夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

賭係好難介到,我老公又係非常喜歡賭嘅人,輸的錢仲多,但每次輸完佢都話後悔,而我就每次都安慰佢話輸咗就算了,只要下次唔好再賭,啲錢可以再揾過,嗰刻佢會感到老婆好好,但過一排又賭過,只係賭細啲,我現在已經冇過問了,因知佢改唔到。

大宅

回覆:amkiki 的帖子

原諒佢要佢願意比財政大權你控制,唔可以比佢太易提大量現金....但長期係咁唔知佢堅唔堅持到,唔靠佢同時自己keep好自己錢。。。打死都唔過佢手。。。再睇下佢有無誠意改,唔洗太快決定,時間可以證明

男爵府

撐住!

大宅

回覆:C6去賭輸晒所有錢,一舖清袋

大宅

沉迷賭博,好難一時3刻改到、jm, 你要為呀囝同自己著想

複式洋房

賭錢吸毒冇得救,快快解決啦

大宅

樓主,佢講到要冷靜,即係都知道好大件事,依家有好多團體係會幫助家庭成員介賭引,我認為你現在要冷靜,要有同理心去關心佢(如果你係接受佢肯去改的話)。依家佢會好迷惘最易做錯事就係呢一段時間(包括自殺)!家庭冇分絕對的對錯,只要你依然想有返個家就要行出第一步去支持佢介賭,除非佢唔聽及對你有暴力行為,如果佢係有改過嘅心,作為老婆係要支持佢,就算有家人及其他人喺你面前種傷佢,你都要保護佢,俾機會佢,近來好多家暴及自殺新聞,原因係最初時,當時人得不到另一半支持及愛佢,所以會有一些人做出儍事!介賭好夠人話難,原因所有人都基於理性去睇,賭性難改,賭仔不可信等等!但係又有幾多個可以用愛去感動對方呢?好多人只睇表面,而其實最想要唔要個家係你自己,人言可畏!過程係有點辛苦,但如果你肯為個老公,而佢又肯改,肯接受輔導,咁又為何要行到咁極端?如果佢已經知錯,而屋企又放棄做,你係咪想你老公一嘢就清晒袋?跟住新聞又多單空中飛人呢?樓主,你要嚐試用愛去令佢改變,而唔係用硬道理去令佢再受折磨!我相信你肯好言好語同佢講:你係我老公,也是孩子爸爸,我們日後就依靠你,依家你有問題只要你肯去改,我同個仔都會支持你,出面嘅人點罵你,只要你肯回頭,我同個仔係會好愛你支持你,我們就去搵輔導去幫助我們,只要你唔會再賭,我都係咁愛你!樓主,如果你係你老公,你會點?有危就有機,呢個係上天俾你們一家嘅考驗,只要你好好把握到,我相信你們一家經歷過這件事後,會更幸福快樂!切記!改善過程必會有起有落,只要堅持,定必有好日子!祝你成功!

大宅

引用:賭係好難介到,我老公又係非常喜歡賭嘅人,

原帖由 wong333 於 15-09-10 發表
賭係好難介到,我老公又係非常喜歡賭嘅人,輸的錢仲多,但每次輸完佢都話後悔,而我就每次都安慰佢話輸咗就 ...
你真係一個好老婆,但我同自己講左,如果佢有下次,我一定會走。

大宅

引用:樓主,佢講到要冷靜,即係都知道好大件事,

原帖由 OliCash 於 15-09-10 發表
樓主,佢講到要冷靜,即係都知道好大件事,依家有好多團體係會幫助家庭成員介賭引,我認為你現在要冷靜,要 ...
謝謝你。

複式洋房

回覆 amkiki 的帖子

賭仔真的不可信...朋友曾經歷, 佢屋企有$自己同佢還過. 最後都係一次又一次去借去財仔, 仲背住我個朋友同朋友既朋友借$ (因為佢自己既朋友已借無可借), 最後傷人心地離婚, 因為驚連累自己屋企人. (boiling point係財仔追到上屋企先知佢老公用佢老豆個地址借財仔)

大宅

畀面勳章

引用:回覆+amkiki+的帖子賭仔真的不可信...朋友

原帖由 Optimisticcat 於 15-09-11 發表
回覆 amkiki 的帖子

賭仔真的不可信...朋友曾經歷, 佢屋企有$自己同佢還過. 最後都係一次又一次去借去財仔 ...
嘜可以用父母地址借錢咩?佢唔係業主,啲債佢還唔到咁點?

公爵府

好難改

複式洋房

回覆:開開心 的帖子

佢都同我朋友屋企人住,所以都係佢住址,不過之後我個朋友太嬲踢左佢出街,但of course 收數都係上佢地屋企。佢老公連份工都冇埋

首頁

尾頁

跳至