跳至

首頁

尾頁

大宅

只係無知問下, 如果開間細細地餐廳, 自己做又得唔得?

複式洋房

三伏 發表於 16-1-7 01:34
只係無知問下, 如果開間細細地餐廳, 自己做又得唔得?

我估賺到份人工多啲
但時間就長

大宅

agneshong 發表於 15-11-12 10:58
我老公喺加拿大長大,上年返過黎搵工先,佢而家只係搵到2份part time,要勞力,有幾日仲要由朝早10點到零晨1 ...
請問你們年紀大約是幾多? 因為我兩公婆都4字. 只不過為左亞女才考慮, 但而家要移民加拿大好高門檻.

大宅

1219mimi 發表於 16-1-9 16:22
我估賺到份人工多啲
但時間就長
請問如沒有福利, 睇醫生要幾錢. (一般傷風感冒)

別墅

引用:Quote:1219mimi+發表於+16-1-9+16:22+我估

原帖由 三伏 於 16-01-09 發表
唔包藥,每次大約cad50-60

如果普通傷風感冒,可以自己買藥食!

大病要去醫院,另計。

大宅

uki 發表於 16-1-10 09:10
唔包藥,每次大約cad50-60

如果普通傷風感冒,可以自己買藥食!

我上次上過睇醫生連配藥,配藥我已經去cosco道配,都要成 1400港紙

大宅

我算是幸運的,來Markham一個多月就找到一份採購工作,但在華人公司打工,最低人工,只有以前香港25%的人工,而且無有薪假放,手停口停,好處是仲是返5日工,weekend仲可以陪下小朋友,來這裡有得必有失

大宅

WillJuneBB 發表於 15-9-19 19:42
係香港做左15年文職,
已過來個半月,連初級文職都揾唔到

半個月好少事,我朋友同我講十年前佢都 hea 左一年,讀下書先搵到野做,我係香港做開建築專業人事,有Chartership, 拎埋加拿大 institute 牌,send 親 cv 去 apply 只係最低fresh grad職位都無回音

別墅

回覆:有點氣餒了。。。

其實喺加拿大開daycare (official 同unofficial)都頗好賺,主婦可以考慮

大宅

moonmoon8814 發表於 16-5-12 23:43
其實喺加拿大開daycare (official 同unofficial)都頗好賺,主婦可以考慮

但係米要上返 d course 先做得?

民房

依定我都驚搵唔到野做,我本身學歷好低的

大宅

回覆:有點氣餒了。。。

我諗住等仔仔讀完小學就會一起回來定居。到時我都40中了,應該好難搵工。我而家剛建立自己生意,希望到時會帶埋番嚟繼續經營就會有穩定收入,都係之前有朋友回流教我。

大宅

TeriAnla 發表於 16-5-19 01:52
我諗住等仔仔讀完小學就會一起回來定居。到時我都40中了,應該好難搵工。我而家剛建立自己生意,希望到時會 ...

我都諗過做生意,但一直打開工,又唔識點做,又唔知個邊有咩商機,又無禁多錢......

複式洋房

portercat 發表於 15-9-19 23:24
說真話,整個加拿大的工作、發展前景其實係差!失業率係香港的兩倍

呢度做工,香港人(或者整個亞洲地區的 ...

9個月了,我朋友仍然搵唔番老本行,entry level都唔請!中層管理層只請晒d白鬼西人

佢唯有呻苦⋯⋯
一個以前跨國企業的香港區域總監,睇過千名下屬的廣告界高層,竟然要淪落到做零售 sales, 真係預料不到

別墅

portercat 發表於 16-5-24 10:39
9個月了,我朋友仍然搵唔番老本行,entry level都唔請!中層管理層只請晒d白鬼西人

佢唯有呻苦⋯⋯
所以移民前,必須要調整心態。

複式洋房

佢對腳一踏入加拿大前,老早已調整心態,但問題係:加拿大完全搵唔到食,入不敷出!
min pay工作維持不到基本生活。
返工由朝企到晚,身心交瘁

佢話就算點欺騙自己話加拿大空氣點好,生活點悠閒....都冇用
積蓄燒不到幾多年......

有幫佢搵吓d進修資訊

子爵府

好媽媽勳章

三伏 發表於 16-1-9 16:38

我記得OHIP唔包藥費(定包好少), 有次睇皮膚科, 我比左差唔多成百蚊藥錢...
但已經係十幾年前0既事, 唔知而家係咪仲係咁

大宅

portercat 發表於 16-5-24 10:39

佢唯有呻苦⋯⋯

我系香港做shop manager (零售)初初來到亦做番sales (第一份工比min pay 好小小).之后亦做過管理層,但由于自己英语不是太好,(要每星期用電話開會)壓力太大,prefer 做名牌sales.若做到最出名個幾間原来收入都吾錯。(我之前做過一間,加埋commission 有時重多過以前HK 收入)但呢度做sales 系由朝企到晚,辛苦錢,但名牌commission 高,所以亦值得,可以有得博。
當然一般商場做sales 只系min pay .一定维持吾到基本收入。

大宅

wgcw1210 發表於 16-5-24 22:10
我記得OHIP唔包藥費(定包好少), 有次睇皮膚科, 我比左差唔多成百蚊藥錢...
但已經係十幾年前0既事, 唔知而 ...

Yes .而家一樣,我亦試過,有次睇醫生,開左包藥一佰八十多元,我同d staff 講我冇medical plan ,最后佢比左一樣效用但平好多(好似三十多元),所以我而家每次同醫生講定冇medical plan (之前我做part time ,有d full time 做了幾個月又轉工,所以從来未claim 過medical)

別墅

portercat 發表於 16-5-24 18:40
佢對腳一踏入加拿大前,老早已調整心態,但問題係:加拿大完全搵唔到食,入不敷出!
min pay工作維持不到基 ...
呢個係事實,所以要預多💰,希望在加拿大頭幾年唔駛太徬徨

首頁

尾頁

跳至