少年成長

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

熱血勳章

回覆:投降了!放開-棄好了

佢地一日未做人爸媽,相信佢地係吾會明白我地的

piklam1    發表於 15-5-29 16:44

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:往往做仔女的吾着急、吾着緊,其實我都吾明

原帖由 LKS媽媽 於 15-05-07 發表
往往做仔女的吾着急、吾着緊,其實我都吾明白我急、我緊佢地為乜!做左阿媽就係咁!

...
我今朝都嬲爆!晨早就鬧囡!成日黑臉,同佢講野唔應我………………之後就話應左\"唔,\"…………我話我聽唔到,就話自己喉嚨痛!

子爵府

好媽媽勳章

bobo-chan 發表於 15-5-6 15:47
我個情況與你一樣, 甚至仲差, 日日放學打機,功課求求其其, 叫佢溫下習, 佢話唔需要溫,冇內容要溫,一係打機 ...
真係睇見佢地態度,火都滾

珍珠宮

回覆:投降了!放開-棄好了

自己同仔女開火已經好好了,我要加埋亞媽。 放工已辛苦,佢由一上枱食飯就數細路……唔聽話。佢一講,個女就駁咀,真係冇好日子過。

男爵府

回覆:maggielau0705 的帖子

係,上了中學會變了很多,可以的千萬不要買智能電話及用數據,你個女性格應該跟我家小姐很相像,真很好難頂。

男爵府

回覆:enrei 的帖子

當年啊女放學就去補習社,佢地要佢做晒功課,有時間會俾啲課外練習及溫默書。
六點我地就接回家,佢就要完成埋網上功課及練琴。大約八點半就會開始幫佢再跟一次功課,因補習社一定會錯溜百出,之後就溫默書,溫書及備課,九時半睡覺,至於星期五晚對完功課佢就可以睇吓電視或玩吓遊戲。但係上到中學這個 pattern 已吾 work 啦 。

大宅

回覆 LKS媽媽 的帖子

佢有冇諗過之後可以點例如中學畢業後
Be loving, strong and true.

男爵府

熱血勳章

引用:回覆 LKS媽媽 的帖子佢有冇諗過之後可以點

原帖由 karenleaf7 於 15-05-10 發表
回覆 LKS媽媽 的帖子

佢有冇諗過之後可以點例如中學畢業後
有,之前一直話想做護士!但佢咁努力,即係吾會成事啦
尼2日我又同大女玩冷戰!當佢隱形!鬧都無謂!留返啖氣暖肚好過!多好的仲有另外2個细女陪我出去行街食野!相對细女比家姐還懂事!假日一早起身開電腦一邊聽歌之餘,還肯摺衫執拾屋企……而大小姐醒來就一直在篤電話!應該是不分晝夜的未斷過綫!吾重視呢個屋企!無責任可言!真係想佢快D搬走!無眼屎乾淨抹!

大宅

LKS媽媽 發表於 15-5-11 00:26
尼2日我又同大女玩冷戰!當佢隱形!鬧都無 ...
真係好難教, 青少期自我中心好強, 認為自己果套啱晒. 父母只係煩和唔明白佢地.

我可以點明呀, 本份唔做好, 淨係要玩機, 聽歌.
玩機聽歌以娛樂也是要用錢的, 咁d錢又可以邊度黎,
咪又係要從父母身上取,
唔好唔想明白佢地,
反而好希望佢地明白, 咩叫感恩先.

父母唔係玩吓機, 聽吓歌就有糧出, 有得比佢洗.
我們都要做好本份, 老闆才會出糧架.

piklam1    發表於 15-5-29 16:48

洋房

LKS媽媽 發表於 15-5-11 00:26
尼2日我又同大女玩冷戰!當佢隱形!鬧都無 ...

媽媽你咁激心 姐係仲好緊張大女啦
每個人都有唔同ge特性 將女兒們比較 只會令關係惡化je

伯爵府

BB_Girl 發表於 15-5-11 16:18
真係好難教, 青少期自我中心好強, 認為自己果套啱晒. 父母只係煩和唔明白佢地.

我可以點明呀, 本份唔做 ...
全對

侯爵府

引用:係,上了中學會變了很多,可以的千萬不要買

原帖由 lm251099 於 15-05-10 發表
係,上了中學會變了很多,可以的千萬不要買智能電話及用數據,你個女性格應該跟我家小姐很相像,真很好難頂 ...
智能電話係咪真的帶來好大的影響?想請教定(我仔只是小一)!tks!

我仲記得我哥个女中一時,同佢睇完一場电影,行出黎佢已收到过百个whatsapp,誇張到同佢出黎食飯,电話不離手我都即時同我老公講,第時俾个仔用手機呢样野,真係要拖得就拖,但又諗如果佢身边个个有,咁又点吾俾?各位有經驗媽媽可否指教下?tks

子爵府

好媽媽勳章

其實智能電話真係改變好多人(大人小朋友一樣)!唔係個個小朋友可以管理好自己,我個小朋友中一,電話只係玩遊戲,其它全無作用,就算屋企群組都好少睇!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

lm251099 發表於 15-5-10 19:56
係,上了中學會變了很多,可以的千萬不要買智能電話及用數據,你個女性格應該跟我家小姐很相像,真很好難頂 ...
上到中學, 好難唔俾佢地唔用智能電話, 同學之間做project會用whatsapp溝通, 又會全班開群組post功課, 你唔俾佢用咪盞嘈, 唯有唔好比佢地用D咁新款, 同埋定好用手提電話規矩.
例如食緊飯唔准玩手機, 唔准拎手機入tiolet, 訓覺時唔准拎手機入房, 定好玩手機時間表, 嚴格執行, 你一鬆左一次就好難收番.

侯爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-5-10 19:56 係,

原帖由 HappyHappyMa 於 15-05-14 發表
上到中學, 好難唔俾佢地唔用智能電話, 同學之間做project會用whatsapp溝通, 又會全班開群組post功課, 你唔 ...

子爵府

引用:做阿媽的米又心軟!點做到吾理佢!

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-28 發表
做阿媽的米又心軟!點做到吾理佢!

我覺得「唔理佢」哩招只適合用在還是兒童階段大約小學或以下,唔適合中學生,上到中學,你唔理佢佢仲開心,中學反而要睇緊些,一唔理佢地就好易被壞朋友有機可乘。

大宅

引用:Quote:原帖由+LKS媽媽+於+15-04-28+發表做

原帖由 可樂~ 於 15-05-18 發表
我覺得「唔理佢」哩招只適合用在還是兒童階段大約小學或以下,唔適合中學生,上到中學,你唔理佢佢仲開心, ...
Agreed

大宅

回覆:LKS媽媽 的帖子

我都係,所以我越黎越瘦。就痴線,睇下幾時忍無可忍打爆部電話,我死了好多細胞。

男爵府

我嗰個未夠17歲,有情緒病,已休學兩個月。又話要學日文,畀左十幾堂學費,淨係返第一堂,第二堂話攰唔返,今天第三堂,又話眼瞓唔返!我都唔知黎明幾時來......

男爵府

回覆:投降了!放開/棄好了

我件中一,有日我放病假,佢放學回來話,如果知道我在家,零願留堂!!!

首頁
23456...8

尾頁

跳至