婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

我老公婚前拍心口話會幫我明辦是非, 但婚後咪一樣無口齒, 仲要叫返我忍喎~
承諾都會出現彈票, 所以你自己諗清楚是否可以承受呢個風險!
我就嫁左, 唔多唔少都要妥協, 你未嫁, 仲有機會諗~~~~~~

pandababy1127  超級同意。。。。  發表於 14-3-25 11:15
小雲兒MUMMUM  岩岩嫁左,完全同感。以前話會企你個邊,到時就話老人家讓下佢  發表於 14-3-19 06:56

男爵府

愛還愛,但要往後幾十年受呢啲日子, 我唔會接受. 佢阿媽唔係難相處咁簡單,佢根本係當你眼中釘, 最好你離開, 要咁樣生活, 我會走, 至於你個男人, 佢從來冇諗過你, 佢只係覺得你就吓就得, 但現在唔係相處問題, 你佢阿媽容不下你, 你連食飯都唔可以返,咁你結婚後繼續係咁? 食飯問題,你C6有冇幫你諗過? 你話佢對你家人好, 但我睇佢對你都唔好, 你真係要諗清楚.
其實真係唔明,既然咁想同個仔住,點解要對個新抱咁差? 仲有,點解唔係希望個仔婚姻幸福?難道希望同個仔一直相守到老?咁唔係變態係咩?
男人們, 唔係同住就叫孝順, 分開住就叫不孝, 如果有咁既諗法, 呢個男人根本唔應該結婚, 應該同自己娘親相依到老, 唔該唔好害人.

迷路人  早日搵過個..
如果係, 阿auntie應該直接出聲啦  發表於 14-3-19 09:59
小雲兒MUMMUM  最後幾句好岩聽。。相依到老啦两母子  發表於 14-3-19 06:58

子爵府

回覆:婚後要與未來99同住, 應該去或留

婚前已經相處唔到,男友仲要話一齊住?
我會簡分手

男爵府

單親媽媽湊大個仔,好多都將重心擺係個仔度,你同仔一齊,她會覺得你搶走咗她的仔,自不然係5會鐘意你。如果你男朋友點都要同他媽媽住,我覺得你要三思啦,結婚真係唔係兩個人既事,婚前不和仲可以無乜手續就可甩身,結婚後又唔同,驚你日子難過。

ecling    發表於 14-3-20 10:08

做人,5好難为自己

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:阿流+發表於+14-3-18+13:30+唔好同居

原帖由 迷路人 於 14-03-18 發表
請問....有咩值口可以同同下居...突然搬走呀....
其實, 我已經o係出面租左架屋...已白交左4個月租....:qui ...
你有手有腳冇人阻到你,只係你未捨得啫!早走早著啦!難道你咁喜歡睇人面色?jm 愛自己呀!

smallbeauty    發表於 14-3-19 14:20
迷路人  明白  發表於 14-3-19 10:00
主 賜 平 安

大宅

迷路人 發表於 14-3-18 13:10
回覆 ocean_victoria 的帖子

但係個男人又好好(咁又唔洗旨意佢會幫你出頭...佢只會叫你忍), 又好錫我屋企 ...
好男人唔代表好老公

公爵府

我寧願呢世嫁唔出都唔會同呢個男人一齊

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:迷路人 的帖子

樓主,我同你一樣,對住長輩唔識發脾氣既人,你仲比家用👍,不過我好D,老公3兄妹,初頭結婚同99住,但太偏心細佬妹及孫,不能接受搬走,但你男友同亞媽相依為命,你考慮清楚?

別墅

一定要諗清楚,未結婚就咁樣,結咗婚之後唔更加慘
如果我冇估錯,其實你自己都心水清喇啩,只不過希望有人支持妳堅定妳嘅決心啫。。
如果妳仲堅持一起生活,唯有good luck for u喇。。

迷路人  無錯, 依度咁多過來人, 緊係請教大家意見啦
有時會驚自己有bias, 做錯決定  發表於 14-3-19 10:05

公爵府

我覺得你唔認為拆散你男友同佢阿媽~要住你就自己搬啦~

伯爵府

搬啦,未嫁就同伯友一起住,難怪人地睇唔起你。搬走唔代表要即刻分手,唔明你要搬出人地屋企會有幾難,一男一女拍緊拖住埋一齊叫同居,你呢d變左做寄人籬下。相見好同住難,阿伯友擺明唔like你,搬出去睇有冇改善關係都好。

迷路人    發表於 14-3-19 10:06

水晶宮

sorry 我會分手

珍珠宮

引用:寡母婆湊大個仔,+你預左婚後一定唔會有好日

原帖由 ocean_victoria 於 14-03-18 發表
寡母婆湊大個仔, 你預左婚後一定唔會有好日子過
你仲要有心理準備日後老公只會叫你忍忍讓讓, 有 ...

大宅

樓主,我未結婚前都同居年半,有6299,結婚後你身份唔同,佢地睇你都唔同,到時錢銀事小,身份唔同同大家要求唔同,日子好難受,我99就係好例子,好可惜我有小朋友供緊樓走唔到,不過我地如同陌路人,所以千期路唔好話會忍,要記住一屋不可能有二婦!更何況佢媽媽係佢身目中地位超卓

大宅

如果你男友係愛你就唔會將你們的關係去教飛!如果佢已表態一定同阿媽住,咁你又何苦迫佢呢?

呢件事上証明你們唔應該在一起啦。
大家都不同道路不同方向。
夫妻係要有共同的語言,理想,方向的!

大宅

同我個情況好似
唉,無計,我都會一齊住,好再男朋友將我擺係第一,有咩都會幫我擋

男爵府

~

公爵府

KIMBERLEY0902 發表於 14-3-19 04:26
同我個情況好似
唉,無計,我都會一齊住,好再男朋友將我擺係第一,有咩都會幫我擋

...
咁都好幫d呀!會幫你擋同淨係識叫你忍已經差好遠!

公爵府

KIMBERLEY0902 發表於 14-3-19 04:26
同我個情況好似

...
咁都好d啦!會幫你擋同淨係識叫你忍已經差好遠!

大宅

其實我覺得可以直接將自己感覺同男友講,話佢知自己難受,想距離遠啲會唔會改善到關係。
其實生活都係求開心,唔快樂,又未結婚,搬走都無錯架。
咁講完如果你男友都係叫你忍,咁就係唔睇諒你感受。佢對其他人點好都無用,佢對你唔好就夠死。
自己搬開啦,白交租咁傻豬。搬開只係放過自己,比自己過開心既生活。會唔會分開,再諗啦。

首頁
23456...9

尾頁

跳至