自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆:成日話學校勁操TSA, 點解無家長公開邊間學校

govt school 係普及教育。私校唔係個個有能力讀,亦唔係一定被人收傢嗎。

他朝君體也相同。他朝有日話要跟大陸,連pe 都要考核。如果有tsa 毫無問題,咁應該全部私校都跟。若果edb 真想為大家子女好,定期檢討,以正視聽,何需忌諱?難道連檢討和調查的勇氣也没有?蟻民真的多少少行出來要求正視濫做tsa 的guts 也设有?又要跟politics 扯上去解釋社會上可能存在傷害兒童求學的不良風氣! 真莫明其妙!

伯爵府

我仔小三時有通告有兩日放學要操,但好多家長話放學要學野,有好多人都無去操,學校又無咩喎!

伯爵府

回覆:成日話學校勁操TSA, 點解無家長公開邊間學校?

Bk好多人仔女超叻又話淺又剩,田生都錯咁多

男爵府

TSA 是一個考試用以評核學生水平,有存在價值,問題是有某些學校過份為這考試操練學生,如真有其事,教育局有責任了解,因為TSA原意也不會是想增加學生和家長壓力。教育局亦有責任想辦法解決問題,當局有權了解學校的功課量,多少是操TSA卷,亦可游説學校改變其做法。如仍然沒有效,唯有改用其他方法。在教育局立場而言,設立TSA考試是最方便和快捷方法評核學生程度。

男爵府

教育局不能單單說TSA有存在價值就可了事,他們必須尋求方法幫助各方人士即學校、學生和家長,斷然取消TSA或堅持以現行方式繼續也不是一件好事。

珍珠宮

畀面勳章

引用:我仔小三時有通告有兩日放學要操,但好多家

原帖由 MrsWong 於 15-10-31 發表
我仔小三時有通告有兩日放學要操,但好多家長話放學要學野,有好多人都無去操,學校又無咩喎!

...
既然係咁又何需多此一舉
要開操
今天有自然下年都有
慢慢就要求要返

珍珠宮

畀面勳章

引用:Bk好多人仔女超叻又話淺又剩,田生都錯咁多

原帖由 A_lcy 於 15-10-31 發表
都唔會派卷睇答案又無得睇分
你做學生唔會講唔識
唔驚做多份課外活動咩

侯爵府

畀面勳章

MrsWong 發表於 15-10-31 01:40

...
Of course this approach is better, because parents can choose to stay, then parents can help their children to avoid excessive training. Some schools put whole TSA mock paper as homework which they have to submit. The workload of TSA may be in addition to the usual amount of homework.
My kid's school gave 2 whole pieces of TSA (chi, math) for a weekend. The amt of other hwk was not less though.

珍珠宮

畀面勳章

引用:教育局不能單單說TSA有存在價值就可了事,

原帖由 ajfamily 於 15-10-31 發表
教育局不能單單說TSA有存在價值就可了事,他們必須尋求方法幫助各方人士即學校、學生和家長,斷然取消TSA或 ...

既然有學校加深課程
要跟tsa教課
教局要以正視聽
唔一定取消tsa
當然班家長係怨恨功課量大
伸然到tsa上

伯爵府

引用:Quote:原帖由 MrsWong 於 15-10-31 發表我

原帖由 tomatoMM 於 15-10-31 發表
既然係咁又何需多此一舉
要開操
今天有自然下年都有
學校出通告前都估唔到咁多學生唔操,又點會多此一舉。我仔間小學算操得少,三年級一次,六年級一次,未試過攞TSA卷返屋企操!

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tomatoMM+於+15-10-31+發表既

原帖由 MrsWong 於 15-10-31 發表
學校出通告前都估唔到咁多學生唔操,又點會多此一舉。我仔間小學算操得少,三年級一次,六年級一次,未試過 ...
就係講緊有無需要為tsa做準備
教局講無需要多此一舉
咁點解係都要開課
你間學校自由參與
亦有學校規定留堂
已經講明有學校想操要操
而家個焦視就係想正視問題

大宅

由小一開始,書單列明要買一些TSA補充練習, 而這些補充練習就是平曰功課的一部份,咁算唔算操練?

到了小三,除上述外,書單又列明要買一此TSA模擬試題的補充練習,而這些練習,會在課堂時大家一起做,咁又算唔算操練?

係無特別回校或加時操卷!但加了在平曰的功課到~ 明明功課少啲,大家就多啲時間玩! 用了平曰的上課時間講解和做卷~明明 上課時間充裕啲,教學就可以趣味啲,大家都輕鬆啲!

有人話小朋友認為TSA 好淺,校內試仲深!
係……可能校內試真係比TSA深,但有冇諗過,如學校將曰常課程因應TSA的程度和形式而再教深啲,而校內試卷也因此而加深啲,咁操校內試得啦,真係唔洗操TSA 架!

小朋友日日返學放學做功課,TSA 明明滲入課程功課測考中 >> 但學校真係無操卷!
小朋友日日都食嘢又飲嘢,鹽油糖明明滲入食物飲料中 >> 但我真係無直接放鹽油糖入小朋友口!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:gemiling+發表於+15-10-30+21:21+救

原帖由 ngokwan 於 15-10-30 發表
呢個原因,有D嚇人吧。
TSA 已經好淺,如何超出學生可應付的範圍?
你真係有睇過呢2年d小三tsa問題?

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:gemiling+發表於+15-10-30+21:21+救

原帖由 yauman76 於 15-10-31 發表
反對TSA嘅可以揀讀呢D學校, 咁咪人人happy囉.
唔係人人有錢讀

男爵府

成日都家長話,我屋企有三個小朋友,侄仔小三,侄女小六,我女中一,我問過佢哋考TSA點,阿女話易爆,侄女話考完都唔知,侄仔仲未考TSA,佢哋學校一星期返早兩日15分鐘操卷。 佢學校出名多功課,十一樣GA,但佢基本6點就做曬功課。 七點溫好曬書,日日八點半瞓。 佢都話操TSA卷仲易過小測。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:Quote:原帖由+chan803+於+15-10-30+發表呃

原帖由 jolo 於 15-10-31 發表
亦都有學校操 tsa,......
亦唔好諗住,個個家長都會推個仔去參加好多補習班。

...
點解要我?

乜我有否認過有學校操TSA咩?

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jolo+於+15-10-31+發表亦都有

原帖由 chan803 於 15-10-31 發表
點解要我?

乜我有否認過有學校操TSA咩?
你依幾日咩多?

幾風涼下!

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:Bk好多人仔女超叻又話淺又剩,田生都錯咁多

原帖由 A_lcy 於 15-10-31 發表
最搞笑有人話,個仔考完話好淺,近乎全班滿分!
跟本 tsa 唔會派番比學生,唔知點解咁勁知咩分呢?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:Quote:原帖由+chan803+於+15-10-31+發表點

原帖由 jolo 於 15-10-31 發表
你依幾日咩多?

幾風涼下!
我一路都係話我囝囡間小學無操同埋問過佢地亦唔覺考TSA有乜壓力....

有幾風涼呀?

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jolo+於+15-10-31+發表你依幾

原帖由 chan803 於 15-10-31 發表
我一路都係話我囝囡間小學無操同埋問過佢地亦唔覺考TSA有乜壓力....

有幾風涼呀?

首頁
23456...8

尾頁

跳至