自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:樓主,你當媽咪係小朋友咁湊你會感受到理解

原帖由 Tangbee11298 於 16-02-11 發表
樓主,你當媽咪係小朋友咁湊你會感受到理解到佢所需,希望樓主媽咪病情減慢,我朋友媽媽嚴重個隻,又唔喜歡 ...
我會呀!有時自己又控制唔到自己情緒,今日佢咁我都明佢已漸漸變小朋友!

子爵府

回覆:今日個心好痛

好多謝你地咁多位,其實真係好擔心佢有情緒病!有個咁嘅病我相信我媽咪係難受,佢唔想累我地但又控唔到,其實我都有個女,點解都唔明佢點諗,好自責,不過我知就算點都係事實,我只希望令佢開心d

男爵府

引用:自從媽媽退休後,以為佢可以享福,點知無耐

原帖由 yukiyukipang 於 16-02-11 發表
自從媽媽退休後,以為佢可以享福,點知無耐就確診柏金遜症,行路已經去到制唔到,腳無力,手又控制唔到,眼 ...
要多做訓練,唔好怕就唔郁瞓喺床,只會更加差

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

加油

伯爵府

yukiyukipang 發表於 16-2-11 22:40
自從媽媽退休後,以為佢可以享福,點知無耐就確診柏金遜症,行路已經去到制唔到,腳無力,手又控制唔到,眼 ...

樓主, 見到你啲問題比較鎖碎, 我唔想記住再集合一齊回覆, 所以, 只係好粗淺咁見一個覆一個.

我係一個單親爸爸, 仔仔十一歲大; 同時都要照顧一個有多種老人病, 亦有腦退化嘅媽咪. 我媽嘅情況都不遑多讓.

其實, 有啲病未有得醫嘅話, 我地不妨往另一方向諗, 例如......點樣可以盡量保持/挽回 "生存" 質素. 就您呢個留言, 都起碼有幾點可以考慮.....

>>>行路已經去到制唔到,腳無力,手又控制唔到
我媽咪對腳都冇力嘅, 佢呢十年來, 跌過好多次了, 有時坐低咗都會起唔到身. 我地一方面幫佢補充食物營養, 再比一啲中藥補品佢食; 另一方面, 喺廁所等等地方, 加扶手; 喺企缸放張櫈等佢可以坐住沖涼; 出入口加鋪防滑地毯. 其實, 需要啲咩附助設施, 或者用品, 係可以向好多機構請教嘅; 如果冇記錯, 一線通平安鐘都有人可以幫忙提供呢類資料, 另外, 有一啲非牟利嘅護老機構, 都可以. 其中用品可以包括......助行架(坐喺度, 踢腳行行下嘅)可以練腿力, 又可以扶住行, 行得攰又可以坐下.......如果好多時間都要瞓床嘅, 又可以考慮一啲特別嘅床褥, 或者一啲特別嘅床, 同埋起落設施. 仲有, 針炙呢, 推拿呢, 呢啲都可以幫到手嘅.

>>>眼又時常流眼水!
我媽咪都有呢個問題, 醫生檢查話, (唔記得咗)淚線定淚管塞有問題, 跟住幫我媽咪喺面上按一下, 即刻流好多淚水......去睇睇專科吖, 可能只係小問題來架咋.

>>>今日我話佢食完野就要咩出聲叫我啦!唔好手多多,佢話隻手唔係我控制到,喊加話想死!如果真係想知佢實時情況, 一部 web-cam, 或者一部視頻 baby monitor 就可以幫到你了.
反而如果怕佢有咩事, 出唔到聲, 平安鐘, for 緊急事件, 當然有用啦; 一個鎖匙扣形嘅防狼器(一掹就會大叫嘅), 要來召喚屋企人, 好好用架.

>>>話想死!
呢樣, 識都唔教您啦. 但係, 情緒支援都好緊要, 尤其是做仔女嘅, 邊個鍚佢, 邊個唔錫佢, 佢會唔知咩? 所以, 多啲鼓勵, 多啲支持, 多啲幫助, 多啲有講有笑......我身為一個男人, 亦同樣有潔癖, 一聞到臭味仲會即嘔; 但係佢失禁時, 都係我(戴晒手套等等)或者仔仔(11歲咋), 幫佢拖地嘅; 我媽都試過偷偷地喊, 大家都心酸, 大家都難受架, 不過, 回心一諗, 佢又幫我抺咗幾多年 pat pat 呢? 我又幫仔仔抺咗幾多年 pat pat 呢?

咁多年喇, 總結一句經驗 : 只要有足夠嘅智慧, 就已經可以解決好多嘢; 更何況, 呢場仗, 無論人力財力, 仲有你三個哥哥一齊幫手架嘛!

番茄炒蛋    發表於 16-2-12 10:01
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

男爵府

祝褔

子爵府

好媽媽勳章

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:yukiyukipang 的帖子

祝福你同伯母

伯爵府

yukiyukipang 發表於 16-2-11 23:18
我一啲都唔孝順,我係ftm, 幸好有三個哥哥睇住!剛請了工人,我有潔癖,講真,老人家真係污糟d, 我有時好怕 ...

>>>我有潔癖
口罩, 即棄手套, 仲有其它嘢, 都可以幫到你. 即棄手套仲可以比你拎住件嘢食, 反轉隻手套, 包住件嘢食, 等老人家拎住來食, 就算佢冇洗手, 都唔怕啦.

>>>同佢去廁所見佢摸到廁所就好驚又話佢
免沖水洗手液, 消毒搓手液, 消毒噴霧(for噴物件), 仲有好多嘢, 都可以幫到你地.

>>>叫佢食慢啲都係想佢好,佢唔聽我又好鬼嬲!
理得佢啫, 只要你學咗啲基本急救技巧, 佢唔哽親就得架啦.

>>>我都認同我呢個做女好差,我好想幫佢,但我知呢個病只會折磨佢!
希望您可以多啲運用智慧, 幫佢手打呢場仗. 唔好因為佢嘅病, 連你都要受折磨!

>>>平時死慳住帶大我地,點解個天唔比佢享福!
單親版好多媽咪都話 : 帶大小朋友已經令自已感到好幸福了, 相信好多普通媽咪都會咁諗 ! 您媽咪心中富有嗎 ?

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

yukiyukipang 發表於 16-2-11 22:40

物理治療可以改善的
當然好睇個治療師有無料
我見好幾個人有改善&良好進展
加油

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

聽到都心痛

大宅

引用:好多謝你地咁多位,其實真係好擔心佢有情緒

原帖由 yukiyukipang 於 16-02-12 發表
好多謝你地咁多位,其實真係好擔心佢有情緒病!有個咁嘅病我相信我媽咪係難受,佢唔想累我地但又控唔到,其 ...
有無入d 病人小組,柏金遜有個會,裏面有好多資料,好似唔同藥既效用, 佢地會分享。 另外我知而家政府會資助做手術,當然呢個係大手術,但係等過來人分享會安心好多。

丫, 有樣好緊要,我知有d 藥會影響情緒,甚至令人性情大變,要留意。

加油

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

樓主: 加油!(除咗呢句,我已經唔知講咩好

大宅

回覆:pprlala 的帖子

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

樓主加油﹗伯母加油﹗﹗

男爵府

想生BB熱投

加油!我家中都有親人身體唔好長期係床,見到佢咁都辛苦加心痛,但多得我兩位舅母悉心照顧

伯爵府

BK Milk勳章

加油

子爵府

引用:Quote:yukiyukipang 發表於 16-2-11 22:40

原帖由 酸棗仁 於 16-02-12 發表
講問補充營養同中藥會係邊種呀?我地買左啲單車比佢郁下對腳,工人都一日帶佢行兩次,我明我自己情緒都唔好!我會改變我諗法!

大宅

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油呀
我爸爸媽媽年紀都大, 佢地身體又差左, 我都好擔心

首頁

尾頁

跳至