自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

畀面勳章

回覆:如果是自己細佬註冊(關係不是太close),會拎假出席嗎?

去啦!咁親,細佬一世人一次,唔去真係自斷關係!

珍珠宮

bb108 發表於 15-4-14 13:50
註冊那天,只有相方家人,係無親友.
我理解親兄弟姊妹都係家人

水晶宮

回覆:bb108 的帖子

結婚大事,出席啦!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

引用:我幾兄弟姊妹關係一向麻麻,有時閙吓交,平

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

恕我直言,兄弟姊妹結婚唔出席,最無面係妳父母,比人覺得佢哋教出來的仔女無兄弟姊妹情份

珊瑚宮

bb108 發表於 15-4-14 13:46
㸃解我會咁問,因為註冊那天,只有相方家人,係無親友,而我哥係算死草個D人,要佢拎假,應該都幾難,我大 ...
其實你去唔去, 完全係你嘅事, 點解要睇阿哥頭?
睇你形容, 唔見得同佢好感情啲, 似乎係唔出席嘅借口

講真兄弟姊妹感情好唔好, 係每個人要願意付出先, 個個斤斤計較, 個個有責任搞到感情唔好。

你大哥俾擺酒錢嗎? 細佬擺邊, 佢又要話事?

至於註冊後, 一家人吃大O樂都得架, 點係去唔去嘅問題?

對我嚟講真係匪夷所思。

PS: 啱先同細佬鬧完幾句, 但佢若明天結婚, 我一定唔會缺席。

wcpcelia    發表於 15-4-14 15:19

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我會去

珍珠宮

揀酒樓擺酒同住屋問題,細佬同我和阿哥意見不合
點解簡酒樓會有野嘈GE?人地係新人,人地想擺邊度,佢中2就得GA LA

BTW,如果係弟弟親口問(WHSTASPP/電話/面對面)GE我就會去
但如果係阿媽問我去NG去,又或者阿媽想我出席而NG係弟弟想我出席,總之係弟弟NG想我黎GE呢,我就NG去

用戶要求終止服務

bb108 發表於 15-4-14 13:46
我哥係算死草個D人,要佢拎假都幾難,我大嫂,我估佢未必會到

我同老公都少假,我之前都諗住出席,但因為發生左意見不合那件事,撹到好似好監介咁。

...你意思係未話...既然未必齊人, 你都唔想去了.

翡翠宮

回覆:如果是自己細佬註冊(關係不是太close),會拎假出席嗎?

睇下你想唔想架姐。註冊無咩所謂,如果擺酒就一定去

子爵府

細佬都開到口問,點解唔去?

既然關係已唔係太close, 就更加要去,
免得關變得更差。

人生大事,若親人缺席,
樓主細佬都會有遺憾吧!

珍珠宮

回覆 bb108 的帖子

去啦~ 自己屋企人~

去完你返工囉~

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一定去。點唔啱都會到。

珍珠宮

9594 發表於 15-4-14 13:57
我屋企發生過,
我係無出席佢地註冊嘅,
岩岩你段野提醒左我一件究

話說有隻大話精(NG熟GE FD)話佢媽反對佢結婚(無耐之後比人踢爆佢,原來佢媽早2年前批准佢同老公,即當時男友同居,比得你同居又點會NG比人結婚AR),所以佢婚禮上佢找左佢契媽幫佢做見證

後尾睇返佢結婚當日D相,大話精GE父母真係無出席,而佢契媽仲幫佢做埋伴娘

唉,自己結婚連父母都NG出席,雖然平時佢個人都NG方好得去邊,但都鄧佢有D可惜LOR

子爵府

回覆 9594 的帖子

同一個問題,但如果果個唔係自己親戚。係一位舊同事,咁大家關係都叫做OK....佢又係平日註冊,唔會擺酒,當日唔會影相,你地會唔會去觀禮???(佢本來叫我幫手做姐妹,但我未知日期時已經推左佢,宜家佢訂左日子係6月,但到宜家都冇同我地講)

伯爵府

原帖由 bb108 於 15-04-14 發表
我幾兄弟姊妹關係一向麻麻,有時閙吓交,平時唔會特登傾電話。之前我媽話我知細佬下個月註冊,細佬亦有問我 ...
我會去,始終是一家人

男爵府

畀面勳章

細佬結婚一生人一次都唔去?好奇點情況先會請假?

伯爵府

想生BB熱投

原帖由 bb108 於 15-04-14 發表
我幾兄弟姊妹關係一向麻麻,有時閙吓交,平時唔會特登傾電話。之前我媽話我知細佬下個月註冊,細佬亦有問我 ...
好好醜醜都去。唔為賀佢都為佢係女家面前討個彩囉!

I am Agent P

男爵府

引用:樓主問完人仲咁多解釋,係咪想搵人支持你唔

原帖由 yingdash 於 15-04-14 發表
樓主問完人仲咁多解釋,係咪想搵人支持你唔好去?
你唔想去就直接出聲,你解釋得黎,令我覺得樓主你同你呀 ...
首先我唔係要人support我唔去。重申,我原本係打算去,因為發生左令大家不和事件,有D似鬧左交,我咁問係驚到時見到面會面左左,好老實,我們一家人的而且確平常少聯絡,關係疏。因為怕面左左,先有呢個諗法。

珍珠宮

引用:下,+細佬註冊都吾去,我諗吾到理由羅

原帖由 kaka80 於 15-04-14 發表
下, 細佬註冊都吾去,我諗吾到理由羅
x2

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁
23456...11

尾頁

跳至