0-6個月

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

我99係極少數支持人奶既99,我老公食人奶大我食奶粉大,自問身體好過我老公多多聲。我99一見自已身邊d姪邊個身體唔好就話人地因為食奶粉大。我同佢講我都係食奶粉大架,佢就黑面話「總知唔好食奶粉」。其實我99之所以餵人奶係因為佢以前好窮,根本唔會嘥錢去買奶粉,佢曾講過佢唔夠奶就會開米水俾c6飲。所以我c6同佢哥兩個都好瘦(兩個都12x磅左右),叫佢地增肥仲難過我減肥。我99就成日用自已餵過人奶講到幾偉大。成日話阿邊個阿媽就係唔餵人奶搞到個女身體唔好點點點(人地d女依家已經2x歲啦)。。我俾我99講到我都覺得好煩!

Ps我唔係話其他人奶媽都係好似我99咁.我自己初頭都諗住餵人奶,但一直唔夠奶10ml都冇,又可能唔夠堅持,所以餵左兩個月半人奶半奶粉我就放棄啦。

大宅

引用:我99係極少數支持人奶既99,我老公食人奶大

原帖由 Bubeau 於 15-08-20 發表
我99係極少數支持人奶既99,我老公食人奶大我食奶粉大,自問身體好過我老公多多聲。我99一見自已身邊d姪邊 ...
我連老爺都成「提」我人奶的好處。起馬你奶奶真係餵過。有勁多三姑六婆未餵過成日扮野講都搞到個人好煩。試過有人打電話黎第一句就係「點呀?係咪日日做乳牛」。 超反感。

大宅

育兒性格勳章

回覆:餵奶粉係=唔夠偉大

我識得有個人奶媽成日po自己d人奶相上fb...成日曬自己多奶又講到自己好偉大

男爵府

畀面勳章

係架,d 塘邊鶴煩到爆廠。我b 今時今日已經7m,都有人問點解唔人奶。心諗關你乜事冇奶咪唔餵lor.仲有d 人衰到話我開刀唔夠順產偉大,話我只係bb 係醫生攞出來,唔係自己生。d 人都short .石頭爆嘅最輕鬆。偉唔偉大唔係咁定義lor.

侯爵府

2024勳章

回覆 Tomiris 的帖子

完全明白.....

大宅

回覆 megaminds 的帖子

唉!!! 我同我老公都係食奶粉大姐, 點解自己個b食奶粉攪到我地好似罪人咁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 megaminds 於 15-08-19 發表

原帖由 kammy615 於 15-08-19 發表
初生要兩小時餵一次,人奶可以自己泥,過左兩個鐘啲奶仲未送到。我個仔爆喊,咪同埋另一奶粉媽問囉,點知啲 ...
我都覺醫院好似乞食,我個仔都唔知好彩定唔好彩,一出世血糖低拎左去兒科觀察,因為每日得2段時間探仔,我開刀未上到奶,阿仔無埋身過,連黃金初乳都無,第3日阿仔可以進食,佢地問都無問我已經比奶粉阿仔飲,我仔大件頭,個陣飲3安都唔知洗唔洗2分鐘,落埋格5分鐘完,連啲阿姐都話阿仔超勁,其實係個仔一直唔夠飽,好彩去兒科我唔洗乞奶粉,唔係跟我係病房真大獲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kammy615+於+15-08-19+發表初

原帖由 elaine_20hk 於 15-08-20 發表
我都覺醫院好似乞食,我個仔都唔知好彩定唔好彩,一出世血糖低拎左去兒科觀察,因為每日得2段時間探仔,我 ...
我B又係血糖低,我就生完血壓低,一離開產房姑娘就提議先餵奶粉。到俾我餵人奶,濕片數唔合格,姑娘又要我補粉。之後出院姑娘都係提我吾夠濕片就補粉,又吾覺有壓力。可能我喊過啦,佢地以為我好介意俾粉,但其實我係因為出左產房六個鐘都冇得見BB先喊!

我相信Happy Mommy Happy B, 最重要媽媽同BB覺得舒服。其他塘邊鴆,咪當佢地唱歌囉!

男爵府

我b食一餐奶粉,次次都成星期先一次大便,醫生話佢吸收曬,食得訓得就ok,我都可以俾個朋友話係嗰餐奶粉熱氣,話其實最好就轉番全人奶啦。。。

我是一隻大草蚊

男爵府

引用:Quote:原帖由+prswinki+於+15-08-19+發表我

原帖由 megaminds 於 15-08-19 發表
你盡晒力去泵已經仲勁過d人埋身啦。最無辜係泵都俾人話。大佬呀,餵緊人奶啦,點餵都關你地事?!

...
你人奶可能好少少。我因為人奶唔夠所以成日俾人話因為唔埋身,所以唔夠。其實生完後完全無晒私穩,俾咁搵人教唔同方法埋身,結果原來係硬件有問題。加上bb係細碼b,胃又細,飲餐奶成個半鐘,我埋身又試半個鐘,唔得再泵成粒鐘。頭嗰個月每日瞓3個鐘,真係人都癲。未番工已經仲瘦過未有。自問已經盡咗力都少奶,只可以餵到幾多得幾多。我只希望啲人體諒下唔係個個人都有奶同埋到身。

大宅

引用:係架,d 塘邊鶴煩到爆廠。我b 今時今日已經

原帖由 chitosefung 於 15-08-20 發表
係架,d 塘邊鶴煩到爆廠。我b 今時今日已經7m,都有人問點解唔人奶。心諗關你乜事冇奶咪唔餵lor.仲有 ...
其實人奶 vs 奶粉 就等同開刀vs 順產, 總有人覺得順產&人奶叻啲, 辛苦啲, 偉大啲!

大宅

我B今日滿月. 未生之前都好理想地試下餵人奶. 於是花咗好多錢買定泵, nipple cream, 乳墊, 上奶茶, 哺乳衫哺乳bra.

因為我有肌瘤, 見紅陣痛咗24hrsBB都無落盆,b開得1度, 最後 開刀生. 第4日先開始上奶, 但BB响私家醫院已經食慣咗奶粉, 食得好好, 一啲黃都無. 出院返家開始埋身, 再補粉, 但可能生完情緒唔穩定, 我好驚BB補完奶仲成晚要扭啜心口, 我兩晚驚到無瞓過, 最後連健康院姑娘都叫我暫時唔好埋身, 做泵媽(1日8次).

可能我真係唔够恒心, 怕辛苦, 貪方便, 嫌泵奶煩 (因為我無陪月/無工人姐姐/自己坐月) 泵咗2日(仲要補粉先够)超忙, 搞到我老公都好大壓力. 因為我要密密泵, 佢要take up其他湊B工作, 買餸煮飯家務等...睇見佢我覺得繼續下去3個人都唔開心. 於是我無再追求全人奶, 選擇了奶粉為主,人奶只食一餐(每日只泵2-3次).我覺得輕鬆晒, 仲空出好多時間自己照顧返BB, 又唔洗煲上奶湯水, 簡簡單單自己坐月. 屋企人全部支持我決定, 覺得呢個方法適合我哋情況, 咁樣維持咗4星期. BB今日滿月喇!

現在大部份人會覺得人奶vs 奶粉就等如開刀vs順產既道理. 我覺得最過唔到係自己果關啫, 我仍然都有自責點解唔堅持多24小時試順產, 點解明明有奶都唔勤力啲埋身/泵奶, 咁快就放棄?! 我知泵得少自然越來越少奶, 個胸跟本唔會谷奶, 今日已經收咗奶. 呢一刻感覺好唔捨得. 唔捨得唔係因為人奶會好過奶粉, 而係唔捨得BB埋身啜果種獨有既connection, 我好像怪自己拒絕了BB想要既那份安全感. 我自責我唔係好媽媽! 一諗到呢點我又會喊!

男爵府

畀面勳章

引用:我B今日滿月.+未生之前都好理想地試下餵人

原帖由 MUF 於 15-08-20 發表
我B今日滿月. 未生之前都好理想地試下餵人奶. 於是花咗好多錢買定泵, nipple cream, 乳墊, 上奶茶, 哺乳衫 ...
其實不用自責,產後情緒已經不穩定,照料bb 之餘,也要顧好自己身體,自己健康才有力氣照顧bb, 加油

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 elaine_20hk 於 15-08-20 發

原帖由 candiceLingLing 於 15-08-20 發表
我B又係血糖低,我就生完血壓低,一離開產房姑娘就提議先餵奶粉。到俾我餵人奶,濕片數唔合格,姑娘又要我 ...
我無野,無理過啲人講咩,我夜晚生,要到第2晚先睇到仔,都心掛掛架

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我B今日滿月.+未生之前都好理想地試下餵人

原帖由 MUF 於 15-08-20 發表
我B今日滿月. 未生之前都好理想地試下餵人奶. 於是花咗好多錢買定泵, nipple cream, 乳墊, 上奶茶, 哺乳衫 ...
我記得你另一個post,你自己揍B真的很了不起!都是那句:happy mommy happy b. 養足精神陪BB成長,BB一樣會有安全感!

複式洋房

我都係因人奶問題搞到有些產後抑鬱;我唔明白,生完身體咁差,常常在泵奶和瞓覺之間作出選擇。你鐘意唔瞓餵奶、泵奶是你的事,我坐月想晚上好好睡一睡,難道有錯嗎?

無奶就比人話唔夠勤力,我個仔早產,一出世就住20日兒科,無得加唔識埋身,日日上去醫院,又未買齊嬰兒用品,成日出去買,加上奶少,泵極得50ml,好辛苦

D人話你個bb早產,要食人奶,我好大壓力,成日為奶糧而哭,搞到產後抑鬱

男爵府

好多人得一套公式架啦,結婚一定要生仔,有左一定要生,唔生就你有問題,生仔一定要餵人奶,最好做ftm,你唔跟呢套公式就你有問題,完全唔會代入人地嘅情況去諗去判決,我都好討厭呢啲“偉大嘅媽媽”

大宅

引用:我都係因人奶問題搞到有些產後抑鬱;我唔明

原帖由 monsoon21 於 15-08-20 發表
我都係因人奶問題搞到有些產後抑鬱;我唔明白,生完身體咁差,常常在泵奶和瞓覺之間作出選擇。你鐘意唔瞓餵 ...
JM 你已經好努力喇, 奶量真係有太多因素影響, 可以好好照顧BB令佢健康長大, 已經好偉大! 家家有本難諗的經, 個個人既身體條件同家庭狀況都唔同, 沒有最好, 只有最適合! 為咗人奶/奶量/邊個偉大啲/邊個辛苦啲/犧牲多啲...而困咗响死胡同好唔值得.

我自己都曾經在休息vs人奶之間爭扎過, 最後我用cost effective / productivity 去說服自己放低人奶, 專心湊好BB, 花多啲時間關心BB情緒變化同需要, 已經好忙, 無暇在响人奶事件上鑽牛角尖!

大宅

回覆:開不了口 的帖子

同意。其實呢d人係想人地肯定佢地的個人選擇。人地做第二樣就話人錯。呢幾日睇呢度的留言令我開心返好多

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Cant agree more ,d人奶媽朋友成日覺得自己係神 好威咁

首頁
23456...12

尾頁

跳至