親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

AV1S 發表於 15-5-11 10:30
咁你覺得原森林住宿方面如何?
只係睇過網上圖片,覺得好吸引,所以趁佢新開住下。我冇選擇訂家庭房,訂左全景星空房,亦都係因為圖片吸引。

大宅

Biancacheung 發表於 15-5-11 09:12
訂左都冇辦法,麻煩d囉,早上叫民宿車你去水社碼頭,再搭船去伊達邵,伊達邵搭纜車入九族,玩完九族後,行 ...

我當日係大約11點由溪頭妖怪村出發去日月潭, 民宿教我咁樣 :
先到原森林放下行李, 然後他們車我們去水社旅客中心(Free), 自己搭環湖巴士去纜車站, 坐纜車進九族, 玩完在九族門口搭17:25往日月潭公車, 會路經民宿外路口. 但因為佢附近比較靜, 所以叫我地可以在魚池大街下車用餐, 餐後佢去接我地.

魚池在街即係邊度? 水社? 有餐廳?
其實我心想玩完九族去伊達郡行老街食野後再過返水社, 但環湖巴士6點幾就無, 唔知仲有無公車, 要再睇睇先.

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

MissMaMa 發表於 15-5-11 13:28
只係睇過網上圖片,覺得好吸引,所以趁佢新開住下。我冇選擇訂家庭房,訂左全景星空房,亦都係因為圖片吸引 ...

黃慶出品都應該唔錯嘅, 雖然我未住過, 都係聽呢求姊妹有讚無彈, 自己同佢email來往又覺得佢好有耐性, 係一間好用心嘅民宿. 我都係睇網上圖片被吸引, 可惜我最想訂嘅房種訂唔到.

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅

珍珠宮

SPJB 發表於 15-5-11 13:52
黃慶出品都應該唔錯嘅, 雖然我未住過, 都係聽呢求姊妹有讚無彈, 自己同佢email來往又覺得佢好有耐性, 係一 ...
八卦一問,你最想訂邊種房?咁快冇?

大宅

MissMaMa 發表於 15-5-11 14:06
八卦一問,你最想訂邊種房?咁快冇?

我想訂兩間親子房 (星空城堡親子房 & 森林親子房), 其實森林親子房仲未整好所以無相, 但見佢文字形容巳好吸引.
24號佢只有一間森林親子, 但我地兩個家庭都有小朋友, 費事去到爭崩頭唔開心, 所以放棄親子房了. 而家BOOK左一間森林四人 (NT4300), 一間日出星空 (加一床) NT3600 + NT1000. 其實我唔係太喜歡森林四人嘅上下格床, 因為大仔話喺屋企佢巳經要訓上格, 去到佢唔想喎~咁咪叫C6訓囉. 我有諗過全景星空架, 不過要加兩床就會貴囉 NT3600 + NT2000.
民宿主人好好人, 我叫佢幫我留意有無人取消或更改, 如當天有兩間親子房馬上通知我改, 佢應承我, 哈哈!

別墅

引用:Quote:AV1S 發表於 15-5-11 10:30 咁你覺得

原帖由 MissMaMa 於 15-05-11 發表
只係睇過網上圖片,覺得好吸引,所以趁佢新開住下。我冇選擇訂家庭房,訂左全景星空房,亦都係因為圖片吸引 ...
原來我最早...我4/6住原森林....住完返來即報告!

大宅

AV1S 發表於 15-5-11 18:09
原來我最早...我4/6住原森林....住完返來即報告!
好啊好啊! 等你!

珍珠宮

SPJB 發表於 15-5-11 16:21
我想訂兩間親子房 (星空城堡親子房 & 森林親子房), 其實森林親子房仲未整好所以無相, 但見佢文字形容巳好 ...
我book的日子,城堡同森林親子房都有,但因我另一日已住清境黃慶的樹屋房,所以原森林我特意唔揀家庭房,而揀全景星空房,只因想要靚景。全景星空我加兩床,並唔係你上面咁計,不過唔方便公開價錢因為係比左個優惠價我。

大宅

MissMaMa 發表於 15-5-11 18:57
我book的日子,城堡同森林親子房都有,但因我另一日已住清境黃慶的樹屋房,所以原森林我特意唔揀家庭房,而 ...
你之前公開左啦

珍珠宮

SPJB 發表於 15-5-11 18:59
你之前公開左啦
係,要追post,細心先睇到

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+SPJB+於+15-05-10+發表因為我

原帖由 Biancacheung 於 15-05-10 發表
水社係旺大6團同旅行團必到,但我對水社呢邊麻麻,商業味太重,成條街都係手信店,做遊客生意,餐廳又係, ...
伊達郡係未即係好多小檔口嗰度呀?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Biancacheung+於+15-05-10+發

原帖由 chickenwing2006 於 15-05-12 發表
伊達郡係未即係好多小檔口嗰度呀?
如果係,真係比水社個邊冇咁商業味

我都 book 左 12/24,25 原森林,而家睇下點安排景點

珍珠宮

chickenwing2006 發表於 15-5-12 00:48

我都 book 左 12/24,25 原森林,而家睇下點安排景點
兩晚原森林?我唔敢住兩晚,我有一晚住集集或埔里

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+15-05-12

原帖由 chickenwing2006 於 15-05-12 發表

係呀!相中係伊達邵

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:Biancacheung+發表於+15-5-11+09:12+

原帖由 SPJB 於 15-05-11 發表
我當日係大約11點由溪頭妖怪村出發去日月潭, 民宿教我咁樣 :
先到原森林放下行李, 然後他們車我們去水社 ...
講真,民宿俾你呢個行程一睇就知唔掂。。。。你11點在妖怪村出發,去到原森林民宿放行李(車程起碼個半鐘),跟住佢車你去水社,已經接近一點了,仲要等環湖巴士(成個鐘先一班車),上到車去到伊達邵,再行去纜車站(行十分鐘左右),再排纜車,入到九族你估幾點了?九族門票780台幣一位,冇理由玩三兩個鐘就走?!而且入面好多野玩同睇,可以玩足一日。九族返日月潭纜車時間又早收,唔記得好似係收4點,咁樣到此一遊,入去打卡式咁玩

大宅

chickenwing2006 發表於 15-5-12 00:48

你都係12/24住原森林~~ 你BOOK左咩房呀!

大宅

Biancacheung 發表於 15-5-12 08:21
講真,民宿俾你呢個行程一睇就知唔掂。。。。你11點在妖怪村出發,去到原森林民宿放行李(車程起碼個半鐘) ...

吓! 環湖巴士一粒種先一班車? 我未睇清楚時間表呀!
其實我都覺得時間太趕, 就係因為要就纜車時間, 又怕搭纜車要排隊等好耐......

所以, 我打算咁樣, 會唔會好啲?

11點妖怪村出發, 司機送去原森林民宿放底行李後再直送往九族, 玩到5點再坐17:25往日月潭公車,

在魚池大街下車用餐, 餐後民宿來接我們. (其實我好想喺伊達邵落車行街食野, 但係夜左無哂車又唔知點返民

宿)

咁樣好似輕鬆啲, 唔駛就時間就得咁辛苦, 但係無得坐纜車囉.

去到日月潭無理由唔欣賞吓湖境嘛! 如果純為欣賞湖境, 坐纜車好定遊船好呢? 我可以安排第二朝去玩完先上

境.

另外, 清境一日遊係咪唔駛包車呢? 境點之間真係咁近可以徒步? 我知道嘅景點只有老英格蘭, 旅客服務中心,

仲有啲咩呢? 紙箱王同小瑞士花園會安排在晚上, 而青青草草會安排在第二朝 (因為要睇綿羊秀).

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:Biancacheung 發表於 15-5-12 08:21

原帖由 SPJB 於 15-05-12 發表
其實我都覺得時間太趕, 就係因為要就纜車時間, 又怕搭 ...
九族放第二日,第一日民宿放低行李後就去水社行遊客手信街,之後坐船遊晒三個碼頭,再去伊達邵掃街,坐尾班船返水社食埋晚餐再叫民宿接返去 。

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:Biancacheung 發表於 15-5-12 08:21

原帖由 SPJB 於 15-05-12 發表
其實我都覺得時間太趕, 就係因為要就纜車時間, 又怕搭 ...
日月潭買同睇同食既景點都比清境多 。
老英格蘭我只係路過外面影張相,紙箱王好多地方都有,小瑞士好細(夜晚去都得,順便買些宵夜返民宿咬),九族個歐洲宮廷花園靚好多 ~

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 SPJB 於 15-05-11 發表我當日

原帖由 Biancacheung 於 15-05-12 發表
講真,民宿俾你呢個行程一睇就知唔掂。。。。你11點在妖怪村出發,去到原森林民宿放行李(車程起碼個半鐘) ...
日月潭纜車尾班4:30(平日)

首頁

尾頁

跳至