自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:安樂死++從來都係一個爭議性問題,箇中苦況

原帖由 my005 於 14-02-23 發表
安樂死 從來都係一個爭議性問題,箇中苦況相信要相關既人仕才真正明白。

不過,想深一層,昨天既絶症,今 ...
非常認同!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:見原來咁多人支持,但我只感到心痛---比利時!

我住院個時係到諗 到底要個病人咁痛苦地生存 目的係為佢好?定係病人家屬一句捨不得 吊住條命為乜?為痛苦?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+蝴蝶皇后+於+14-02-23+發表本

原帖由 小豬澄 於 14-02-23 發表
我婆婆死前好痛苦 佢好忍得痛 但我見到佢咁我真係幫佢唔到 每次探佢都係講 我想死 佢仲郁到時 試過n次自殺 ...
無錯,無意識都仲好d,靈魂困係軀殼入面好痛苦。 平時俾鬼宅唔郁得一陣個感覺已經好驚,如果明知好唔番倒不如放棄搶救,可以準備好接受安樂死。如果有機會救得番,邊有人想行依一步。

伯爵府

見住一個冇得醫既病人同佢家人一齊長期受苦,仲心痛.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果只能用儀器維持生命或無得醫,我贊成安樂死。

如果唔可以憑自己生存,我希望可以選擇死亡

珍珠宮

贊成安樂死,大前提係得到病人同意和主治醫生批核

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我贊成安樂死
不過題外話,從靈異角度人有陽齡,未到期就自殺早行一步,就要每日重複自殺直至佢本身既陽齡完結,咁安樂死有無

珍珠宮

我絕對贊成安樂死,無論幾多歲都應該有哩個權利,長期嘅痛苦絕望,非當時人係唔會明白。

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我唔贊成, 生命是這樣可以放棄嗎

kendrewho  agree  發表於 14-2-25 12:06
InkCartridge    發表於 14-2-24 11:49

公爵府

引用:我唔贊成,+生命是這樣可以放棄嗎 +

原帖由 schoolcat 於 14-02-23 發表
我唔贊成, 生命是這樣可以放棄嗎
終於有同路人

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+schoolcat+於+14-02-23+發表

原帖由 蝴蝶皇后 於 14-02-23 發表
終於有同路人
我唔知點解釋, 但安樂死同自殺有咩分別呢? 邊個可以決定安樂死去結束生命呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

schoolcat 發表於 14-2-24 00:21
我唔知點解釋, 但安樂死同自殺有咩分別呢? 邊個可以決定安樂死去結束生命呢

...

安樂死當然同自殺有分別
自殺, 代表個個人仲有自己了結生命既能力

一個人要求做得安樂死
當然係佢連自我了斷既能力都無

你問邊個可以決定
佢自己都唔可以決定?

八個字, 雖生猶死, 求死不能
呢種痛苦會行會走既人
真係可以明白?

bighug  exactly !!!  發表於 14-2-24 17:02
天朗氣清

公爵府

生命過得有意義就係真正活出"生命"
痛苦地生存比死更難受, 仲算得上生命嗎?
生命在乎quality not quantity
比你癱足50 年你肯唔肯?有自由思想冇自由驅體有咩意義?

水晶宮

EVA222 發表於 14-2-23 17:43
幾十年前,好多重病者係咁先,反為現在醫療好,生命得以拖延,那次聽個社工講,政府開辦大口環老人院,兩星期洗3 ...
我細個係果邊醫院住過, 有D人真係一住唔知幾多年...
或根本係動都動唔到, 只係昏迷...
不過對安樂死呢樣野我都係十五十六...
雖然係話父母決定, 但其實決定係杷當痛苦.
點都會有一剎那既內疚之類....

男爵府

我大仔有癌症,本身已一路好轉,但九歲時翻發
化療副作用搞到佢食唔到,瞓唔到
身體又好差
本身佢意志一直好堅定,但後來情況好差
演變到要洗腎,又中過幾次肺炎
日日好辛苦
個人瘦到得返棚骨
佢直頭求個醫生同心理學家俾佢死咗去
因為佢都知任何治療已經冇用,只係喺度等死
佢唔想我地成日撲來撲去照顧佢
佢臨走前一個幾月,身體每日發冷發熱,就算全身好痛好唔舒服,已經冇力氣郁
俾唔到反應
做阿媽的見到個仔係咁,我寧願佢舒服地行埋最後一程
都唔忍心見到佢靠儀器生存,活得咁辛苦

唔係我想放棄生命
而係見到佢咁,真係個心好痛好痛
繼續俾佢生存只係延長咗佢嘅痛苦

子爵府

支持安樂死

大宅

BK Milk勳章

我贊成
因為有啲真係病得太嚴重,真係插晒喉等死果啲
與其要佢咁辛苦不如早啲結束佢既痛苦啦

男爵府

2024年龍年勳章

人生最慘“生不如死”,日日活在痛、苦中,食又食唔到,行又行唔到,想講又冇氣力,真係不如快D去

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+蝴蝶皇后+於+14-2-23+21:05+編

原帖由 蝴蝶皇后 於 14-02-23 發表
我不知你99咩病!但bb先天性疾病,捱過一關之後幾多關?醫生提出安樂死又會有幾多存活率?一個bb要suffer幾多痛苦?眼見弱小身軀插滿喉,受苦,做父母又咩感受?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實我都同意 安樂死 ..... (當然係已絕望既 CASE, 例如植物人)

對於病人同患者家屬來講, 其實都係一個解脫, 等雙方都可以向前行

特別對於要照顧病人既家屬來講, 其實佢地好大心理壓力....

首頁
23456...12

尾頁

跳至