以前做有關呢D的小朋友, 佢話我個仔唔需要去睇醫生, 因睇來都係浪費時間同金錢, 佢哋都係個三篤屁!!
但就要知道佢係咁樣, 才可以明白佢囉!!唔洗咁勞氣!! 同在日常生活多D提點佢, 我總覺得去上個D乜堂物堂....

大宅

唔洗溫書都可以考全級第十名, 真係勁, 唔知叫好定唔好呢?

我自比真係太緊張了, 每次考試都發晒脾氣咁, 現在開始都要由得她自由發揮了.

你地有冇發覺近排少了功課呢? 唔通因為我們填的問卷所致, 若果係, 就真係可以還得神落, 終於可以輕鬆吓

男爵府

我覺得功課唔係太多........暫時來講...........

我個仔昨日又攞個大交叉啦!!! 巳集整五個........唉!! 千其唔好整個缺點返來!!

大宅

我個女就係拿了一個交义, 所以現在我每天都番看她手冊及書包機次(看完又看), 我真係好驚她拿一個缺點回來, 到時就大件事.
你亞仔已拿好機個wor, 點算, 我諗你都係時候幫手check下他功課, 若果唔係, 分分鐘真係整個缺點都唔定.
都係小心為上好啲, 你亞仔成績唔錯, 但為佐一個缺點而影響將來操行或升中就唔抵啦!
小心小心 He he

男爵府

我都有check佢功課...........不過佢就係做咗.....本嘢可以唔知飛咗去邊.........今次呢個交叉真係..........因個本wordbank係我親自check, 好肯定佢有做!! 但就找來找去都唔見!!

大宅

你明天會唔會去旅行ga, 我會去,但怕好悶(其它媽咪全部唔認識), 有興趣約定時間來吹下水好唔好.

首頁

尾頁

跳至