1-3歲

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

回覆:一歲 BB 女未識坐

BB甘細個就比人打,仲要係自己啊媽,好慘啊,送BB去保良局同寄養家庭好過甘淒涼啦

男爵府

引用:BB甘細個就比人打,仲要係自己啊媽,好慘啊

原帖由 chankowing 於 15-01-08 發表
BB甘細個就比人打,仲要係自己啊媽,好慘啊,送BB去保良局同寄養家庭好過甘淒涼啦

...
今晚收工回家又見到個阿媽不斷塞粥入 BB 女口,BB 女唔願食,D 粥塞滿口流到全個口邊都係,BB 女一面被粥塞一面唔唔叫因已經喊唔到出聲,阿媽突然又一巴掌兩巴掌打落去,打到 BB 女扯曬蝦咁喊。

叧一邊廂個六歲仔冇反應,繼續攤響床上雙手不離手機打 Game,由朝打到晚功課唔做,學又唔返足,任由手册寫到滿缸紅又如何。

到 BB 女阿爸加班收工回家,一人養四口,阿媽又來發脾氣,駡阿爸今日又冇打電話催房署三年仲未有得上公屋 (舊年派了逸東村話遠唔要),已等到失去耐性要親自去房署投訴。

每晚回家都要經歷—次以上的事,發生再發生,唔知可以點做。

珍珠宮

一歲要學行了。。。。

珍珠宮

點解個阿媽可以咁大安旨意? 未識坐除左係大肌肉問題, 仲好影響佢探索
我仔都係一歲, 坐穩識爬識扶住企扶住行成四五個月, 而家唔係好肯自己行&理解麻麻我都擔心到死

男爵府

引用:點解個阿媽可以咁大安旨意

原帖由 Littlecatta2013 於 15-01-08 發表
點解個阿媽可以咁大安旨意? 未識坐除左係大肌肉問題, 仲好影響佢探索
我仔都係一歲, 坐穩識爬識扶 ...
當初佢連産檢都冇做啦,直到生出來先知性別 & 先知心臟有洞。佢可能覺得香港人咁緊張!

珍珠宮

回覆:Miss_Yellow 的帖子

有冇搞錯呀
除左唔識坐, 個b識唔識做其他野如講野, 攞玩具, 同人玩, 用食指指野, 自己楂奶樽, 自己攞餅食, 用飲管杯??

男爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由 chankowing 於 15-01-08 發表

原帖由 Miss_Yellow 於 15-01-08 發表
今晚收工回家又見到個阿媽不斷塞粥入 BB 女口,BB 女唔願食,D 粥塞滿口流到全個口邊都係,BB 女一面被粥塞 ...
其實個阿媽係咪有問題佢d仔女好慘

大宅

引用:Quote:原帖由 chankowing 於 15-01-08 發表

原帖由 Miss_Yellow 於 15-01-08 發表
今晚收工回家又見到個阿媽不斷塞粥入 BB 女口,BB 女唔願食,D 粥塞滿口流到全個口邊都係,BB 女一面被粥塞 ...
你快快報警啦,點可以甘離譜

男爵府

引用:有冇搞錯呀除左唔識坐, 個b識唔識做其他野

原帖由 Littlecatta2013 於 15-01-08 發表
有冇搞錯呀
除左唔識坐, 個b識唔識做其他野如講野, 攞玩具, 同人玩, 用食指指野, 自己楂奶樽, 自己攞 ...
唔覺可以做到咁多野喎

男爵府

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 15-01-08 發

原帖由 黃曲奇 於 15-01-09 發表
其實個阿媽係咪有問題佢d仔女好慘
精神係有D 問題,經常埋怨香港住地方細。社署有要求佢去精神科。

珍珠宮

回覆 Miss_Yellow 的帖子

其實唔多,有好多都可以一歲前做到
個阿媽同虐兒有乜分別,個b女分分鐘正常都俾佢搞到唔正常

男爵府

回覆:Littlecatta2013 的帖子

—歲只係識自己扒住呀呀聲,唔識手指指,更吾識用飲管 (係冇俾佢試)。

男爵府

引用:我b 6個月唔識坐 腳仔無力都已經轉介,佢好

原帖由 carmenchiong 於 15-01-07 發表
我b 6個月唔識坐 腳仔無力都已經轉介,
佢好明顯無去健康院檢查,會唔會連疫苗都無打呀?你話佢背部有舊野 ...
既然 BB 女阿媽當初連産檢都冇做,我有理由相信佢連健康院都冇帶個 BB 女去,因 BB 女阿媽每日都要午睡的,基本上冇時間。

其實,長期食味精對小朋友有影響。因佢個六歲仔從幾個月大已在粥裡加味精,食到現在每餐都在送裡加味精,又長期每日或隔日食花甲海產。今日見到佢在鍋裡拿住一袋味精倒,再落雞粉,鼓油。BB 女就餵食大人的咸味送,切雞,炒菜心的咸菜汁和油湯。

男爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由+carmenchiong+於+15-01-07+發

原帖由 Miss_Yellow 於 15-01-10 發表
既然 BB 女阿媽當初連産檢都冇做,我有理由相信佢連健康院都冇帶個 BB 女去,因 BB 女阿媽每日都要午睡的, ...
唉,睇到都心酸

男爵府

回覆:黃曲奇 的帖子

今日見個 BB 女背靠住物件坐在沙發上,一陣之後向側邊滑低後整個身軟攤在沙化上唔曉動了。

大宅

兩個小朋友都發展唔正常,好大機㑹係疏忽照顧做成, 需要快快𨍭介做評估, 為咗兩個小朋友, 話埋比社工聽佢地嘅發展同阿媽咁湊佢地, 等社工評估下係咪要安排佢地比人照顧啦

大宅

點解樓主你不去報警吖?!!!

男爵府

引用:點解樓主你不去報警吖?!!!

原帖由 susubu 於 15-01-13 發表
點解樓主你不去報警吖?!!!
如做到咁,我估之後一定會俾 99 一家駡成千古罪人。

男爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

所以,我只 email 社署講打小朋友的情況。

伯爵府

Miss_Yellow 發表於 15-1-13 13:24
如做到咁,我估之後一定會俾 99 一家駡成千古罪人。
但可以救到2個小朋友的話,被人鬧下我覺得值得。個bb女明顯發展有問題
我仔都1歲,扶住野已經行到
會手指指,會同我byebye,飛吻,識舉手,同請請。
問距媽咪個鼻哥系邊距會識指,簡單既指令會識聽,好似叫距拿個玩具俾媽咪呢d。

我無俾過調味距食
更加莫講話味精,除非出街食,否則我自己都唔會食味精
bb甘細,身體系未ready去分解呢d亂七八糟既野
所以個bb點解會坐都未坐得到系有原因

首頁
23456...9

尾頁

跳至