論盡家傭

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

回覆:PonyMom 的帖子

其實1200至1700 我唔介意佢玩電3,只要我bb 安唔餓親同有換片就得。
執房,摺衫,熨衫,分類,洗廁所,抹窗,真係唔洗做...
媽咪都係話一個月抹一次窗同半個月洗一次廁所真係好夠,媽咪話我同我歌都係咁大,完全無菌反而冇咁好,地就可能改次1星期拖2次。
被提醒嘅仲有抹爐頭同抽油煙機,媽咪話2至3日一次就得。
所以我自己覺得還可以。
感謝大家教導同意見,3歲睡前沖涼冇得改,我仲有咩應該要注意??

複式洋房

回覆:我呢個時間表係咪好過份

最新 12月後時間表
12月前我會在家一起照顧bb,照顧bb嘅事會盡量自己做,工人主力做家務同比時間工人同2個b 培養感情同關係。總之親子嘅事我都會盡量自己做,因為我好驚bb唔痴我。

0700-0730 起床及梳洗,洗衫(2分鐘)
0730-0800 煮早餐及叫孩子起床
0800-0830 孩子換衫及食早餐
0830-0900 送返學
0900-1200 買餸,涼衫
1200-1700 照顧嬰孩
1700-1900 自行安排
1900-2000 煮晚飯
2000-2045 食飯及倒垃圾
2045-2110 替孩子沖涼
2110-2130 洗碗(3大2 小的碗)
2130-2200 沖涼瞓教

洗bb衣服自行安排(都係洗到2月姐,bb半歲後衣物同大人一齊洗)
隔日吸塵
隔日抹爐頭及抽油煙機
每星期換床單
每星期拖地2次
每2星期洗廁所
每月抹窗

衫一定要1200 前涼,因為屋企人會去涼衫竹到拎返啲衫著去返工,一來家人返工要穿制服,另外唔好左住涼衫竹啲位,孩子返學都有校服換,所以要早涼衫,等啲衫有足夠時間乾,所以洗衫涼衫要按時間。

摺衫,熨衫,分類,入櫃,執房完全不用做

複式洋房

星期一至四
1200-1700 照顧嬰孩
1700-1900 自行安排

星期五 (媽咪放假,不用再照顧bb)
1200-1900 自行安排

星期六
0900-0930 起床及梳洗,洗衫(2分鐘)
0930-1700 家務及照顧2bb
1700-1900 自行安排(必須涼衫)
2110-2130 洗碗

隔日吸塵
隔日抹爐頭及抽油煙機
每星期拖地2次
每2星期洗廁所
每月抹窗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:最新+12月後時間表12月前我會在家一起照顧b

原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表
最新 12月後時間表
12月前我會在家一起照顧bb,照顧bb嘅事會盡量自己做,工人主力做家務同比時間工人同2個b ...
咁都ok慢慢調節啦

水晶宮

babiiyuky 發表於 16-2-9 00:16
不過你個job oder form會寫哂咁多人落去…有經驗既分分中都say no,始終你揀人,人亦都揀你…4大2小未必個 ...

樓主係5大兩小,
我諗冇邊個工人會肯做!

樓主揀工人時, 工人亦會揀僱主.

水晶宮

flying0310 發表於 16-2-9 12:08
星期一至四

昨天係一個時間表, 今日仲整多兩個出黎.

真心覺得你而家點樣 plan 家大半年之後的時間表都係多餘的.

你請到工人先至算啦.

你講到你屋企人唔介意做番平時自己做的家務, e.g. 收衫, 及唔熨衫.
你地肯做, 只因現在冇請工人,
當你地請o左工人之後, 個心態自然有變,
尤其係生完仔之後, 好多思維唔同晒架.

複式洋房

回覆:birdbird 的帖子

另外2個時間表工人係輕鬆左,可以細仔睇左先。
其實我真係覺得工作量唔多,只係因為有1200至1700嘅空窗期先被逼請工人,其他家務我自己日日都做緊,如果咁樣都係太多,我覺得工人太懶。
講實際啲就係送小朋友返學,買餸,照顧嬰兒5小時(呢5小時唔洗再做其他野),煮晚飯,洗碗,洗衫,涼衫
其他野都唔洗日日做,甚至唔洗做,我覺得工作量真係唔多。

係咪會變心態我唔知,但我肯定我哋唔想工人入自己房,仲要各自買個衣櫃比工人熨好摺埋放入櫃,所以自己去收衫應該會持續,
至於熨衫,首先要有個人買熨斗,就算係,最多都係熨3歲b 嘅校服。

我屋企係有少少奇怪,當季衫唔會入衣櫃,因為衣櫃小,放左另一季衫就已經冇位😅😅

大宅

引用:另外2個時間表工人係輕鬆左,可以細仔睇左

另外2個時間表工人係輕鬆左,可以細仔睇左先。
其實我真係覺得工作量唔多,只係因為有1200至1700嘅空窗期先 ...
不如請個姨姨幫手算啦…你個情況咁樣…真系未必有工人肯做…仲要屋企有老人家…冇經驗既有機會做既,不過都系騎牛搵馬…加上你媽咪點同佢溝通都系一個最大問題

珍珠宮

其他唔評論,每天一定要拖地和洗厠所,屋企咁多人,地和厠所一定污漕,要養成工人每天清潔的習慣!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表

原帖由 babiiyuky 於 16-02-09 發表
不如請個姨姨幫手算啦…你個情況咁樣…真系未必有工人肯做…仲要屋企有老人家…冇經驗既有機會做既,不過都 ...
你係指媽咪唔識英文,佢唔識廣東話? 定其他溝通問題?

大宅

引用:Quote:原帖由 babiiyuky 於 16-02-09 發表

你係指媽咪唔識英文,佢唔識廣東話? 定其他溝通問題?
系丫…如果你媽咪識英文就冇問題…

複式洋房

回覆:karshing 的帖子

係咪我對洗廁所嘅理解同大家唔一樣???
我一年前未搬出去,5 大1小,都唔會日日拖地同洗廁所,我知媽咪有洗,但都係2星期次。
個個都返工,返工10小時,瞓教7小時,個廁所真係唔係成日有人用。。。。
你哋洗廁所嘅意思係咪簡單洗下,20分鐘攪得掂果種???

講講下,我屋企好似唔夠乾淨咁,冇日日洗廁所,冇日日拖地,窗一年都未必抹到3次

請姨姨仲難啦!

複式洋房

回覆:babiiyuky 的帖子

4個月有我全天候係屋企惡補佢2個,再唔得用 translate app. 家務4個月應該上手,都應該有一定溝通默契,始終4個月喎。
其他溝通就再一步步黎,只要佢煮好晚飯,我媽就唔會再攪工人姐姐

水晶宮

會跟足時間表做家務的工人做事唔方醒,
醒的唔需要時間表 (仲要有 3個)

祝你好運.

複式洋房

我媽只係5x 歲,有返工,唔洗工人姐姐照顧,應該未算長者掛

複式洋房

時間表係一開始比佢跟,佢初黎到都要知道屋企大概點運作,運作暢順後會自己修訂,但初初黎到真係連時間表都唔需要? 我聽講個個新請工人都會比時間表。

複式洋房

工人真係唔好醒聽教就得,我寧願慢慢教,所以唔會要賓賓,同一屋簷下,我要個蠢而聽教

大宅

引用:時間表係一開始比佢跟,佢初黎到都要知道屋

時間表係一開始比佢跟,佢初黎到都要知道屋企大概點運作,運作暢順後會自己修訂,但初初黎到真係連時間表都 ...
其實我都冇set到時間表比佢…如果樓主覺得冇問題既未ok囉…我地都系比下意見…始終工人是你的…我地只系講下我地既經驗…不過大前提,你要先請到肯負責5大2b既工人…

大宅

引用:工人真係唔好醒聽教就得,我寧願慢慢教,所

工人真係唔好醒聽教就得,我寧願慢慢教,所以唔會要賓賓,同一屋簷下,我要個蠢而聽教

...
其實菲同印都有好,相反都有唔好…
近排果單虐初生b案都系印姐…
而且請印一般agent費比菲貴,而且冇得direct hire…加上印姐衛生意識比較差…

複式洋房

回覆:babiiyuky 的帖子

感謝你嘅意見,我都知請姐姐係撞彩,但綜合身邊朋友意見同經驗,覺得indona 彩數好似高啲。
本地完約工人真係好串? 佢哋要係14日有新僱主真係咁容易??
因為佢哋要14日有新僱主,所以我唔明點解佢地串得起,可以解釋一下嗎?

首頁
23456...8

尾頁

跳至