自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 myaisha0435 於 15-10-30 發

原帖由 狐朦 於 15-10-30 發表
我諗樓主係想隻手鈪完整地留底記念。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:婆婆在醫院病危,手上玉鐲.想除下留念..怕逝世後更難除

我婆婆走時都無除下,因她好鍾意

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

回覆:channin 的帖子

明白你嘅諗法,其他人嘅話不要太上心!親人快要離世係傷心,但都有好多其他事情要處理!唔係要由朝喊到晚先叫傷心嘅!
見步行步呀,自有安排嘅,加油!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我都想到...有人覺得我似在謀財但不是你無

原帖由 channin 於 15-10-30 發表
我都想到...有人覺得我似在謀財

但不是
我明你。 加油。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:channin 的帖子

大宅

回覆:婆婆在醫院病危,手上玉鐲.想除下留念..怕逝世後更難除

樓主,好明白你,當年我媽走,有位長者話除左佢,等玉鐲帶走媽媽既病,當時心亂,情急下,打爛佢,而家好後悔,正如你講,媽媽好鐘意隻玉鐲ga
如果樓主真係想除,搵個膠袋套住婆婆既手先取,因為滑D,比較易。
又如果都係怕婆婆痛,等到咩咩先試呢個方法。
ps 殯儀館用呢個方法幫先人帶玉鐲的

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

明白你傷心難過,自己都要take care,或者等婆婆真係走咗,叫殯儀啲人幫佢除手鈪得唔得?

我要記得幸福......

象牙宮

2024年龍年勳章

唔知講咩好……

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 狐朦 於 15-10-30 發表我諗樓

原帖由 nsychristy 於 15-10-30 發表
玉觸一隻,使唔使貪丫,咁涼薄既 d人
係囉!講嘢完全無同理心,好恐怖!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我都想到...有人覺得我似在謀財但不是你無

我都想到...有人覺得我似在謀財

但不是
唔使理人講乜,自己問心無愧就可以啦!有啲人諗嘢係用小人之心度君子之腹嘅

子爵府

回覆 channin 的帖子

明白架, 不過都係等之後先會好d

伯爵府

引用:婆婆在醫院危在旦夕,手上有隻玉鐲,之前她巳

婆婆在醫院危在旦夕,手上有隻玉鐲,之前她巳想除出留比家人,當然自己點除都除不出.事情亦不了了之.

現在生 ...
試下輕輕在婆婆耳邊說我現在同你除下玉鐲, 嘗試請佢放鬆, 應該可以除下, 當年我婆婆在彌留之時, 我都系咁同佢講, 好容易便除下, 現在玉鐲仍放在盒內, 因為想留下紀念, 唔會賣亦唔會配帶, 明白你心情。

另外, 若不能除下, 你到做事既時候同殯儀既人士講聲, 佢地會幫你除下, 交還給你。

水晶宮

樓主,明白你心情。

唔洗理d無謂人點講。

希望你可以完整將隻玉鈪除出黎保留做記念。

子爵府

當年我婆婆去世時手都有隻玉鐲, 跟左佢幾十年, 最後唔知點處置, 但作為後人, 想留一點親人既近身遺物作為紀念, 絕對理解

子爵府

2024年龍年勳章

試下隻手套住個透明膠袋,超市裝水果個款,跟住照平時除手鐲咁除,小心除會好滑唔好跌爛隻手鐲

大宅

明白你的用意,我外公走之後,佢留低既物件每一樣我都覺得好珍貴。雖然唔知點幫你,但樓主,祝福你們一家

水晶宮

QQfishma 發表於 15-10-30 08:05
D人諗野好古怪!

咪係囉

真係咩人諗咩野~

子爵府

要留唯有亨爛佢

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

揸油有無試過?

首頁

尾頁

跳至