夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆:FTM想再返工嘅苦惱

既然小朋友咁細,有冇考慮在家幫人帶小朋友?你件賤佬放工前送走,唔好比佢知你幫人帶小朋友,錢自己收。
另外搵啲名目話自己小朋友要學嘢、playdate,要花錢,叫佢加碼。貌似佢應該幾緊張個仔,是佢弱點。
現在爭取時間去讀些幼兒護理課程、急救課程,這些對你這種暫時冇口碑的姨姨比較有賣點。可能是條出路,唔一定要去搵朝9晚5啲工。

伯爵府

親子王國15週年勳章

引用:既然小朋友咁細,有冇考慮在家幫人帶小朋友

原帖由 crazycarrot 於 15-04-04 發表
既然小朋友咁細,有冇考慮在家幫人帶小朋友?你件賤佬放工前送走,唔好比佢知你幫人帶小朋友,錢自己收。
...
認同,呢個香港冇餓死人,只有懶人
樓主話要搵文職,有一定學歷可以幫小朋友補習
如果冇乜特別資格,就去湊人地小朋友,湊個都應該有幾千蚊
再唔係超市收銀,乜都好

好多單親媽媽都可以擔起頭家

水晶宮

引用:在職媽有工人嘅jm,+請問你吔嘅工人邊個俾錢

原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-03 發表
在職媽有工人嘅jm, 請問你吔嘅工人邊個俾錢請?
咁問係因為我想做返嘢, c6話我如果要做嘢就要請工人, 話基 ...
你老公太過份!唔明你點解會嫁佢??

公爵府

回覆:Anastasia-sa 的帖子

聽到呢d,個心為你好唔抵,搞到個b好似距冇份咁,好自私,大家應該要分配好家庭支出

大宅

回覆:Anastasia-sa 的帖子

sorry,講灰氣説話,既然幼兒園行唔到,就只好向家用落手。

你要將果8%現金儘量留身邊,扮下儍叫衰佬同你行超市買野等佢比
錢,儘量傾向貴果啲同快用完嘅野。你可以講話邊日用信用卡有折,而且又攞唔到太重等等,當然你要先做定功課。另外,時間許可就6點先去買餸,平啲又大分啲!

又或去超市買,等佢找下,唔好理月頭定月底,用得就用!

但長遠計都係穩份工!

水晶宮

BK Milk勳章

即刻揾工
請左工人
自己有份工
吾需要靠佢時
就一腳申佢走
係咪都月月清
点解要受佢氣
加油

大宅

佢俾8%嘅4位數個range都好大喎!4千同9千都唔同洗法。同埋呢舊錢係你嘅洗費同仔嘅衫衭鞋袜,咁包唔包買餸,屋企日用品,水電煤,你娘家家用先。想幫你諗辦法都要計啱條數先!

翡翠宮

你老公都好刻薄下喎!!

乜野叫個工人係幫你唔係幫佢呀

洗完d衫佢無份著既
煮左飯佢無份食既
間屋乾淨整齊佢無份享受既

翡翠宮

同埋,想問下人工的8%即係幾多呀??

如果佢份家用同你出去做野的人工差唔多,咁當然繼續做ftm喇!!

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆 Anastasia-sa 的帖子你老公都好大男人

原帖由 Yusum 於 15-04-03 發表
回覆 Anastasia-sa 的帖子

你老公都好大男人喎!
呢d吾係大男人
大男人應該吾水个老婆做
吾需要老婆擔心屋企事
全程要話事咁解
佢呢種係自私又小家

水晶宮

BK Milk勳章

坦白講
咁情況
比我離婚算
又吾係對自己好
揾吾到錢大家一齊捱就無計
錢對我好重要
我覺得要現實少少
保障自己仲要保障小朋友

我老公揾吾多
都俾60%人工我
我自己都有錢儲下
如果吾係点做ftm

一係就爆一次
俾个最後機會
都係吾肯既
揾份工
穩定左就申開佢

禁止訪問

大宅

回覆 bongbongpatty 的帖子

寧教人打仔,莫教人分妻!

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆 bongbongpatty 的帖子寧教人打仔,莫

原帖由 Yusum 於 15-04-04 發表

寧教人打仔,莫教人分妻!
所以咪講要反抗
若果無改善
出埋最後通碟
依然係吾理既
个男人要黎仲咩呢

家下係个老婆睇e生都無錢睇呀

一係忍多幾年
小朋友返小學
但樓主有工做
只會
更刻薄个老婆

大宅

咁其實樓主2夫妻真係要好好溝通下,我覺得樓主老公應該係太大男人啫!況且樓主有信用卡係手,唔洗攪到自己有病唔睇醫生㗎!

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 苡晴 於 15-04-03 發表樓主,

原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-03 發表
嗯,我都係咁唸。
我會搵工,但想搵返住緊呢區,易D就時間湊仔,搵到先再算。
我都係住北區,我都有對仔女,亦都有工人姐姐打點屋企嘅嘢。全部都係我老公負責開支,我在職仲有問我老公攞錢
睇返樓主你回覆,我都覺得你老公講嘢好有問題,唔需要離婚,但建議你發一次圍,叫佢拎果幾千蚊自己諗掂佢,你就照返工,大家一齊唔好理。直接同佢講,對細路改姓跟我姓,佢一蚊都唔洗再出,問佢制唔制。

爆愛車縫作

大宅

佢係咪唔想你做野,我覺得有腦有良心既男人應該唔會講得出咁苛刻既條件掛?

侯爵府

8%?佢搵十萬都係俾8000
你話工人嘅費用係for仔女,咁應該邊個出?

琥珀宮

引用:在職媽有工人嘅jm,+請問你吔嘅工人邊個俾錢

在職媽有工人嘅jm, 請問你吔嘅工人邊個俾錢請?
咁問係因為我想做返嘢, c6話我如果要做嘢就要請工人, 話基 ...
而家屋企支出全部你老公比,咁你返工有收入都應負擔開庭支出,若你只是負責工人支出每月也只是四五千,都唔過份!無理由因為你去返工,你老公反而要再加重佢比屋企既支出!

你老公只係唔識表達,佢咁講野就難聽咗!

水晶宮

小朋友的童年好短的,
三年後佢都上小學,
8點幾上學,4點幾放學,
嗰時全職出去做會唔會好D?
針冇2頭利,一定要有D野捨棄。
為小朋友先忍忍佢,
你用信用卡比日常的開支,
SHOW出嚟全部都係日常的用品及開支,你怕什麼?
除非月結單SHOW的係衫呀,手袋呀,介子呀,
不然洗頭水呀,奶粉呀,尿片呀,米呀,電呀,水費呀,
佢最好出聲話你,
你就有機會講比佢知,同佢講: 你都覺日常開支大呢!
全部都係每月固定支出,家用就減左,但你又想支出細左,
係唔係唔合羅輯呀,你仲好意思話我,比著係我係你,我都會
認唔著讚吓自己老婆,咁持家有道。你反省完唔該你自動調整吓家用。

首頁
23456...7

尾頁

跳至