自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

引用:如果有首期,可以上左車再租比人 +

原帖由 amazingbb123 於 14-12-15 發表
如果有首期,可以上左車再租比人
而家租比人要五成

珊瑚宮

someone123 發表於 14-12-15 12:13
剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實 ...
非常明白現今青年處境, 就算好克儉, 但要係25-30靠自己能力買樓絶非易事,

所以我見過數兄弟姊妹一齊供嘅唔少, 當然因此成為日後隱憂嘅仲多!!!

樓主你同男友有共識己經好好, 祝早日願望達成。

珍珠宮

畀面勳章

回覆:年輕人睇買樓

加油呀,努力

我都儲緊...儲一個月先有一萬,但樓市一日可以差50萬,有時都會灰,其實我地幸福過好多人

希望個個都上到車啦

複式洋房

啲人又叫年輕人繼續進修又叫人番工之余要 part time,又叫人將就下上樓,講就叻,世界變左都未知,日日留喺自己世界批評人,唔洗理佢地,無自信嘅人先會理人講乜

子爵府

其實樓主和你男友keep住咁,應該可以唔駛10年就上到車的,加油
我有睇你講嗰個topic,其實我覺得嗰位樓主係講緊嗰d又要享受又唔肯節憸又要住靚會所樓嘅人,唔係所有年輕人喎
我記得曾經睇過鏗鏘集,內容講有個後生女夢想做藝術家,做有關工作月入只有7000,冇$買樓,,佢可以搵多d$但就唔做藝術呢行,佢就話而家d樓太貴令佢隨時要放棄夢想,但我只覺得就算樓價跌一半佢都買唔到啦,冇可能要他人為佢夢想包底呀
而家樓價癲我認同,不過買樓與否$一樣要儲的,儲好彈藥機會嚟時就可以上了,加油

伯爵府

美之選468 發表於 14-12-15 12:32
想問: 宜家的 律師.會計師是否也不易撈 ? (無惡意)

會計師暫時OK,不過遲D大陸政策唔比香港junior上去做香港上市既大陸公司就
律師就睇下你跟唔跟到個好師傅, 不過呢行一係要好叻, 一係就要識人.

琥珀宮

回覆:someone123 的帖子

你同男友仲好生,識唸慳住洗,相信卅歲前達成買樓願望不難!

子爵府

someone123 發表於 14-12-15 12:13
剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實 ...

我都儲緊~加油!!!!

公爵府

引用:只可以講,加油努力,無謂聽連數據都無,只

原帖由 nz 於 14-12-15 發表
只可以講,加油努力,無謂聽連數據都無,只懂一竹篙打一船人嘅言論。

...
Agree
有D六、七十後自己有間窩居,就會自我感覺澎漲,以為人地租樓就係蠢、冇本事

年輕人有嘅係時間,一定等到合適嘅時候買樓!
趁後生增值自己!加油

子爵府

回覆 someone123 的帖子

加油啊

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

加油

子爵府

加油

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:eeb 發表於 14-12-15 13:56 5成等我

原帖由 bylobb 於 14-12-15 發表
等我仲以為放寬左添
你想買多幾間放租?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eeb 發表於 14-12-15 14:38
你想買多幾間放租?
放租嘅多多益善, 1間都毛駒

伯爵府

樓主, 我反而見到你每日用咁長時間坐車, 擔心你健康狀況. 如果可行既話試下轉過一間近少少既工學校, 對你身心都會好D.

伯爵府

祝樓主你同男友願望早日達成
Praise the Lord!  

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實你兩口子好叻~好識諗!

好多人畢業後出黎做野, 都會享樂下先, 但你地有哂計劃, 又俾家用。
我覺得你同你BF都好好! 好乖呀!
其實呢個世界, 咩年齡層都有廢人, 年青人中有廢青, 同樣去到成年中年, 都有廢人。根本唔關年齡事~
唔好咁介意人地講野, 可能個位樓主只係睇到部份, 無意一竹干打一船人既~
自己唔係咪得~

講真, 買樓係好長遠既事, 一住可能住返3-5-7年, 甚至住十幾廿年先有機會換樓。
我覺得唔可以只睇價平, 就上車, 要諗多少少。買層樓唔同買棵菜, 要睇好多野, 太舊既樓中間可能又涉及維修問題, 同埋第日轉手升值潛力。
ANYWAY, 你同你BF 有哂計劃, 又有穩定職業, 唔亂花錢, 好快就可以達成夢想!

Childhood is journey, not a race.

子爵府

從樓主的留言睇得出,你應不是那些JM所講的放心,我好明白,現在的年青人那種無奈,一畢業就算你好彩立即搵到份2萬的工,好彩你不用給家用還有得帶飯返公司,不用娛樂,到可以儲到首期,但之後點,當然還有人會話,做幾年野,自然會幾會搵過份好D..我想提出的問題是否一個社會要他的年青人一出來就為了買樓?(當然那些又唔去做又要買樓的不在討論入面)

水晶宮

明白,年輕人有計劃,機會留俾有準備嘅人,加油,總有出頭天!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁
23456...7

尾頁

跳至