想生BB

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

雙腳抬高我都係維持一陣,如果隻腳撑住係床都可能有嘢出嚟,兩個動作輪流做無咁累。

大宅

hi all
有人話do前食壕,會容易d bingo,快d有好消息啦!
我都不理老闆 ,我會努力,排卵日再去食自助餐,叫老公食多d壕

[ 本文章最後由 prettymothe 於 07-10-20 09:22 編輯 ]

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-10-17 13:35 發表
最緊要知幾時排卵,就响嗰幾日開工,集中啲。do完後學BK姊妹話要將枕頭放在pat pat下面一陣 ,兩隻腳向上舉,等啲sperm响入面耐啲。我就用咗呢個方法,希望10月尾向大家報喜, good
luck for everybody。 ...

Hi mommyisa,
你意思是你用了這方法,bingo了?:-P

大宅

Hi all,
看看這新聞:

專家:毋須天天行房 一周兩三次 (明報) 10月 22日 星期一 05:10AM

【明報專訊】年逾30歲才計劃生育,許多夫婦都希望「一擊即中」,探體溫、計排卵期、行房後女方身體不能郁動、天天行房增加成孕機會率……坊間秘技究竟有沒有理據?幫助無數不育夫婦迎接小生命

的港大專家坦言,上述說法全屬謬誤,如果夫妻倆生理正常,維持每星期2至3次性行為,數個月便能成孕。

排卵前行房 「讓精子等卵子」

坊間流行探體溫推測排卵期,說女性體溫上升即值排卵之時,此時行房「命中率」極高,但港大醫學院婦產科學系副教授吳鴻裕解釋,有關說法有錯誤之處,因為女性排卵期間,子宮頸的分泌物會較黏稠,反而會阻礙精子走進卵子內,減低成孕機會。

他說,探體溫不是錯,但最佳方法還是在排卵期前行房,他笑說﹕「平日約會,男士要等女士,生育亦然,當然要精子等卵子。」

行房次數亦毋須過密,吳鴻裕說,精子一般在進入女方體內首3日仍然生存,但72小時後活動能力便會大幅下降,若夫婦每星期有2至3次性行為,已可令女性子宮頸的黏液裏經常有精子活動,成為「精子庫」,精子會不時向上往子宮內游,成孕機會便大增,但關鍵是夫婦二人的生理正常,卵子及精子均屬健康。

女性行房後活動沒問題

至於女性行房後即時活動是否會令精子流走?吳鴻裕說,陰道酸性高,停留在陰道的精子已壞死,有能力的精子會貼住子宮頸,並會游向女方子宮腔,不會掉下來,所以女性行房後活動也沒有問題。

大宅

原文章由 prettymothe 於 07-10-24 09:03 發表
Hi all,
看看這新聞:

專家:毋須天天行房 一周兩三次 (明報) 10月 22日 星期一 05:10AM

【明報專訊】年逾30歲才計劃生育,許多夫婦都希望「一擊即中」,探體溫、計排卵期、行房後女方身體不能郁動、天天行房增加成孕機會 ...

我都有睇呢段報導,好似又岩喎...

大宅

原文章由 kitnat 於 07-10-24 09:27 發表

我都有睇呢段報導,好似又岩喎...

Dear kitnat,
kitnat你試左多少個月,我試左二個月沒有BINGO,好失望:-(

大宅

原文章由 kitnat 於 10/20/07 09:45 AM 發表

Hi mommyisa,
你意思是你用了這方法,bingo了?:-P

正常應該22號嚟M,但現在遲了兩天,之前停咗避孕丸3個月準備有B,之後都每個月早一日,中醫話我宜家啲脈氣唔同以前晒,不過仲要過多3日打到胎脈至confirm

大宅

原文章由 prettymothe 於 07-10-24 10:51 發表

Dear kitnat,
kitnat你試左多少個月,我試左二個月沒有BINGO,好失望:-(

哦!我試左成5個月喇...:-P
你唔好失望啦,2個月只是很短的時間,再接再厲呀!加油
你越心急越難過呀d時間

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-10-24 18:19 發表

正常應該22號嚟M,但現在遲了兩天,之前停咗避孕丸3個月準備有B,之後都每個月早一日,中醫話我宜家啲脈氣唔同以前晒,不過仲要過多3日打到胎脈至confirm ...

要把埋脈才confirm? 你唔用棒棒或去診所既?:-P

大宅

都唔駛3日,尋日已經俾中醫confirm把到胎脈,4w2d,所以今日會買支棒棒去驗、太早啦西醫係照唔到啲乜,要6w以上至照到,而家呢段時間會俾中醫跟進。

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-10-25 09:31 發表
都唔駛3日,尋日已經俾中醫confirm把到胎脈,4w2d,所以今日會買支棒棒去驗、太早啦西醫係照唔到啲乜,要6w以上至照到,而家呢段時間會俾中醫跟進。

Dear mommyisa,
太好了,mommyisa 是第一個, 第二個是誰呢

大宅

今日買咗支棒棒reconfirm,係positive。中醫叫我行路小心啲,唔好俾人撞,真係事事要小心。

洋房

Hi Mommyisa,

It's really a good news woo
You're the 1st to confirm bingo,
For me, Miss M is late 10 days already,:time: :time: :time:
I'll check it before 10 Nov.
& I hope I will have good news to tell everybody la:loveliness: :loveliness: :loveliness:

大宅

Thank you!
From now on, I need to walk slowly and do everything carefully. 唔好俾街上啲失魂魚、冒失鬼撞埋嚟,又要小心唔好吸入人哋啲二手烟。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mommyisa 於 07-10-26 00:26 發表
Thank you!
From now on, I need to walk slowly and do everything carefully. 唔好俾街上啲失魂魚、冒失鬼撞埋嚟,又要小心唔好吸入人哋啲二手烟。

congratulation ~ 你真係要小心d ~

大宅

真係要一眼關七,尋日有個賓賓拖住個細路行係我前面,個賓賓突然掉轉頭行,個細路差啲撞落我個肚到,我咪即刻用手擋住佢囉!

侯爵府

原文章由 mommyisa 於 07-10-26 11:23 發表
真係要一眼關七,尋日有個賓賓拖住個細路行係我前面,個賓賓突然掉轉頭行,個細路差啲撞落我個肚到,我咪即刻用手擋住佢囉!

華咁驚險...不過香港好多呢類人.. 唔好話小朋友呀..

你係咪一次就成功呀? 有無野可以同我地分享下呀..

大宅

係,我真係好好彩一次成功,除咗我一路中醫調理外,三個月之前停晒避孕丸同時戒口戒得好嚴,唔俾子宮同個胃有任何冷嘢生冷嘢寒涼嘢凍親,因為子宮弱同寒唔係咁容有B。 唔止係我,連我老公都一齊戒喎,咁你哋老公肯唔肯敢做?而家食嘢會好乖,以前好鍾意食雪糕,但為咗準備有B可以話戒就戒唔後悔,亦都唔會成日心思思想偷食,可以話為咗阿B將來健康我乜都願意做。另外我係拜佛嘅,每晚誠心上香禱告求神保佑,久而久之願望自然成功。呢個純綷係我個人意見,供各位分享。

侯爵府

原文章由 mommyisa 於 07-10-26 15:56 發表
係,我真係好好彩一次成功,除咗我一路中醫調理外,三個月之前停晒避孕丸同時戒口戒得好嚴,唔俾子宮同個胃有任何冷嘢生冷嘢寒涼嘢凍親,因為子宮弱同寒唔係咁容有B。 唔止係我,連我老公都一齊戒喎,咁你哋老公肯唔肯敢做?而家食嘢 ...

華..要戒得咁.清...咁請問你係邊度睇中醫呀?

大宅

我位中醫係專醫人哋醫唔好啲病,例如中風後遺症、痔瘡、骨折、骨刺、跌打、小便失禁......不育都有睇但唔睇產前護理,衹不過我老公同奶奶俾佢醫好,同熟佢先破例同我調理,由於係專醫奇難雜症相對嚟講價錢比較$$,另外我係"婦女醫護" 嘅 "分享痔瘡"入面亦介紹過醫師治療痔瘡嘅事。

首頁
23456...9

尾頁

跳至