自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

以退為進!
對方知你越緊張,越想知的態度就越對抗,
大人可以向後行一步,免迫到大家入牆角,
最後,得到的可能會更多。
媽媽加油!

侯爵府

引用:Quote:AngusPakYau+發表於+16-5-22+08:32+

原帖由 TakMei 於 16-05-22 發表
初時系好聲好氣講概,講講吓佢好似覺得我唔知點咁,跟住就黎料啦!

佢以前俾我罰佢跪左五個鐘佢都唔肯同 ...
jm你小心啊,台灣之前有個小朋友扭計喊好耐,喊到猝死

侯爵府

引用:Quote:strawberrylai+發表於+16-5-22+09:26

原帖由 米豬蓮 於 16-05-22 發表
要講重點,好似拎住包餅喊既,同佢講係咪你想食餅又開唔到所以唔開心丫,不如我地一齊去搵方法開包餅好無 ...
同意
聽好多講座都係教要代入小朋友既情感

水晶宮

4歲,玩緊遊戲,吾答個問題,咁小事竟然搞到咁大,跪喊足5個鐘。媽媽問題大過小朋友wor。

侯爵府

引用:Quote:momoakira+發表於+16-5-22+08:42+轉

個問題係佢超級硬頸,佢已經喺度玩緊遊戲,只係想教識佢分啲數字,佢話佢識嗰個字點樣講,但係佢唔講比我 ...
下次同佢講爸爸有排先返到,媽媽知你好叻叻既,你一定識既,不如你偷偷地話比熊熊(是但一隻公仔啦)知啦
如果佢肯做,就當佢啱啦,你話媽媽問下熊熊先,係喎,熊熊話你啱左喎,係6喎,之後獎個貼紙比佢又好,獎佢玩多十分鐘又好

我見好多幼兒輔導都會叫小朋友將唔想話比大人知既野,話比公仔知的
我唔知有冇用,但你可以試下,你小朋友仲細,要哄架

公爵府

回覆樓主:

其實你小朋友嘅硬頸係遺傳自你啊,你地咁樣硬碰硬只會兩個都受傷

我同阿女(3歲)都係硬頸人,有時佢好硬頸我都忍唔住要比佢更硬,我好明你感受,因為你想俾佢知道佢硬頸係無用,等佢唔可以因為硬頸而食住你,但係對硬頸嘅人其實都係唔work,你見佢跪5個鐘都唔屈服你就知啦,真心,不如你試下嬲完一陣之後,攬住佢錫,解釋俾佢聽點解你要佢做嗰樣嘢,大部分硬頸人係受軟唔受硬架,你回想下你細個你係咪咁?

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 16-5-22 10:52
4歲,玩緊遊戲,吾答個問題,咁小事竟然搞到咁大,跪喊足5個鐘。媽媽問題大過小朋友wor。

睇清楚晒我寫啲咩未啊,唔好亂up

男爵府

sfuhsg 發表於 16-5-22 10:56
下次同佢講爸爸有排先返到,媽媽知你好叻叻既,你一定識既,不如你偷偷地話比熊熊(是但一隻公仔啦)知啦
...

多謝妳,下次會試下

男爵府

nightingale 發表於 16-5-22 10:58
其實你小朋友嘅硬頸係遺傳自你啊,你地咁樣硬碰硬只會兩個都受傷

我同阿女(3歲)都係硬頸人,有時佢好硬頸 ...

果次係第一次同佢抄大鑊,之前真係唔知佢可以咁硬頸。佢老豆係軟概,所以教野留比佢阿爸做。果次抄完之後有改善,不過可能時間耐左又忘記了。

男爵府

sfuhsg 發表於 16-5-22 10:48
jm你小心啊,台灣之前有個小朋友扭計喊好耐,喊到猝死

喊喊下自己又會唱歌,唔會好大問題。我又冇打佢

公爵府

如果識未算,
唔一定要讀既,
佢唔讀係做唔到你要求,
但唔代表佢唔識,
小朋友有邊個未同父母作對過吖

男爵府

liuliu 發表於 16-5-22 10:47
以退為進!
對方知你越緊張,越想知的態度就越對抗,
大人可以向後行一步,免迫到大家入牆角,

即係?可否解釋多少少?

公爵府

TakMei 發表於 16-5-22 11:11
果次係第一次同佢抄大鑊,之前真係唔知佢可以咁硬頸。佢老豆係軟概,所以教野留比佢阿爸做。果次抄完之後 ...

加油呀,做虎媽唔易,但我明白都係想仔女好,俾多啲錫錫同攬攬佢,我覺得會有幫助! (我細個時好想媽咪攬攬我,佢係比較嚴厲,好少咁樣表達佢嘅愛)

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:AngusPakYau 發表於 16-5-22 08:32

初時系好聲好氣講概,講講吓佢好似覺得我唔知點咁,跟住就黎料啦!

佢以前俾我罰佢跪左五個鐘佢都唔肯同 ...
跪五個鐘??幾多歲

男爵府

維港 發表於 16-5-22 10:02
媽媽本身性格強硬火爆,長期FTM去湊小朋友,到最後只會兩敗俱傷!悲劇故事
...

I'm not FTM.

男爵府

TakMei 發表於 16-5-22 08:28
今朝叫佢讀啲數字俾我聽,明明識個 '6' 字,點樣都唔肯讀俾我聽。而家坐係到喊左一個鐘都唔肯講
...

點解要用對付呢個詞語呢? 他是你的寶貝,不是敵人呀!可能我會錯意,但樓主如果以對付的心態同小朋友相處,小朋友也會以同樣方式對你,最重要是他不知道這是不對的,以後人際關係相處有問題比識吾識6同9大得多了。

男爵府

回覆:點樣對付好硬頸嘅小朋友?

點解要迫佢?將心比己啦,讀書係重要,係大人覺得姐,小朋友淨係想玩,唔好迫佢做一個木頭人,人話乜佢就做乜嘅人

試下用遊戲方式去溫書啦,加油jm

大宅

回覆:點樣對付好硬頸嘅小朋友?

我小朋友都好硬頸,之前做錯事點又係都唔肯道歉。真係要比佢感受到你係好愛佢先感受到。佢而家明白,如果肯道歉我地會錫反同原諒佢,佢都好肯主動道歉。
仲有好多其他硬頸野,好似反屋企有時死都唔肯除袜,之前一定要佢除,結果佢又扭我又勞氣。而家學識妥協,話著多幾耐就要除。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 16-05-22 發表初時

原帖由 florapang0426 於 16-05-22 發表
跪五個鐘??幾多歲
4歲……

男爵府

toffeecat 發表於 16-5-22 11:24
點解要用對付呢個詞語呢? 他是你的寶貝,不是敵人呀!可能我會錯意,但樓主如果以對付的心態同小朋友相處 ...

對付/ 應付對我來講同一意思,我概問題係你遇到呢種性格概人如何處理?what's your thought?

首頁

尾頁

跳至