自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我大仔廣華出世,37週5日見紅入院,無肚痛,住一晚,俾人叫出院。回家過了一晚,第二日晚上始有d有規律嘅肚痛,早上再入院。未穿水,於是醫生人工穿,吊催生針。姑娘都話穿水後24小時之內要生到,否則危險。點知吊藥令我大痛咗好幾個鐘,連姑娘都話d藥落得太勁要調細d,其間坐過fit bal 幫助宮頸開,姑娘又勸我打止痛針,但12個鐘過去,宮頸只開了三度。姑娘又話我矮,bb有七磅,會好難生,有機會開刀。我當時第一胎,當然唔想開刀啦。然後,忽然又話b b心跳差,即時簽紙緊急開刀。前後只用了十分鐘,阿b出世,好在有好大聲咁喊。嚇死我。但我個傷口好大,出院後有血水滲出,到私家醫生道清創,無麻醉,整返d血水出來,搞咗成個月先好番。
生第二個,決家去私家了。反正都開刀。
所以生仔真係搵命博,在公立真係睇彩數,我就覺得醫生姑娘都幾好,只係開刀手1勢就一般。

男爵府

好媽媽勳章

Mmrs 發表於 16-5-14 01:47
樓主你小朋友幾大?如果係頭骨問題,可以搵個真係有料既頭骨醫生按番正頭骨幫助頭部血液暢通番腦部血管,問 ...

我小朋友而家7歲幾,謝謝妳!! 有冇資料可以比我參巧?我成日覺得係前額問題。

男爵府

引用:好恐怖,好驚,睇到好想喊我預產期係下星期2,

原帖由 Jaszeki 於 16-05-14 發表
好恐怖,好驚,睇到好想喊
我預產期係下星期2,好想縮沙唔生啦
咁就唔好再睇啦!你邊間生啊?我個陣都係睇bk睇到失眠,又睇埋d易生偏方,仲要臨到見紅都仲未諗清楚自己想點!你到時順其自然,做媽媽辛苦一次,到呀b大d叫佢錫返啖媽媽包你咩辛苦都唔記得!

汁定走佬袋,作動去醫院,痛就要求笑氣止痛針,有唔對路要搵姑娘,記得要食野,唔可以太飽但肚餓會無力生!加油,到時上黎報喜啦!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 16-5-14 01:31
唔咪呀話,佢地識唔識架? 竟然可以一連拉斷兩個b

我個女只係拉傷左但無骨折,果個媽咪係我平時黎產檢時大家成日見面有打招呼就唔太熟,佢果B早我個女一日出世…佢見醫生同我講完就即刻話我知佢個B直頭拉斷左條骨…我當堂比佢嚇親!我直頭覺得有無搞錯…明知BB咁脆弱點解D助產士可以對DBB咁粗老

李豆豆    發表於 16-5-14 10:48

伯爵府

回覆樓主:

我2胎都瑪加烈。大仔見紅入院咩都無止痛,齋痛左38個鐘,比其間唔比食野飲水。開到8度,叫我試柯,無力。再等終於10度,再試柯,醫生話bb心跳減要剪大啲吸出嚟,佢剪完我痛到大叫到我諗10樓都聽到。搞一輪先吸到阿仔出嚟,我個時129磅,阿仔成8磅。生完縫針流血過多要输血,仲要過2次床先到病房,我一日一夜唔郁得,換巾都係屋企人或啲阿嬸等閒嚟下我。第二日傷口發晒痰腫晒,要插尿喉放尿。第三日先郁到身去廁所。我係一個小許潔癖既人,個三日真係生不如死。一起身去廁所沖左成個鐘,傷口腫晒又大大條m巾夾住。住左9日先出院。好在阿仔食得瞓得又易湊。

伯爵府

晴朗ma 發表於 16-5-14 00:23

講開廣X,我都有個慘痛經歷,大約7年前,我生大B嗰陣,早上9:00 ...

我囡7歲,我們生果期剛剛出生率高,我在威記生,又是生不如死,我由穿水入院到生得出個BB足足用了40個小時,當時又痛又凍又口喝又冇得瞓,產房又冇位,好後期才可以落產房聞笑氣止下痛,等到發燒都未開到10度,到開到時已無體力生啦,出盡力也要靠吸管幫手吸出來,幸好無印。生前果40小時真係好難頂,口喝到死都唔飲得水,只可以用棉花在咀唇上印濕少少咀唇,生完問姑娘我飲得水未,佢就比返剛才掉了舊棉花落去果啖水我飲,天呀,唯有照飲。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

feifei_baby 發表於 16-5-14 00:42
我就係咁,零晨時份冇咩點check,我第一胎冇經驗,淨係喪痛,但又怕嘈住人訓死頂,到護士一check bb已經要 ...
我同你經歷好似,唔想嘈到人,自己痛,護左黎一check,生得。過床、直接落產房,冇產房,直接係走廊生。但助產士好好,知我失血,提醫生搵個高級醫生,幫我再做多次聯針。

我從冇機會用任何肯痛方法,之後都冇。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

晴朗ma 發表於 16-5-14 00:23

講開廣X,我都有個慘痛經歷,大約7年前,我生大B嗰陣,早上9:00 ...
小孩子情況應該跟生產時經歷冇關吧,我朋友私家生都有吸,頭型仲要拉長左少少,佢醫生話正常。幸好痛會過去,好好訓練小孩子,會有進步。

曾經我都覺得仔有讀寫,我地請教兒科醫生,醫生反應係叫我地唔好標籤佢, 有冇都好,做父母,教囉。
之後我地要求佢每日寫少少字,一個月到,都開始見到佢有少少進步。
加油,慢慢教,有進步的。

侯爵府

我未生過,呢d經歷真係好恐怖,,,,
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

男爵府

引用:本帖最後由 晴朗ma 於 16-5-14 00:24 編輯

原帖由 晴朗ma 於 16-05-14 發表

聽到都痛
我係瑪加烈生重要係交更時間冇姑娘係附近,又痛到轉唔到身去按鐘,不停出力叫,到姑娘入黎話開始BB出緊唔一早叫,我心想有力叫一早大聲叫啦。

男爵府

李豆豆 發表於 16-5-14 01:24
睇到都覺得痛

其實我陀時都怕個b太大難生(我順產),所以盡量少食長胎野

係呀,BB太重好難生,我第一個6磅超易生,第二個7磅係要出力好多。
:wave:

子爵府

回覆:講開生仔,我都有個慘痛經歷

聽到都驚

複式洋房

回覆:講開生仔,我都有個慘痛經歷

無知一問,點解等生個時唔可以飲水?

用戶要求終止服務

想生BB熱投

我琴日預產期啦。。。都無反應。催生期成二十四號先有,我個bb仲要七磅幾。我又瘦。本身已驚生唔出睇完哩個post 更驚,好想bb快d出黎唔好再大落去

水晶宮

我生細仔在威爾斯生完好辛苦好痛好攰、叫學士聯下體好痛手勢好差聯左十幾廿針,點之惡夢開始,高級護士來見到我下面說聯得好肉酸,之後2個哈哈笑!
要我𠝹開再聯,我say no !覺得好冇尊嚴說好痛,肉酸由佢,想大喊但好攰!之後她們恐嚇我話真的好肉酸一定要再聯,你唔好扭計!下面乾哂好難受!一來一回有4X針!!好嬲,但冇想過投訴!

eggcake    發表於 16-5-15 01:30
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

回覆樓主:

由其係第1胎,你叫啲護士同你check度數,佢地成日都講,第1胎唔會咁快開哂架
起碼10個鐘,所以如果有啲人係待快開哂既 就會好"呢hea"

珍珠宮

rabbitmic 發表於 16-5-14 01:17
睇完呢個鋪,覺得自己冇揀錯開刀生,第二日已經落床唔使食止痛藥

我也覺得這樣,其實開刀對bb安全些,而且傷口一定有,只是上些還是下面,我情願上些(只是近毛毛處),我第二天也可落牀和很有胃口了!

大宅

引用:Quote:rabbitmic 發表於 16-5-14 01:17 睇

原帖由 Moonlight819 於 16-05-14 發表
我也覺得這樣,其實開刀對bb安全些,而且傷口一定有,只是上些還是下面,我情願上些(只是近毛毛處),我 ...
各媽媽好勁。我2胎都因為好驚,開刀,私家,過程和經歷不說,生後成日覺得“早知就順產啦“,好似“偉大“啲,又對小朋友好啲。但睇黎都不一定。

男爵府

回覆樓主:

身同感受。。我隻仔都8磅6。。。生到暈低咁濟。。仲要一出黎,我同阿仔,齊齊發燒
好悶呀...

首頁
23456...10

尾頁

跳至