自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:被蒸氣燙傷,搽咩藥膏好

尋晚full冰及雙飛人,但出顯一條紅印?咁是否搽京萬紅先會退紅印?

伯爵府

引用:有一隻叫\"京萬紅\"的藥膏,搽燙傷很有效!我

原帖由 MKma 於 15-06-20 發表
有一隻叫"京萬紅"的藥膏,搽燙傷很有效!

我上次是兩三年前在北角華豐國貨公司買的,而家唔知仲有冇得賣 ...
哩隻好好,藥房都有

禁止訪問

子爵府

回覆:被蒸氣燙傷,搽咩藥膏好?

木瓜膏

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:被蒸氣燙傷,搽咩藥膏好?

沖凍水15分鐘以上(試過無數次,未試過起水泡),再查藥膏

大宅

快d買\"寶樹堂\"萬寧,同仁堂都有賣,我親身試過碌到即刻搽,第二日只係小小紅,有d地方遲左搽有起水泡,但幾日後已經冇事

你試下搽,如果起水泡好易有\'那\'

大宅

引用:快d買\\\"寶樹堂\\\"萬寧,同仁堂都有賣,我親

原帖由 sata0002 於 15-06-21 發表
快d買"寶樹堂"萬寧,同仁堂都有賣,我親身試過碌到即刻搽,第二日只係小小紅,有d地方遲左搽有起水泡,但 ...

男爵府

畀面勳章

引用:尋晚full冰及雙飛人,但出顯一條紅印?咁是否

原帖由 ru_663th 於 15-06-21 發表
尋晚full冰及雙飛人,但出顯一條紅印?咁是否搽京萬紅先會退紅印?
嘩!見到都痛!

我都試過幾次被蒸氣燙傷,我記得用過蘆薈、蜜糖、冰、牙膏、鼓油、雙飛人、京萬紅、寶膚靈,最 work 係京萬紅和寶靈,退紅、唔會出水泡,第二日已經無乜事。如要考慮埋價錢,京萬紅 sure win.

珍珠宮

meowmi 發表於 15-6-21 11:06
嘩!見到都痛!

我都試過幾次被蒸氣燙傷,我記得用過蘆薈、蜜糖、冰、牙膏、鼓油、雙飛人、京萬紅、寶膚靈 ...
一點水就赤赤痛....剛買支京萬紅搽了,但未退紅,沒有起水泡
唔知何時好? 會唔會有印?

珍珠宮

sata0002 發表於 15-6-21 10:45
快d買\"寶樹堂\"萬寧,同仁堂都有賣,我親身試過碌到即刻搽,第二日只係小小紅,有d地方遲左搽有起水泡,但 ...
沒有起水泡,剛買支京萬紅搽了,但未退紅

珍珠宮

我之前試過, 用水沖完後再冰敷一陣, 跟住揸木瓜霜, 蘆薈等等, 無事了

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我仔早兩日拎住碗湯又係淋到隻手腫哂,痛到火燒咁,我即時用*俄術油*淋落手度,好快止痛,到夜左就用搽紫雲膏,第二朝已經冇事,冇起水泡.
<br><br>

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:不小心被電飯煲的蒸氣燙傷隻手面好痛,請問

原帖由 ru_663th 於 15-06-20 發表
不小心被電飯煲的蒸氣燙傷隻手面
好痛,請問搽咩藥膏退紅?
京萬紅。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

俄羅納英

子爵府

我上次被熱水燙到手掌背, 我係冇望住, 而我個人反應好慢,
都燙到幾耐先反應過來
勁紅勁熱冇力,
跟住沖水, 斷斷續續有30分鐘 (網上睇, 要30分鐘)
都仲好熱好痛, 跟住敷冰袋, 敷住就冇事, 一拎開就熱+瘺
情況所限, 未可以去買燙火膏, 敷左幾個鐘, 都係一拎開就熱+瘺

之後搽好普通有蘆薈成份既燙火膏, 佢寫住搽完會有冰涼既感覺, 但我都係好熱
訓教前再搽多次
第2朝再搽就開始感到冰涼
慢慢冇咁紅
幾日後甩皮
再幾日後冇事
標題可唔可以講清楚D?

點解講2個人相似要話"唔覺, 佢靚D, 佢眼大D..." 而家講相似, 唔係一樣, 唔係鬥靚

子爵府

cat姐 發表於 15-6-20 20:07
我上次又係咁比蒸氣燙到,
老公叫我唔好用水沖會起水泡,
佢幫我塗呢個好快就唔痛,

比水燙到 同 比蒸氣燙到同唔同呢?
我上次比水燙到, 上網搵資料, 反而有人話沖水沖得唔夠就會起水泡
所以我走去再沖耐D
最後冇起水泡
標題可唔可以講清楚D?

點解講2個人相似要話"唔覺, 佢靚D, 佢眼大D..." 而家講相似, 唔係一樣, 唔係鬥靚

大宅

回覆:ru_663th 的帖子

蘆薈

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:meowmi+發表於+15-6-21+11:06+嘩!見

是一點水就赤赤痛....剛買支京萬紅搽了,但未退紅,沒有起水泡
...
京萬紅要厚敷,第二日會見到顯著的功效。

我有 friend 的2歳小朋友被水機的熱水燙傷右手手臂(大面積),起晒幾個大水泡,佢已經即時去診所用生理鹽水洗傷口,搽燙火膏,但小朋友都仍然痛咗成晚,哭到聲沙。第二朝藥房一開門,佢即去買京萬紅,厚敷幾次,小朋友好快唔痛,而家見到小朋友的手臂已好返晒,無印無疤。

蒸氣燙傷比熱水燙傷嚴重,痛好多,不過只要處理得好,應該唔會有疤。

伯爵府

回覆 ru_663th 的帖子

Aloe vera gel

子爵府

引用:Quote:meowmi 發表於 15-6-21 11:06 嘩!見

是一點水就赤赤痛....剛買支京萬紅搽了,但未退紅,沒有起水泡
...
繼續搽京萬紅,搵綿花膠布封好燙傷個位,咁掂到水就唔會痛,未好返都早晚繼續搽繼續敷,直到好返就ok

我呢三個月唔知咩事,勁失暈,試過五六次燙傷,冲完十幾廿分鐘水都勁痛,搽京萬紅再敷完後就舒服好多,有兩次第二日見到有水泡,但就收左水,繼續搽多幾日就冇事

首頁

尾頁

跳至