自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主,當破財擋災,人冇事就算了。

以後見到呢啲奇奇怪怪嘅人,就儘量避開。我有時揸車見到前面架車左右擺/好似舞龍,我都會離開佢幾架車位,要保護自己呀!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 MrsWong 於 16-02-12 發表你

原帖由 Lenatsang 於 16-02-12 發表
原廠已經講了整來也無意思,需要劏車
唯有當破財擋災

大宅

引用:Quote:原帖由+Lenatsang+於+16-02-12+發表

原帖由 Bcjb 於 16-02-12 發表
你去睇C+ 醫生,攞勁多病假紙。政府有個不論過失的援助基金,但要有到警處落口供的record. 你上網search 下 ...
謝謝你,攞了假後,需要真正的放假嗎?唔好意思,我較無知識這方面!謝謝你

伯爵府

回覆:新正頭,今朝我架車比車撞

嘩。claim不論過失。
不過真係好慘。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Bcjb+於+16-02-12+發表起碼三

點解要三年,我仲諗住一年咁上下。

另外我暫時無咩痛,睇醫生應講咩?要睇急症嗎?
我比人撞,我有全保,對方認數但要claim 保險,整車整了四萬幾,我自己保險賠佐整車錢先。我地整個司法程序已超快,可能我成日聯絡到個交通警,佢好快幫我搞掂,3 個月內已完成出信告對方,對方上庭認罪,出告票。有佐法庭出的報告,才可以開始向對方保險公司索賞,因我地由自己保險公司去追對方保險公司,所以前後2.5 年先完成所有手續攞噃錢。你搵律師又多佐從手續,3 年走唔甩。如自己小額錢債追起碼五至七年。
你睇c+ 醫生都得,最重要係要有醫生紀錄過你有交通意外。當然政府醫生有說服力d. 但政府醫生未必會比sick leave 你。你睇c + 話腰骨痛,脛骨痛等等,一定要有這方面的record. 有經驗的醫生會問埋你邊到痛唔痛等等,你有懷疑要講定,有少少痛等等。

但如你打算庭外和解,就不可以比警察知你睇過醫生。因睇醫生定為有人傷亡,是不能庭外和解的。如你決定claim 對方保險,就可以去驗傷

珍珠宮

見佢神志不清,我會立即開車兼報警,唔會夠胆泊留架車。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Bcjb+於+16-02-12+發表你去睇

謝謝你,攞了假後,需要真正的放假嗎?唔好意思,我較無知識這方面!謝謝你

...
不用真正放假,只是政府給你的援助金係安病假比.你攞十幾日就十幾日的援助金

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主:你有無個儍佬電話?你要打俾佢叫佢一定要盡快通知佢的保險公司,因為係佢的保險公司賠俾你的!

大宅

慘。。

伯爵府

Lenatsang 發表於 16-2-12 13:40
醉駕保險不賠

那我告上法院,也無用了,律師費都白比
唔一定不賠
因為佢係3保
如果有人受傷的話
保險公司依然要賠第三者
但保險公司可以全數再向司機追討
所以你盡快報保險同睇醫生

大宅

回覆:Bcjb 的帖子

謝謝你的寶貴意見和分享

我地只買了三保,他們不會幫我們索償。要自己處理,現在車會total lost ,因為傷了大陣,維修最少15萬,二手價值只有8萬,所以他們說整了也無意義。

若果金額多於30000,係不能從事小額錢債,我地索償金額最少係車價8萬,所以應該會區院處理,那到時應該前後不只等五年了

大宅

引用:樓主:你有無個儍佬電話?你要打俾佢叫佢一

原帖由 echoo 於 16-02-12 發表
樓主:你有無個儍佬電話?你要打俾佢叫佢一定要盡快通知佢的保險公司,因為係佢的保險公司賠俾你的!

...
那個傻佬,我無他電話,有都唔敢揾他,他不是傻咁簡單,似有背景人士,我唔敢私下惹他

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唯有諗好彩人無事

大宅

回覆:Bcjb 的帖子

謝謝你,一陣放工就去睇私+醫生

公爵府

樓主你同你老公身體有無事啊?
我之前撞車係咁易撞到 chok一chok 我條腰到歪左 依家手尾好長 我見你張相撞得都好西利下 個衝擊一定好大 建議你睇下腰頸有無歪到 依d野唔係馬上見到日子一耐先知 我個陣就係以為chok一chok姐無事 依家長短手長短腳頸又成日痛腰又係 過左咁耐想追都難
小心身體

bulubulu    發表於 16-2-12 21:53

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

引用:樓主你同你老公身體有無事啊?我之前撞車係

原帖由 skyfree333 於 16-02-12 發表
樓主你同你老公身體有無事啊?
我之前撞車係咁易撞到 chok一chok 我條腰到歪左 依家手尾好長 我見你張相撞 ...
你當時有無邊度痛?但我現在就無咩嘢,所以我話睇醫生都唔知有咩講?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:謝謝你,一陣放工就去睇私+醫生 +

謝謝你,一陣放工就去睇私+醫生
要claim 佢就要去政府醫院先

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Lenatsang+於+16-02-12+發表

原帖由 LedTV 於 16-02-12 發表
要claim 佢就要去政府醫院先
10日後你去私家無問題

別墅

真係撞得好金,好彩人無事

首頁

尾頁

跳至