自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:我的慳家日記

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

男爵府

回覆 babyballball 的帖子

早餐唔食, lunch又食埋d唔健康野, 帶蕃薯栗米三文治都好好多.健康無價, 得不賞失呀.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

加油

子爵府

bobomia 發表於 14-11-7 17:38
你可以儲4~5萬,又不是無錢,有些東西不能節省!
我說的是食好dd,搞壞自己身體,到時要睇醫生,會勁貴! ...

其實我每個月都會食返1-2餐好D平衡下既, 我唔係慳食, 真係無時間食野

子爵府

Oh!Baby 發表於 14-11-7 17:50
回覆 babyballball 的帖子

早餐唔食, lunch又食埋d唔健康野, 帶蕃薯栗米三文治都好好多.健康無價, 得不賞 ...
係工作太忙, 我無時間食野, 早餐就一定唔食, 寧願訓多陣, LUNCH有時間就會食少少, 無時間就收工先食, 收工已經天黑了所以變左晚餐, 不過我本身細食, 一日一兩餐其實已經keep左3年係咁, 身體都無病痛,touchwood呢三四年我都無病過無睇過醫生 不過食呢方面真係唔好學我, 我知唔太健康未必個個體質可以食咁少野

珍珠宮

要好有恒心,有時做野勁忙,出街用左,返到屋企唔記得

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我已經記咗10年數嘞

kkboo    發表於 14-11-7 23:56

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我都有用excel, 不過無你嗰個咁詳細

APPS開頭都有用, 但用用下開始唔記得入

同埋我錢照用數照入...都儲唔到幾多

翡翠宮

我都好想戒食茶記早餐同想帶飯,咁一日可以慳返七八十蚊!不過做唔到呢!

大宅

我通常用app,有時會唔記得

大宅

我都係由今個月開始download咗個apps,記低每天洗費,2015年目標係重整財務,儲吓錢!Flighting

kkboo    發表於 14-11-7 23:57
busymama88

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+kkboo+於+14-11-06+發表我整

原帖由 ilovematthew 於 14-11-07 發表
我由這星期限了自己早餐及午餐加埋只可用$50。 到今日為止都無超支希望可以維持下去

...
tea都過

侯爵府

BK Milk勳章

jm你地屋企好大呀
可以放到噤多貨

禁止訪問

引用:我唔食零食、返工帶飯、護膚品得幾樣仲要係

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

男爵府

畀面勳章

Haileymama 發表於 14-11-7 01:06
我都好鐘意記帳呀.
但我係電腦白痴黎,唔知有冇空白既excel表分享呢?
其實SEARCH "EXCEL 支出收入" 都有好多TEMPLATE。
我果個唔記得係邊到搵咖喇, 同呢個差唔多

http://0123456789.tw/?p=2633

不過佢仲細分好多唔同項目, 我係自己加加減減再用既

男爵府

畀面勳章

babyballball 發表於 14-11-7 03:31
之前我係T其他都post都post過,係到比大家又參考下,對我黎講呢幾年真的慳唔少,當然開源都好緊要

1)計好 ...
好勁呀
我有時都控制唔到自己, 買多左野食同化妝品, 同埋會獎勵自己

男爵府

畀面勳章

月希 發表於 14-11-7 13:42
加油...

我用EXCEL記數10年有多...由我第一日做主婦我就咁做...
10年!!!!!! 好勁呀KEEP到咁耐!!
我都係一樣呀, 2邊都會MARK低, 不過我用APP係想要佢個圖表

我都試下做預算開支, 可以睇實盤數

男爵府

畀面勳章

yellowmama 發表於 14-11-7 17:04
叻喎好過我個
我計算術極差
又吾識分析
雖然有時忍唔住買多左. 不過上BK睇JM SHARE既野都好開心.
唔一定要自己買

首頁

尾頁

跳至