樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:optus 的帖子

珍珠宮

ddddssss 發表於 14-7-17 14:14
中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重重辣招包圍,近日旺勢只是小陽春,在整體歐美加上中國經濟氣氛欠 ...
2009年我買A樓時係2.1M當時有間高層我見佢係CABLE自讓放盤放2.8M我覺得係無可能的,因為佢只高我1X樓點都唔會多600K加上當時我覺得樓價己好高。。。點知而家係升到4M了。。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我2010年買果時都話爆啦, 到依家我都係0.9X息, 1厘息都唔使, 供剩1M, 話之你爆勿, 過左骨就神仙, 真係等運到慢慢等咩

最緊要人人有工做, 如果爆到人人裁員無野做, 銀行收水, 幾平你都買唔到啦...

大宅

引用:我2010年買果時都話爆啦,+到依家我都係0.9X

原帖由 gigi1020 於 14-07-22 發表
我2010年買果時都話爆啦, 到依家我都係0.9X息, 1厘息都唔使, 供剩1M, 話之你爆勿, 過左骨就神仙, 真係等運 ...
所以我論點就係咁意思,個個望跌望插無意義,都望咗好幾年啦,仲講呢啲。而家有晒壓力測試,買樓嘅風險其實變相低咗。

子爵府

引用:我2010年買果時都話爆啦,+到依家我都係0.9X

原帖由 gigi1020 於 14-07-22 發表
我2010年買果時都話爆啦, 到依家我都係0.9X息, 1厘息都唔使, 供剩1M, 話之你爆勿, 過左骨就神仙, 真係等運 ...
我上年尾上會供要1.9x% 息(每月$6.xk 息)你平我一半息,4年都慳左30萬息了~但平30萬再免租4年。
唔明點解平息唔買樓,啲人要等加息先買?

大宅

vickling 發表於 14-7-22 19:03
我上年尾上會供要1.9x% 息(每月$6.xk 息)你平我一半息,4年都慳左30萬息了~但平30萬再免租4年。
唔明點 ...
傳聞跌50%
信的梗係唔買喇

子爵府

引用:Quote:vickling+發表於+14-7-22+19:03+我上

原帖由 XEE 於 14-07-22 發表
傳聞跌50%
信的梗係唔買喇
明白,但如果等左四年,樓都升無一倍都6/7成,100-》160,要變返跌一半(160-》50,要跌七成先得)

dbchu    發表於 14-7-22 20:48

大宅

16年前98亞洲金融風暴真係跌左一半有多
不過長住到現在好多都返左家鄉同供甩了
即係無蝕到只係比左銀行利息
利息支出比租低很多

當然現時樓價係唔高左唔少
大家推算一下到9年後2023年新界東北第一批樓落成供應時
樓價會比現時低幾多或更高?
淨計通漲9年後都超過30%
2023年樓價保持現時價錢其實已係跌左3成有多
未計港元與美元掛鈎的匯率扁值

現代各國經歷時多次金融沖擊
應對已有相當經驗
要再發生類似亞洲金融風暴、沙士、美國金融海嘯的機會低了很多

現時買樓當然要小心
計算好自己經濟能力和應對經濟變化的能力
要做到進可攻退可守

當然最好是政府能提供平靚正的住房給我們
但呢個願望似乎短期內難以達成
各位唯有自行為自己居住需要作好打算

大宅

引用:等下啦,+10年後就跌3成架啦,+不過要升左唔

原帖由 projectdicky 於 14-07-17 發表
等下啦, 10年後就跌3成架啦, 不過要升左唔知幾多先

d父母個個供完加按幫仔女上車, 又有壓力測試, 除非日本 ...
贊成(我都無樓)
午餐$30....唔知幾年后會唔會變反$25

公爵府

gigi1020 發表於 14-7-22 17:28
其實我2011年買咗收租樓,我都係咁諗,低息唔買等加息先買?!先唔好講都唔知幾時加,而到加息時係唔係真係如願可以跌咁多?老實講我又真係唔知!但我2007年自住樓細換大,2011年買多間收租,到而家己經享受緊超低利息既plan,唔使1厘,真係唔好講笑,而家真係唔多捨得賣!

gigi1020  yes  發表於 14-7-23 17:35
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

回覆:ume 的帖子

我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得賣

公爵府

引用:我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得

原帖由 BAO902 於 14-07-23 發表
我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得賣

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

複式洋房

專家唔多準

大宅

Sdchan 發表於 14-7-24 01:56
專家唔多準
專家可能有兩重身份

禁止訪問

複式洋房

泡沫隨時會爆 ... 升就真

公爵府

2024勳章

XEE 發表於 14-7-24 06:38
專家可能有兩重身份
同意, "專家" 可能會有背後有其他動機....

水晶宮

拆彈專家就叻啫,幫手引爆既就...
自由太多會令世人失去平衡

大宅

回覆:ddddssss 的帖子

回一成都大把人執貨,邊輪到你,你比兩年幾租金已經等如一成樓價,你有時間交住租等嘅話,你咪慢慢等囉

禁止訪問

回覆:BBXSP 的帖子

首頁

尾頁

跳至