婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+cherrieleung722+於+14-04-27

原帖由 F.T@FAMILY 於 14-04-28 發表
我有時講笑都咁講過
自己湊就要日日夜夜對住99
因為唔想對住奶奶,所以就返工交晒兩個畀自己媽媽揍,你好似將自己的婆媳問題交給父母。雖然我明要日日奶奶真係好惡頂,但你爸媽日日辛苦難道唔惡頂嗎!希望你認真同老公傾下應該點解決!真的請唔到工人嗎?咁有冇搵下啲學校轉全日班?

大宅

畀面勳章

引用:直頭講你父母都年紀大啦,而家晚上唔煮飯,

原帖由 pp6113 於 14-04-27 發表
直頭講你父母都年紀大啦,而家晚上唔煮飯,晚晚食外賣,叫佢地唔洗上去。
其實最大問題係你老公! ...
今朝仲講今晚去我媽度食飯…
我真係唔識講…
我媽又話唔打緊啦,今晚來食囉~
因為99今朝同失我媽講,今日我c6生日,佢煮唔到飯,又唔好買外賣,個仔生日wo~
仲問我買左蛋糕未…
我答我生日,佢都係食食下飯唔記得左,之後沖出去買咋…
我得閒死唔得閒病呀…
收工先買囉…
其實自己個仔年年生日都係要人提佢,呢幾年仲係我地幫佢過生日…

總之,我真係咩心情都無晒,顧唔到邊個生日啦…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

你99比起其他JM的99晤算好衰,但樓主好明顯好憎99,99做乜都唔順眼,咁樣一齊住落去樓主你自己最辛苦,掉返轉諗冇99,你地可能要出去捱貴租!

大宅

畀面勳章

引用:其實,我覺得你老公相當之x街,比我一定媽

原帖由 ansonmika 於 14-04-27 發表
其實,我覺得你老公相當之x街,比我一定媽到佢上天花版,弱智都不得之了。
同時,你一日唔同呢兩母子講,一 ...
我發火可以點呢…
死果個咪又係我…

我父母話無所謂,多雙筷姐…
但我c6就以為日日食都無問題…

我噪又係我多事,唔噪又怕父母唔開心…

你地唔知我一出聲,我99就以為我唔like佢,再偷偷同c6呻,之後就好慘咁話返鄉下算啦…我c6唔想佢媽走就會同佢媽講無人趕你走…呢度係你屋企…

最終我變左罪人…
我媽又叫我幫到咪幫囉…

我可以點姐,99唔係度我就話大晒姐…
佢返來,就連我對仔女都唔洗聽我講架啦…

我鬧對仔女,佢又會以為我係鬧緊佢

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

畀面勳章

引用:睇完咁多留言,有嬲嬲地既感覺。樓主你一方

原帖由 ccw1830 於 14-04-27 發表
睇完咁多留言,有嬲嬲地既感覺。樓主你一方面話自己好辛苦,好慘,又話錫自己呀爸呀媽。但係你所做既野完全 ...
我出聲會搞到離婚,我出聲會變罪人…
你估我無講呀…
我話我老豆會黑面,同埋我老豆覺得唔方便…
c6話多雙筷姐,唔係咁呀…咁叫佢唔好煮,我以後唔食啦… 家用唔洗俾咁多啦…
之後大家面左左…佢唔食事少呀…
係事後佢會抽後算帳呀…

我父母都出到聲無問題,我再講咁我咪出晒面講明我憎99,所以先講呢d野來搞破壞囉…

同埋我隻c6係講極都唔聽唔會理人感受,佢連我媽都可以大大聲講野…
唔係唔尊重,係佢太自大自私啦…
試過發皮氣,成半個月無同對仔女食飯…

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 F.T@FAMILY 於 14-04-28 發表

原帖由 pokey 於 14-04-28 發表
因為唔想對住奶奶,所以就返工交晒兩個畀自己媽媽揍,你好似將自己的婆媳問題交給父母。雖然我明要日日奶奶 ...
嘩…
咁你又唔好諗錯隔離…
我無掉晒俾我媽就係怕對住99…
我講過唔做架… 但我媽叫我唔好咁做…
多個錢好過無…

我已經搵左全日班,9月就2個返晒全日…

大宅

畀面勳章

回覆:心情差到極點…(好長,純呻)

其實好多謝大家意見同反映…
但我點講你地都唔明白依家我嘅情況同感受,因為你地會加自己感覺落去…

最衰都係我,賺唔到錢,養唔起成頭家…
仲要爸爸做野,又要媽咪幫我湊細路…

仲要無錢請工人服侍99…

如果樣樣都話到事…我早都做左…
我夾係中間,做又死,唔做又死…
大家真係唔明呢…

不過應該咁講…
我聽日開始會買餸煮飯,照顧99快d好返…
辛苦自己都好,唔再要佢地去我父母度食飯…唔再辛苦媽咪…

佢地點話我都好,我都要咁做啦…
死就死啦…

洋房

好多悲劇都係主人公做既負面決定而做成的. 你未做都諗哂人地俾哂反應你, "講"到冇哂選擇咁, 根本你自己個心已經排哂PIRORITY. 首先諗1. 老公 2. 仔女 3. 自己 4. 奶奶
最後先係自己父母.....如果父母係你堅決不退讓既捍衛對象, 你既處理手法一定唔會係咁LOR!

wing514   簡而精 ! 極唔明樓主當老公好似神咁拜  發表於 14-5-2 09:16
myc70    發表於 14-4-29 08:38

男爵府

F.T@FAMILY 發表於 14-4-28 14:21
其實好多謝大家意見同反映…
但我點講你地都唔明白依家我嘅情況同感受,因為你地會加自己感覺落去…

"辛苦自己都好,唔再要佢地去我父母度食飯…唔再辛苦媽咪…"

你講得咁晦氣做咩?事實上你應該要咁做啦
揀個點既老公係你既選擇,受你就預左
呢件事的確係辛苦你同你老公,唔明白點解你老公可以置身事外扮大爺

大宅

畀面勳章

nicolebean 發表於 14-4-28 14:57
"辛苦自己都好,唔再要佢地去我父母度食飯…唔再辛苦媽咪…"

你講得咁晦氣做咩?事實上你應該要咁做啦
我諗你唔係我, 你點知我講緊咩語氣???
你咁勁又知我用咩語氣講野...
唔好將自己覺得係嘅事套係我度~
咁多JM睇, 唔知以為我真係咁...

我之前唔知點做好~ 先來咁偉大嘅BK, JM可以幫手解答我~
JM們講完我先知道自己應該點做先係最好~

依家提醒下自己要咁做又話晦氣...
我真係晦氣呀~
係呢度講自己嘅事...

bobo022184  佢地食飽飯冇得痾'樓主唔好理d青山出來個d。  發表於 14-4-29 01:10
bobo022184  真係好憎D人成日精神病發'周圍去人地Dpost插人家  發表於 14-4-29 01:09

大宅

你99,老公明恰你父母
而你暗恰你父母
做女婿, 點可能自己食完飯印印腳打機, 唔識湊B餵飯? 學呀, 未學識? 咁洗碗執檯啦, 豬頭
以我屋企為例, 食完飯女婿們會收檯洗碗, 當然, 剛開始時要嚴格訓練, D男人唔踢唔郁, 至於99來食飯, 好呀, 你係長輩我使唔郁, 但你個仔伙人, 我都係人, 大家都要番工, 點可以唔做

大宅

回覆:F.T@FAMILY 的帖子

係我 就同46講 我唔做份工
因為要服侍你老母同對仔女
我父母唔係你工人
你同你老母餐餐咁大支嘢上去痴餐
你俾幾多錢我爸做廚
你連隻碗都唔洗 我老母洗埋
我嫁你 only 唔係要我老豆老母服侍你的

子爵府

畀面勳章

可憐的人必有其可恨之處真係無錯

大宅

我覺得你c6係整件事嘅關鍵。 恕我直言, 除咗佢阿媽, 佢對所有人都無情。佢覺得你父母應份做因為你成份糧做家用, 你父母做少d就要扣家用。佢係唔會幫手因為佢比咗家用你, 所以一係你做, 一係你父母做。 我甚至覺得佢阿媽走佬唔湊都係問過你c6。間屋無佢阿妹名, 所以直情唔想阿妹上嚟探阿媽。連年幼仔女都可以因為嬲而唔同佢地食飯半個月。

你c6太自私無情。而佢知你又怕咗佢, 唔敢發佢圍, 更加有恃無恐。 我只可以講, 你為咗保住婚姻, 付出咗唔少代價, 而呢d代價, 我係寧願離婚都唔會付出, 因c6一d都唔尊重我屋企, 即係唔尊重我同唔愛我。

侯爵府

回覆 F.T@FAMILY 的帖子

加油啦
同你條佬傾下

男爵府

我老爺奶奶成八十笨歲,而奶奶行動不便,佢地係住老人宿舍,一按鐘十分鐘之內就有人上來,但兩錮月前老爺身體突然出問題,唔可以煮飯。我媽都有話煮好叫我妹拿比佢地。因我媽同老爺奶奶住同一個埠,我去就要車程十五分鐘。我叫我媽唔好,呢啲吃力不討好嘅野就無謂,老爺奶奶成六個仔女,兩個重住同埠嘅幾時輪到外人,最後我姑仔煮幾日,因她未有家庭,其他人輪羅。
Nijnje

男爵府

F.T@FAMILY 發表於 14-4-28 14:08
我出聲會搞到離婚,我出聲會變罪人…
你估我無講呀…
我話我老豆會黑面,同埋我老豆覺得唔方便…
睇到你好愛你c6。咩都就晒佢。其實有冇諗過你點解要同佢結婚?結左婚既生活係做左人地既妹仔咩?老真講,如果我係你,我會離婚囉,講真,離左婚,對仔女都係媽咪湊,自己都係返工放工,而佢,冇左對team人服侍佢同佢呀媽wor~睇下邊個慘d。你屋企人真係覺得“冇所謂”?真係冇所謂既話你老豆就唔會黑面啦!你根本係度自欺欺人。你真係覺得冇左99係度,d問題會唔存在?你大晒?你真係大晒就唔係怕你老公啦!

男爵府

回覆:心情差到極點…(好長,純呻)

其實我有一直留意劇情,我都覺得自己係要出下聲!
你屋企人係因為錫你愛你,所以一直忍,唔出聲,就算嬲又好,唔開心又好,辛苦都好,都唔同你講,什至勸你就下奶奶或老公!
你父母唔係忍受到自己個女自己個公主去做人妹仔啊,係知道自己個女好愛個老公,唔忍心你手掌又係肉手背又係肉個種感覺啊!
你自己做人啊媽你都識諗架應該!你又捨得你又忍心你啊媽啊爸再委屈落去咩?
我自問自己冇樓主咁好氣量囉,我都結左婚生埋仔,但係我最唔可以忍受自己老公咁對我父母囉!
你老公宜家就擺到明恰你同恰你父母到上心口,佢就係睇死你唔敢嗌走,嗌離婚!咁借問聲,如果有一日你老公識左小3,你係咪又係當唔知,繼續係你奶奶到做啊四啊

大宅

回覆 F.T@FAMILY 的帖子

你c6孝順佢呀媽'你問佢點解我孝順唔到我呀媽'我孝順你呀媽'係咪你都應該孝順下我呀媽。

大宅

你應該丙你c6完全唔尊重你父母

衰d講句,咁既老公,同無老公有乜分別?

仲要麻煩多多又唔識感恩得寸進尺乜都老馮咁

首頁

尾頁

跳至