夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Re: 我變左第三者, 我是否退出!

Candysung :
ok,知道了,但你男友和我朋友都好似,大家都話諗都無諗過會咁,好似做戲咁,以為只係戲入面先有,原來生活當中真係有不少這種事發生!,都一樣係近來的事,他都好難去面對,前女友也是6,7年前係外國認識,在香港已有固定女友,可突然在大陸無意遇上這前女友拖著小女孩都5歲了,他感到有點奇怪,自己拿了這女孩的頭髮去驗dna,証實了是他女兒,但幸好這女人自己本身好有錢,從不想說他自己這是他女兒,因他們只是一夜情後發生的,後來香港女朋友知道了,好痛心,最後還是選擇離開他了!

別墅

你男友係果種完全本末倒置, 不知所謂既男人.

佢可以認返個女, 但個ex既野關佢差事? 人地搞生意又好, 做官又好, 都唔關佢事啦. 如果話始終都係個女既阿媽就要"幫得就幫", 咁咪所有離婚而有仔女既夫婦永遠都藕斷絲連? 人地要搵幫手自然會搵到架啦, 唔係都唔會咁掂一個女人係外國生活左五年啦. 個女人好明顯係利用佢, 或者係要lur返去佢身邊. 佢以為幫佢建立左事業, 人地就唔會纏佢? 以後用得著佢既地方仲多, 買貨一年唔止一次, 仲有財政問題(做生意十做九輸)....到時點呀? 咪即係永遠都有個大婆係度?

佢唔搞清楚, 唔撇清所有關係, 你同佢再hea多幾年, 搞到你三十五, 六, 你仲騎虎難下(畢竟而家三十二歲都唔算太大年紀).

肺腑之言: 問題絶對係你男朋友度, 唔好浪費時間.

洋房

如果個女真係佢的,不如就放手啦.乘人之美.繼續咁落去,自己亦未必會開心.明天會更好呀! :-( :-(
該用戶已被刪除

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Candysung 寫道:
有少少漏左同大家講:

1. 我唔細, 現經32, 所以起初任諗係出年聖誕節結婚, 但如今..., 我仲有無人追, 有一個已婚男友...當然唔會考慮!

2. 我漏左係佢前女友要搞舖頭, 就搵我男友幫手, 大小事務, 好似係我男友做老闆, 訂貨, 裝修等, 仲要倍佢到日本買貨, 我都為左呢件事唔開心, 佢仲叫埋我一齊去, 但我無去因為真係好嬲......我起初已經都唔贊成, 但我男友就話幫得就幫, 等佢ex有事業, 咁就無咁依賴佢lor...但我知唔但係咁簡單lor, 但我男友唔信...

3. 我男友父母都知道左呢件事, 佢地都好錫個孫, 但都話由佢個子決定..因為父母都幫唔到...

第二段好熟面口, 呢件事好耐咯喎, 拖到依家都未攪掂呀, 快 d 分手吧, 不要浪費青春了....

大宅

finger, 我都係第一次post我個case出來, 之前你看到的可以係第二個人吧!

我呢幾日真係好唔開心, 因為自從同佢發完脾氣後, 我同佢講不如大家分開下, 比大家冷靜下應該點做..果刻佢都無表示好定唔好...但呢幾日佢連電話都無一個..識佢咁耐都係第一次無收個佢電話..就算平時鬧交, 佢都會比電話或sms我..唔知係未真係完呢? 雖然我個心都真係分開下, 睇下佢有咩決定, 但思想上我就好想搵番佢...因為真係好掛住佢...但我知唔可以咁做...成日叫住自己忍下...真係好似係到戒毒咁, 好辛苦..

所以希望你地鼓勵下...支持落去...雖然有一部分人都贊成我不要退出, 我都想係咁..但大多數男人永遠係感情就係拖, 我只係諗如果佢係緊/愛我, 大家用一段時間唔搵大家, 佢都一定會掛住我, 會想同我一齊番, 佢應該都有個決定點做.., 但如果佢係無動於終..咁我唔放手都再無意思.... 不過我呢幾日真係好辛苦..

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原來係咁.....
你要忍下喇, 控制自己不要搵佢, 找朋友去行街街, 玩下電腦, 打下機咁.....
我會係呢度支持你架~~

大宅

你而家已經好難接受佢地一起玩, 將來你一定要接受, 因為人地係2父女, 你一出聲, 到時可能咬交收場:"你一早知我有個女既啦, 當初你接受, 而家點解接受唔到?". 就算你同佢生個bb, 佢都有機會錫個女多d, 因為佢覺得欠個女一個完整既家. 開始可能好難離開, 唔多唔少都會有d唔甘心同唔捨得. 但想吓未來你可能要面對既, 放棄未嘗唔係好事. 有捨先有得. 而家32歲冇拖拍既大把, 對自己有d信心, 人有自信就靚既啦. 而家走, 比自己多一次機會, 好過第日有大有細想走都走唔到.

大宅

finger, Siuwa

Thanks a lot! I will try my best to forget him!

珍珠宮

如果我係你的話-趁而家仲年輕, 早早抽身搵過第2個男人罷啦!

別墅

"If you love someone, set him free. If he comes back, he's yours. If he doesn't , he never be yours."我唔知係邊聽返黎。
努力堅持呀 我好明白你的感受,但請你相信最好的還未發生,將來你一定會遇到一個更愛你的好男人。我唔係話佢唔好,只係,事情已經到左呢個地步,放過別人即係放過自己,呢刻痛一痛,總好過將來連你的孩子都要承受痛苦! :-( 請堅強一d,重新再上路,去搵屬於你的幸福
Candysung 寫道:
finger, 我都係第一次post我個case出來, 之前你看到的可以係第二個人吧!

我呢幾日真係好唔開心, 因為自從同佢發完脾氣後, 我同佢講不如大家分開下, 比大家冷靜下應該點做..果刻佢都無表示好定唔好...但呢幾日佢連電話都無一個..識佢咁耐都係第一次無收個佢電話..就算平時鬧交, 佢都會比電話或sms我..唔知係未真係完呢? 雖然我個心都真係分開下, 睇下佢有咩決定, 但思想上我就好想搵番佢...因為真係好掛住佢...但我知唔可以咁做...成日叫住自己忍下...真係好似係到戒毒咁, 好辛苦..

所以希望你地鼓勵下...支持落去...雖然有一部分人都贊成我不要退出, 我都想係咁..但大多數男人永遠係感情就係拖, 我只係諗如果佢係緊/愛我, 大家用一段時間唔搵大家, 佢都一定會掛住我, 會想同我一齊番, 佢應該都有個決定點做.., 但如果佢係無動於終..咁我唔放手都再無意思.... 不過我呢幾日真係好辛苦..

洋房

咁就要睇下你個男人想點啦...
個女人帶個女返黎.真係相認?定係令有目的?
你要攪清楚先.

大宅

我男朋友終於今日搵我, 但佢語氣都係埋怨我太大脾氣, 佢今次打比我既原因係佢星期四去上海工作兩星期, 要到十二月先返, 咁我問佢"你唔駛幫ex搞舖, 佢話都七七八八, 會儘量呢幾日幫佢搞埋d手尾, 聲到呢到我個心都好唔開心, 因為我覺得佢同ex的話題現在都比我多....都好...佢去左上海呢兩星期, 大家都可以趁呢d時間想清楚...佢話會比長途電話我...仲叫我唔好亂諗, 發脾氣! 我都唔識點答佢...

gracechung, 睇到你寫比我的留言, 我有好大感觸, 或者真係要放過別人, 亦要放過自己...係我的, 點都係我...唔係我的..爭都係無意思...多謝你的意見!

子爵府

好媽媽勳章

其實個女係佢...咁多年無盡過父親責任...佢當然想對個女好...盡番做父親責任...你話佢當年同佢前女友因為一d問題...佢前女友走左去...當年係佢前女友走...而家番黎...唔多唔少對佢仲有感情...如果佢前女友未走...可能佢地已經結左婚...佢地始終有佢地既回憶...佢前女友而家番黎...可能真係想返去你男朋友身邊...其實你男朋友如果真係對佢前女友無情...都唔會咁難決擇...冷靜幾日後...試下約你男朋友出黎傾清楚...講出你既感受...如果佢仲未決定好...你都要好好諗清楚...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我男友又打電話比我同我say sorry, 因為佢話剛才語氣可能重左, 驚我又亂諗, 我就真係忍唔住係電話認真問佢, 我叫佢老實d回答我, 現在你仲愛我嗎? 佢話都無變過, 係我自己諗多左, 不過我呢排發脾氣, 佢真係有點頂不住, 所以既然我話要冷靜下, 佢未比我冷靜, 咁我又問你對ex又點, 佢就話佢有責任照顧佢, 幫佢, 跟住我問真係就係咁簡單? 佢話自己真係好忙, 工作又忙, 又要幫ex搞舖, 加埋我成日又發脾氣, 又要解釋, 連瞓到無咩時間, 佢真係無認真去諗佢同ex係咩關係,只係如果ex要佢幫, 佢未幫! 但我話萬一你個ex想同你一齊番, 一家三口一齊, 你會考慮嗎? 你無諗過你個ex對你仲有感情?因為我同我男友講一個女人肯為一個男人生bb,佢一定係好愛呢個男人….我男友想左好一陣…佢答我係咁 “佢都明白呢個道理, 所以如果佢能力上幫到, 佢一定會幫佢, 但有d事係無得番轉頭, 同埋佢自己唔想諗得太複雜, 會等佢(ex)間舖開張後, 佢會同她講清楚大家既關係, 但我男友首先好希望我唔好再去亂發脾氣,唔好搞到我同佢關係咁差, 佢好怕再咁繼續落去, 我同佢關係會變質! 佢話比時間佢等佢handle得好d..再唔係等佢12月由上海返黎, 即刻去排期註冊! 咁就唔駛煩啦…我只係答到時先算因為我都怕佢係一時之氣...

但既然佢講到咁, 我係未應該信佢多一次呢?

大宅

其實你心裡面都有自己既答案~~
你同佢之間一定要搞清楚先好話結婚~~
因佢前女友一定會好依賴你男友~
加上有個小朋友~~

別墅

或者咁講,唔好話信唔信佢多一次,因為你相信左佢,你就會有期望,有期望就或者有失望 :cry: 我估你BF對你係有感情,但好似未有足夠準備去handle個ex同個女亦係事實。不如你比d時間佢,等一等個結果出現,不過,在冷靜期間唔好假設佢一定會返黎你身邊,我怕你hurt。但佢都講得有道理,你都唔好再去亂發脾氣,一來令關係變得惡劣,二來費事令佢覺得你迫佢。
將來,如果佢有能力處理到事件,而你又接受到,就最好。如你已經比左時間佢,但佢都仲係拖泥帶水,咁你就算係離開都叫做曾經努力挽救過呀,始終呢d野係要2個人努力至得,1個係唔得!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁你男友已表明立場,
而家反而係你自己個心理關口。
佢有一個大女係改變唔到既事實,
而將來佢大有機會見佢個女同佢媽媽既,
你要諗吓自己可唔可以承受呢樣野,
BK 呢度都有媽媽照顧埋老公同前妻既子女,
佢可以當佢地好似自己兒女一樣,
你亦要預左將來有可能要照顧埋佢個女,
你知啦,話唔埋的,佢始終係女孩既爸爸。
你問我,我都唔敢拍心口話我做得到,
我都鐘意細路仔,但真係要視如己出,
尤其是我自己亦有兒女,我都怕我有私心。
如果你今日決定接受,將來便不要埋怨,
要知你男友亦不想落得咁既田地,
佢個女兒更無辜,要有決心唔好發脾氣,
唔會有妒忌,你做唔做到你先知,要由你決定的。

別墅

我覺得你唔係諗今次係咪信佢, 係以後會點.

你男友仲係扮演一個好被動既角色, 基本上係將主動權交晒俾個ex. "能力幫到會盡量幫"呢句可圈可點. 咩叫"能力上幫到"呢? 俾積蓄既一半係幫, 賣樓, 做擔保(要上身架)都係幫. 幫人冇問題, 但唔set limit, 要"盡力", 甚至"無限量", "無休止"地幫, 絶對係問題. 親人(兄弟姐妹) 都要盡力而為啦, 尤其有家庭既人, 何況只係ex-girl friend (甚至不是前妻). 我覺得佢對個女盡責任冇問題, 每個月俾生活費, 放假帶個女去玩下; 但認為對個ex有責任, 要訓身幫佢, 當係對既女既補償, 絶對會成為你地將來無休止爭執既原因. 我唔覺得兩個成年人, 個女人揀生左個bb, 之後個男人就成世都欠左佢. 你男友既思想好有問題. 佢自已一日唔搞清楚呢個思想謬誤, 個ex一日都可以要脅佢, 要佢點都得, 你信唔信?? 你地以後冇細路都算, 有細路仲要"幫得就幫", 你頂唔頂得順自己仔女俾人分薄資源?

同你結婚容乜易? 結左之後點對你, 對個家, 先至係關鍵.除非你只係唔甘心, 點都要同佢結一次婚, 至多結左之後離婚, 咁就冇野好講喇.

大宅

反正現在不是要立即下決定比自己一D時間想清楚。如果你bf 真是愛你一個,而你又想一齊你就要和他一起面對好好處理事情,始終小朋友是他的,你要比佢知道有事係要兩個人一起解決,你只是想清楚而不是是非不分的。我相信事情未必去到最壞,你要對自己有信心!
我會在這裏支持你!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至