婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

meow2013 發表於 15-6-4 09:57
1. 本身女婿同阿媽關係,無問題 (係bb未出世果時,呢個環境唔同左,有d係一定有變化)
2. 女婿出聲,佢阿媽好 ...
meow2013 講得好, 我媽都成廿幾年無湊BB, 一開頭真係洗奶樽沖涼換片都唔係好記得, 每樣野做多幾次咪又係熟返晒!!! 而家我返工我都好放心我媽幫我湊BB. 如果你想你媽一埋位就熟除非你媽係做開陪月既姐. 樓主打左一大篇我都睇唔到佢有APPRECIATE 阿媽, 反而佢就企左去佢老公果邊, 講野又自相矛盾又話層樓靠自己但係又收人錢. 真係當自己阿媽連工人都不如, 樓主阿媽真可憐

大宅

引用:Quote:ymancwm+發表於+15-6-4+09:56+我意思

原帖由 meow2013 於 15-06-04 發表
父母緊張bb無錯,外母都緊張bb,父母出聲當然無問題,但係你有無認真睇架,我講緊既係態度,
樓主老公同外母嘈既 ...
樣樣親力親為最好

有人幫手感激或者幫返佢手
幫人手就要睇下點樣幫

捐聖經去災區?捐果個以為幫到手,收到聖經既災民笑定喊好?

大宅

引用:Quote:meow2013+發表於+15-6-4+09:57+1.+本

原帖由 becomemama 於 15-06-04 發表
meow2013 講得好, 我媽都成廿幾年無湊BB, 一開頭真係洗奶樽沖涼換片都唔係好記得, 每樣野做多幾次咪又係熟 ...
咁依家女婿教返個唔熟手既外母姐

咁外母發難就係導火線

大宅

引用:Quote:ymancwm+發表於+15-6-4+09:30+99/外

咁講就唔岩啦~奶奶係你老公既阿媽,
外母係你自己既阿媽,
坐月期間,你老公辛苦定係你辛苦?
「呢度係我屋企」

撥左出去既水係收唔返

所以佢地之後既關係唔會再好

琥珀宮

又見識多一次,自己阿媽做就OK,錯都唔應該話.

如果今日個CASE換轉係99,身抱爆99,大家就會一致話身抱做得好啱,拍哂手掌,咁99都係C6個阿媽,唔駛尊重?

但C6爆外母,就唔啱?因為唔尊重?

其實有好多人唔明,有時自己個阿媽真係好煩,唔係人人個阿媽都好好架,見依度好多CASE話99管住哂,身抱無私隱,其實有好多人自己個阿媽都係咁,依D嘢唔係剩係99對身抱先會咁,有D阿媽對阿女都會係咁,只係有D人自己個阿媽唔管佢哋,自己阿媽係好但唔係所有女兒的阿媽都係好的.

如果阿媽真係做錯咗,C6出聲話係唔啱的話,咁99做錯咗,心抱都唔應該爆99,情況一樣係唔尊重.但有D人你唔出聲佢真係以為自己啱哂,包括有D99,同有D自己阿媽.如果忍到咪忍囉,忍唔到就會爆,C6同身抱都係一樣.

樓主,如果我係你,我會請阿媽返屋企,自己搞返掂BB(請人又好,自己湊又好),如果可以有錢還俾阿媽就還返俾阿媽,你今日受咗你阿媽恩惠幫你買咗層樓,睇佢性格會講足一世,一有咩事就會話︰我出過錢幫你哋,唔係你哋而家可以供得咁快?...(下刪千字)唔想俾阿媽講一世,最好還返錢俾佢.但唔好誤會,唔係叫你唔孝順,只係有D人真係想見好同住難,你得閒同阿媽去飲下茶SHOP下PING係無問題既,叫佢得閒上嚟玩外孫都無問題,但幫手甚至住一屋簷下,其實你同佢都住咗起碼十幾廿年,佢係咩人咩性格,你應該好清楚,有D人係關心你,但OVER咗會變長氣,同埋有D人係真係見到就要出聲先安落,當佢見唔到時就自然唔會出聲,大家都好過D.

樓主自己諗清楚啦.

大宅

ymancwm 發表於 15-6-4 10:32
點教先? 語氣點樣? 態度點樣?老實講再CLOSE都好女婿唔同親生仔, 如果唔係危害到BB健康安全咪由個老婆同返自己阿媽講, 有時講錯D說話就永遠有條刺, 正如你所講既覆水難收, 就係為免有呢D誤會所以最好搵自己老婆隔一隔! 就正如呢度好多JM都係, 睇99有D咩唔順眼咪搵C6同99講, 呢個先係真正既相處之道!
個老婆係屋企都可以咁樣鬧個外母, 完全真係當個外母同老婆死.

大宅

ymancwm 發表於 15-6-4 10:32
我估計女婿都一定係新手!我重點唔係邊個岩邊個錯,而係我覺得樓主從未無欣賞過自己阿媽為自己出既力,對自己付出既愛。

人與人之間一定有磨擦,點解阿媽就好似千古罪人,老公就搵唔到半點錯處呢?
莫非真係嫁左出去既女,就真係等於潑出去既水?

就算我同你不停係度嗌對或錯都無用,因為我們唔係當局者,我們完全唔熟識佢地三人既性格,
只不過我想樓主唔好唔記得自己媽媽為自己所付出既愛

大宅

tansyneko 發表於 15-6-4 10:43
又見識多一次,自己阿媽做就OK,錯都唔應該話.

如果今日個CASE換轉係99,身抱爆99,大家就會一致話身抱做得好 ...
認同。既然呢家同阿媽真係夾唔黎,我都覺得要暫停一下。
阿媽同女婿既關係等於新抱同奶奶,有d說話講左出口就記一世,
相反阿媽同個囡,無論阿媽真係幾嬲都好,最後都一定會返黎睇個囡,
呢家咪當俾個台階大家去改變一下,樓主有工人,就算無阿媽,都應該可以應付得黎,
當阿媽睇到你真係應付到,好自然佢就會放手,你估阿媽唔想得閒去飲下茶,行下街咩?!

不過記得唔好因為咁,要少左同阿媽聯絡,咁樣阿媽會誤會你有老公無阿媽,到時第二個煩惱又出現~

tansyneko    發表於 15-6-4 11:03

大宅

引用:Quote:ymancwm+發表於+15-6-4+10:32+咁依家

原帖由 becomemama 於 15-06-04 發表
點教先? 語氣點樣? 態度點樣?老實講再CLOSE都好女婿唔同親生仔, 如果唔係危害到BB健康安全咪由個老婆同返自 ...
樓主 講c6 隨口問外母點換片

鬧佢?屌佢?

本身女婿同外母關係無問題,仲係樓主兩母女中間人,女婿平時粗言粗語?

既然女婿係中間傳話人,仲要等個女教佢阿媽?

合邏輯嘛,大家?

JP930    發表於 15-6-4 11:05

男爵府

引用:我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都

原帖由 oreo20hk 於 15-06-03 發表
我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都要理,佢係錫我但唔識同人溝通,講野永遠係命令式,我同佢關係好 ...
你媽咪同我媽咪差唔多,都係較難相處,我生完搬左去佢度住,最後兩公婆都同佢相處唔到要搬,之前仲洗左幾萬裝修
我建議可以嘅話唔好叫你媽咪嚟幫手啦,相見好同住難,維持番距離你同老公同佢關係會好啲

大宅

引用:Quote:ymancwm+發表於+15-6-4+10:32+咁依家

我估計女婿都一定係新手!我重點唔係邊個岩邊個錯,而係我覺得樓主從未無欣賞過自己阿媽為自己出既力,對自己 ...
就算女婿係新手,佢要點湊,其他人理應要尊重佢既意向同決定。

衰少少講,佢死佢事,其他人跟佢意思做錯,都無得怪。

再講,父母有權出聲制止或過問bb任何野。

好多時,丈人人家亂餵bb食野,父母無權過問?

有單新聞就係婆婆同口咬碎野食食bb食固體,最後bb 中左病毒死左,係咪要到出事時先至可以出聲制止?

唔抹pat pat,搞到紅晒,又邊個執手尾?外母會? 咁點解初初唔做好佢避免問題?

大宅

ymancwm 發表於 15-6-4 10:57
樓主 講c6 隨口問外母點換片

鬧佢?屌佢?
講唔夠兩句就晒冷話呢度係佢屋企會有幾好丫, 莫非要好似你咁粗口都講埋先叫唔O岩?就算俾你講贏都好, 事實擺在眼前樓主一家而家咪面阻阻個個都唔開心囉

大宅

回覆 ymancwm 的帖子

咁又唔洗咁激動,攪到要爆粗,大家都係觀點唔同?
還是你都有經歷過?可以分享

大宅

becomemama 發表於 15-6-4 11:20
講唔夠兩句就晒冷話呢度係佢屋企會有幾好丫, 莫非要好似你咁粗口都講埋先叫唔O岩?就算俾你講贏都好, 事實擺 ...
有D說話講左出去就收唔返,咁大個人無理由唔知架?

輸打贏要最過份,講粗口就最差,傾還傾,點解要講粗口?

水晶宮

大家都突然好體諒一位唔識湊B但要爭住湊、無衛生常識、煮野難食、咩都要管咩都要話事、少少事唔順心就發脾四既"偉大的媽媽"喎.
記得都要咁樣對99呀,
99換片唔幫BB抹pat pat,唔好介意,
煮野難食,都要硬食,唔可以乍乍帝帝食埋先返屋企,
99比錢做首期,就要一世聽佢數呢筆還唔清既恩典,
佢要問長問短,問你點解咁夜返,問你買左咩返來,千其唔好嫌佢管住晒.

arting    發表於 15-6-5 17:52
tamsiusuet    發表於 15-6-5 17:17
iamlonelypig    發表於 15-6-4 23:59
小歪仔    發表於 15-6-4 22:39

大宅

回覆:坐月期間c6 同我阿媽鬧大交

其實我知阿媽好錫我,但我地性格真係唔岩,而且以前有段長時間唔係一齊住,所以關係一直唔好。c6 以前都話唔想我同阿媽關係唔好,叫我多d 諗佢好既野,話佢真係好鍚我,叫我要對媽媽好d, 佢仲會同我阿媽傾偈開解佢。其實我一早已搵定陪月,工人亦熟手湊bb, 但我知我阿媽一定會照過來,所以陪月個角色就好似重覆左, 我諗住c6 同阿媽關係唔錯,應該無問題,所以最後都係唔請,點知而家連佢地都面左左。

C6 都知自己講錯說話,已經好認真斟埋水同佢道歉,但我阿媽再拎埋層樓來講,佢都好唔開心好後悔要左d 錢,佢覺得阿媽係比錢我唔係比佢,接受d 錢係我既意思,而家拖埋佢落水,比人話靠外母,佢就更加嬲。其實係我唔好,我唔應該接受媽媽既好意,應該好似以前咁同佢保持距離.

大宅

回覆:oreo20hk 的帖子

如果你c6因為收左外母錢咁嬲,不如還返俾佢啦,咁咪以後講野都大聲d!
你認為同阿媽唔夾,少見都係好事,最緊要唔好成日嗌交。你岩岩生完b,老實講,都唔想將時間同精神浪費係呢方面,加油啦!

大宅

回覆:方方媽媽 的帖子

難係你心中,阿媽同奶奶都係同一位置嗎?感情大家都係一樣咁深嗎?仔女幫阿媽都唔岩?

水晶宮

meow2013 發表於 15-6-4 12:55
難係你心中,阿媽同奶奶都係同一位置嗎?感情大家都係一樣咁深嗎?仔女幫阿媽都唔岩?

...
係我心目中,梗係阿媽地位高D啦.但做人都要公道架嘛.
如果要老公體諒太太,咁做太太都要體諒老公.
我可以忍我阿媽,未必可以忍我99,
同樣地,我唔會要求我老公忍我阿媽的無理取鬧囉.

大宅

方方媽媽 發表於 15-6-4 13:09
係我心目中,梗係阿媽地位高D啦.但做人都要公道架嘛.
如果要老公體諒太太,咁做太太都要體諒老公.
我可以忍我 ...
對呀,但如果你老公咁樣爆句「呢度係我屋企」,咁同逐客令有咩分別?如果唔係,樓主老公都唔會針茶SAY SORRY啦~
所以我地幫自己阿媽都係好正常~不過我都再講多句~我覺得阿媽都有唔岩,
我只係執著女婿既逐客令,更何況,原來樓主一早都覺得同阿媽關係唔好,
咁就更加唔應該俾阿媽黎幫手

首頁

尾頁

跳至