懷孕前後

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

姐妹,放心,你並不是唯一一個人遇上此問題~嘔和被老公/99屈扮野/柞嬌。。。。
我大肚初期(8,9週開始)既不適,都被老公話我誇張問題和過份自我緊張,身邊咁多女人大肚咪又係行得瞓得食得做得。。。belebala一堆咁話我。

我一路死忍難忍到16週左右,身心非常辛苦情緒好低落,因機緣下睇左參考後,覺得唔需要自己死忍,一定要比老公知道事實真相,即使老公唔知道有幾辛苦,都應該要明白我不是扮野囉!

到老公再話我時,就狠狠爆左佢一,二獲,再比事實佢睇,之後老公至明白我非有心玩野,至開始識遷就我。。。

雖然效果非變得理想,仲係唔識各方面照顧我,但至少無左投訴我誇張,我辛苦時都識安慰2句無再話我啦!

大宅

引用:懷孕了,沒有想像中既幸福!隨著晨吐加劇,

原帖由 Emilychen005 於 15-07-12 發表
懷孕了,沒有想像中既幸福!
隨著晨吐加劇,同枕邊人既抱怨,我真係撐唔住!
我會離開佢

大宅

引用:同你老公和奶奶講,你地唔使煩了,為證明我

原帖由 candy751 於 15-07-12 發表
同你老公和奶奶講,你地唔使煩了,為證明我唔係持住大肚,我準備落左佢,大家咪唔使煩囉,以後我都唔會再生 ...
x 2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我第一胎都嘔得最勁,食咩嘔咩,返工一日去廁所4-5次嘔,跌左5-6磅,不過樓主,呢個世界上有樣野叫止嘔藥,大肚可以食既止嘔藥叫Zofran,你寫低佢問醫生叫佢開俾你,我陀三胎都有食,我感覺到既唯一副作用係少少便秘。呢個世界上好多野都有方法解決,食止嘔藥你會開心好多冇咁depressed

大宅

回覆:懷孕了,並唔開心!

去睇下中醫。。。止左嘔。。。食到野。。血糖高返都會開心D呀。有無食少少喊野止嘔?

洋房

回覆:Emilychen005 的帖子

我飲水又嘔,刷牙又嘔,唉。好辛苦!

琴日又係食乜嘔乜,最後夜晚食左一個蘋果!
今朝起身想痾又可唔出!個小掩又赤赤痛!

我都知成日食生果都係唔得糖粉過高,餅太齋,麵包都嘔,唉,辛苦呢~

洋房

我本身肥底,坐既時候個肚扎住會好痛,會唔會又係心理影響?

別墅

吓?我真係未見過啲咁嘅C6同99,冇認識又冇同理心。你同佢地講嘔係因為懷孕荷爾蒙,唔嘔就因為懷孕荷爾蒙唔夠咁個B就...佢地想你唔嘔係咪想個B有事?

你冇嘢做到,到16周開始會好啲,其間係生不如死,過咗就好㗎啦,做媽媽唔容易。

男爵府

引用:我飲水又嘔,刷牙又嘔,唉。好辛苦!琴日又

原帖由 Emilychen005 於 15-07-13 發表
我飲水又嘔,刷牙又嘔,唉。好辛苦!

琴日又係食乜嘔乜,最後夜晚食左一個蘋果!
你2個無良老公同99。。無得變
唯有當聽唔到佢地講野啦!

食下生果都ok呀!我都係咩都食唔到。。反胃反到癲。又成日口水多到嘔。。煩死。

但唯一食生果時會舒服d。不防食生果。易消化
粉麵難消化都會辛苦呀!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

瞓得好勳章

樓主,
看下你中藥得唔得,唔得可再考慮看順勢瘵法,佢有些療劑比爻肚食,食左好D ,無副作用的,你可自己上網看下

男爵府

你老公好衰!!!!!!你99又係衰, 出咩聲姐, 唔俾人唔舒服, 個個陀仔既反應都唔同架啦, 自己無野唔代表人地無野, 你可唔可以出去住幾日冷靜下? 唔好俾佢地影響心情呀

男爵府

育兒性格勳章

Emilychen005 發表於 15-7-12 18:47
你真係諗清楚 ..... 生出嚟..可能會累咗bb .. 最慘係連你C6都...

子爵府

起身食包梳打餅, 唔好飲咁多水, 坐陣先, 睇下得唔得.

另外, 下次萬一嘔完, 自己都係咁二清理下先, 等老公唔好又投訴.
至於出街, 就免得就免.

可能你地呢胎係意外, 你老公可能未有預備, 又未了解啫, 唔好怪佢.
先盡量避免爭拗, 再慢慢睇書齊齊學下 BB 野啦~

加油!!

公爵府

其實個男人咁,點做人世?懷孕只係第一波,到bb出世,只會更多爭執……懷孕時、生產後荷爾蒙改變,情緒可以好起伏,好需要家人支持,有冇朋友親戚可support到你?靠你c6,99真係唔掂……

洋房

回覆:yau_grace 的帖子

唔知係咪無點食野,我呢幾日大便好少好臭橙橙地色同好辛苦,唔知點好

已刪除用户

複式洋房

小食多餐,如果真係嘔得好辛苦就食止嘔藥啦。開頭係辛苦的,好快就過,唔好諗的唔開心野啦

複式洋房

引用:懷孕了,沒有想像中既幸福!隨著晨吐加劇,

原帖由 Emilychen005 於 15-07-12 發表
你99,c6都痴x線
大肚婆嘔係咁架啦
有啲仲誇張呀
仲要話話話
俾我c6係咁話我
我實狠狠xx佢一獲
你估我嘔我好舒服呀?
成口臭到死,又頂住
我究想唔嘔囉,頂到先得架
因住俾天收呀,咁對大肚婆
睇到火都黎,食x啦
俾我就離家出走幾日
去朋友度,住個酒店都好
等佢地驚下
如果佢地冇反應,我一定走

大宅

叻叻勳章 睛靈勳章

樓主,你嘔得咁勁同醫生講聲(輕左幾多磅),可5可以住院吊鹽水,住一/兩日院抖下(避開下99同你老公,順便嚇下佢地)!!
我之前由6wk至13wk都有嘔,但唔算好勁(最勁1日3次到,平均一星期3,4日),咁我經已覺得好痛苦,你應該仲慘-_-#
試下食清d,少油,少鹽,少份量,想食就食,唔好迫自己食野,頭3個月bb可以自給自足,如有胃氣你可以試下有汽礦泉水/soda水,想嘔試下薑類e.g冬薑,薑茶(唔係台灣果d,我見台灣果隻薑茶磚含有涼野,未必岩飲怕涼),加油,希望你快d過完嘔吐期!!

別墅

如果嘔得真係好勁,医生可以開药幫妳止嘔架。我之前因喉痛失聲医生開左隻葯叫solone 25mg每日食兩粒食四日,原來有幫埋止嘔。果几日我真係完全無嘔過。之後返去問医生,佢話依隻葯佢都會開俾d孕吐得好勁既産婦用。

首頁
23456...8

尾頁

跳至