自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

引用:我同樓主想法一樣,我覺得D幸災樂禍的媽媽

原帖由 MC媽 於 13-11-12 發表
我同樓主想法一樣,我覺得D幸災樂禍的媽媽重恐怖,自己唔捐贈都算,自由選擇,但公開呼籲叫人唔好損,就真 ...
如果個死者係你個親人, 你會捐嗎? 當初係電視睇到成車人遂個遂個俾人殺, o的菲管員去晒邊, 就係飲茶 law. 佢地有冇唸下我地香港人晚既感受, 冇law.btw, 政府既錢都係我地既錢, 有人願意捐, 有人願意唔帮, 真係冇問題 woh.

珍珠宮

引用:Quote:someone123+發表於+13-11-12+08:19+

原帖由 03231008 於 13-11-12 發表
當香港人係菲律賓出事個事, 班菲律賓人點對香港人??
笑住係旅巴前合照, 話香港人抵死
要我幫佢?? 好難啦, ...
如果真係咁既心態,同班笑騎騎既菲律賓人有咩公别??請不要對人唔對事。。。

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:someone123 的帖子

複式洋房

不能捐錢,只可捐物資,因$會被有貪婪的人拿去

水晶宮

我剩係知香港受害的人質都係無辜,堂堂一國之首這樣的處理令人反感! 捐唔捐款都係個人決定,每人有不同感受!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

阿基諾三世前日到塔克洛班,由大批官員、保安及攝影師陪同探訪災民,並派發救援物資。不過他與災民接觸時隔着欄網,被批落區是為做騷。菲國傳媒ABS-CBN報道指,阿基諾三世前日在塔克洛班參加救災會議,官員匯報災情時他多次離席,被網民批評他在重要場合仍像小朋友般發脾氣。一名與會的當地商人指災區已有搶掠殺人情況,質問為何政府還沒頒布緊急狀態或戒嚴令,更稱曾遭人用槍指嚇,豈料阿基諾三世說:「你還未死,不是嗎?」令在場者嘩然。

********賤佬講仲令人心寒!

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我知實俾人鬧,但點解要唔捐錢俾菲律賓?

同意樓主,尋日睇BK非常心寒,回到手軟又俾人鬧到麻木!
但我只信人命無價,死左成萬幾人,九百五十萬災民,仲無清潔食水食物,已經有人生傳染病(尋晚無記新聞受訪災民喊住講的)如果唔處理好救援工作,傳染病一傳開就慘啦!
當多個救援組織緊急呼籲時,這裡有人在落井下石,而且不是一兩個人所為,真是非常心寒!\"人道\"二字忘了!
有人失去親友,有孩子失去父母,也有父母失去子女,更有大量傷者及缺水缺糧的人!
自己捐唔捐係個人選擇,但將香港的康泰事件連上去,而話唔幫的,冷嘲熱諷的,太失理智!
今日睇報紙,災民怨國家行動太慢,質問亞豬落三世唔頒緊急狀態令戒嚴令,個三世竟然回"你還未死,不是嗎?"就知當地人民多苦!非常需要大家幫手!
樓主多謝你開此post!

mrkokubo  你中意咪捐身家咯,我係唔捐,和反對被捐款!  發表於 13-11-12 09:32

男爵府

同意樓主所講, 有D人好似比仇恨充斥住咁, 無左理性.

菲政府同個總統係衰, 但人民無罪吧, 見無辜既人民咁慘, 有能力的點解唔幫手? 不是人性本善嗎?

如果本身心腸唔好, 如何教導你地D子女呢?

mrkokubo  唔捐就無理性?你講嘢都好狠毒啫。  發表於 13-11-12 09:33

伯爵府

引用:yes,+我睇到啲post覺得好心寒,點解啲媽媽

原帖由 nightingale 於 13-11-12 發表
yes, 我睇到啲post覺得好心寒,點解啲媽媽可以咁涼薄? 佢地都係咁教小朋友的嗎? 係咪第時見到一個你唔鍾意 ...
Totally agree

伯爵府

引用:yes,+我睇到啲post覺得好心寒,點解啲媽媽

原帖由 nightingale 於 13-11-12 發表
yes, 我睇到啲post覺得好心寒,點解啲媽媽可以咁涼薄? 佢地都係咁教小朋友的嗎? 係咪第時見到一個你唔鍾意 ...
Totally agree

男爵府

衰嘅係阿龜落同佢嘅班子,唔係菲人,政府唔係直接送錢比菲政府,而係比志願機構申請去買物資,我覺得冇問題。

要記住,平民係冇罪,正如當年3年08個月,衰嘅都係日本政府,唔係日本平民。要鬧之前唔該認清楚對頭人!

至於樓上好勤力咁問追加果位JM,個基金大咗,唔等於係派錢!照你講5000萬嘅40%係2000萬,咁如果唔追加,900萬,個基金唔夠派添啦!根本冇人話擺5000萬晌度就一定要派哂,而且個基金唔係單單for今次事件!唔該鬧思歪之前都咁吓件事係點先鬧啦

http://www.budget.gov.hk/2013/chi/pdf/c-drf.pdf
一九九三年十二月一日,立法局決議通過成立賑災基金,目的是建立一個現成機制,以便當在香港以外的地方發生災難時,香港可以迅速回應國際間的人道援助要求。

Radar  你米傻啦,當年日本仔侵略其他國家係得到人民既支持的,點會唔關平民事.  發表於 13-11-12 10:41
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

男爵府

大廚勳章

捐幾外錢都無用,成個國家都無改善同防範風災水災,呢啲錢只有年年捐,年年比啲貪官貪哂,從來無用黎幫助人:pppp::pppp::pppp:

伯爵府

引用:Agree.+有能力幫人係福氣。以德報怨係高尚

原帖由 Sfc9 於 13-11-12 發表
Agree. 有能力幫人係福氣。以德報怨係高尚情 懆。
Can't agree more!

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:MC媽+發表於+13-11-12+09:09+我同樓

原帖由 yy2004 於 13-11-12 發表
我好都憎日本, 印度, 印尼同菲....呢幾個地方我都唔會去...但...一到天災..見到佢地咁慘...個心又會忍唔住 ...
今次唔係捐國家,只捐去香港一個設了多年的振災基金,係俾香港的救援組織申請的,而且非為單一國家而設!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:同意樓主,尋日睇BK非常心寒,回到手軟又俾

原帖由 viviencwc 於 13-11-12 發表
同意樓主,尋日睇BK非常心寒,回到手軟又俾人鬧到麻木!
但我只信人命無價,死左成萬幾人,九百五十萬災民 ...
我同意,絕對心寒。

珍珠宮

someone123 發表於 13-11-12 08:19
我尋日睇bk d post個心真係好唔舒服,菲律賓遇到咁不幸既事,點解有d jm都仲可以覺得抵佢地或者事不關己?: ...
同意..一個人衰唔應"抄晒人個家"

男爵府

大廚勳章

他個總統重問啲居民點解你重未死?你覺得啲錢會落到災民手?發夢啦!菲律賓係慘,但我地實質捐錢係我地仲慘!捐去比人貪哂更幫唔到他地:pppp::pppp::pppp:

子爵府

每個人意願不同,就算我話比你知我會捐,亦未必真係有做,每人做好自己想做嘅事就好了,無須要傷心人哋唔做,各人思想不同,每件事總有自己想法同原因

別墅

我覺得捐物資一億都唔系問題,問題系偉大的祖國都只系捐百多萬,而上次捐給祖國既錢,又話有報告,報告呢??

首頁
12345...8

尾頁

跳至